Το 2015 συμπληρώνονται 300 χρόνια από την πτώση του Ναυπλίου στους Τούρκους το 1715, που σήμανε το τέλος της Βενετοκρατίας και γενικότερα μιας μακραίωνης εποχής δυτικών κυριαρχιών στο Μοριά. Η επέτειος αυτή είναι ένας σταθμός μνήμης για την τοπική και εθνική ιστορία και υπήρξε η αφορμή για το ίδρυμα «Ιωάννης Καποδίστριας –στο πλαίσιο του σκοπού του για ιστορική έρευνα και καταγραφή- να σχεδιάσει σειρά εκδηλώσεων για τα έτη 2015-2016.
Στ' Ανάπλι, με την πλούσια ιστορική του στρωματογραφία και την εναλλαγή των ξένων κυριαρχιών από τον 13ο αιώνα έως το 1822, αυτοί που άφησαν πιο εντυπωσιακά τα χνάρια τους στον τόπο ήταν οι Βενετοί, κατά την πρώτη (1389-1540) και κυρίως κατά την δεύτερη (1686-1715) περίοδο της Βενετοκρατίας. Τότε τ' Ανάπλι, πρωτεύουσα του Βασιλείου του Μοριά και έδρα του Βενετού διοικητή (Προβλεπτή-Provveditor), υπήρξε κέντρο διοικητικό, οικονομικό και πνευματικό. Η πόλη γνώρισε μέρες δόξας και πλούτου κάτι που αποδεικνύουν ακράδαντα τα μνημειακά κι αρχειακά τεκμήρια της περιόδου.
Ακόμη και σήμερα, το Ναύπλιο οφείλει κατά πολύ την ιδιαιτερότητά του στο βενετσιάνικο παρελθόν του. Το Μπούρτζι, το Παλαμήδι, η Ακροναυπλία, το αρχαιολογικό μουσείο, οι βενετσιάνικοι προμαχώνες και τα τείχη, είναι τα χαρακτηριστικά που κάνουν το Ναύπλιο ξεχωριστό.
Στο πλαίσιο της αναβίωσης του ιστορικού παρελθόντος της πόλης, το Ναυπλιακό Ίδρυμα Ιστορικής Έρευνας «Ιωάννης Καποδίστριας» προσκάλεσε φορείς τοπικούς αλλά και εθνικής εμβέλειας και ήδη προχωρά στο λεπτομερή σχεδιασμό δράσεων και εκδηλώσεων με τη σύμπραξη αυτών. Οι φορείς στους οποίους απευθύνεται το Ίδρυμα, μαζί με τον Δήμο Ναυπλιέων και τον Δ.Ο.Π.Π.Α.Τ., και οι οποίοι αναμένεται να προτείνουν και να αναλάβουν συγκεκριμένο έργο είναι το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, η Ακαδημία Αθηνών, το Υπουργείο Πολιτισμού και Εφορείες Αρχαιοτήτων, το Ελληνικό Ινστιτούτο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών Βενετίας, η Μητρόπολη Αργολίδας, η Εθνική Πινακοθήκη και το Παράρτημα Ναυπλίου, η Περιφέρεια Πελοποννήσου και η Περιφερειακή Ενότητα Αργολίδας, το Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και το τμήμα Θεατρικών Σπουδών, τα Γενικά Αρχεία του Κράτους Ν. Αργολίδας, το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών (Ελλάδος) του Πανεπιστημίου Harvard, το Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα (ΠΛΙ), το Πολεμικό Μουσείο, το Δημοτικό Θέατρο και θεατρικές ομάδες της πόλης, το Φουγάρο, ο Προοδευτικός Σύλλογος Ναυπλίου «Ο Παλαμήδης», οι Φίλοι του ΠΛΙ, η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Ναυπλίου "Ο Παλαμήδης", το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Europe Direct Περιφέρειας Πελοποννήσου, ο Εκθεσιακός Πολιτιστικός Χώρος της Alpha Bank στο Ναύπλιο, οι Διευθύνσεις Α΄βάθμιας και Β'βάθμιας Εκπαίδευσης Αργολίδας, ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Αργολίδας και τα σχολεία Α'βάθμιας και Β'βάθμιας εκπαίδευσης του Ναυπλίου.
Σε συνέχεια και στο πνεύμα των εκδηλώσεων που διοργανώθηκαν το έτος 2012 για τον εορτασμό των «150 χρόνων από τη Ναυπλιακή Επανάσταση» του 1862, οπότε πραγματοποιήθηκε και το Α' Επιστημονικό Συμπόσιο, με τη συνεργασία των παραπάνω θα διοργανωθούν ομιλίες, διαλέξεις, έκθεση εικαστικών και αρχειακών τεκμηρίων στο Παράρτημα της Εθνικής Πινακοθήκης, δρώμενα, θεατρικές και μουσικές παραστάσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα, εκπαιδευτικά παιχνίδια, εκδόσεις, οπτικοακουστικό υλικό και το Β' Επιστημονικό Συμπόσιο που προγραμματίζεται για τον Οκτώβριο του 2015 τα Πρακτικά του οποίου θα δημοσιευτούν στη σειρά του περιοδικού Ναυπλιακά Ανάλεκτα, τ. ΙΧ (2016). Παράλληλα η βενετσιάνικη κληρονομιά της πόλης θα είναι παρούσα στις καθιερωμένες εκδηλώσεις του Ναυπλίου, όπως είναι το καρναβάλι και το Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής.
Η πρωτοβουλία αυτή του ιδρύματος «Ιωάννης Καποδίστριας» εντάσσεται στους σκοπούς του για την κατανόηση και την ανάδειξη της ιστορίας του Ναυπλίου και της περιοχής του. Στόχος είναι να έρθουμε μικροί και μεγάλοι πιο κοντά στην τοπική ιστορία μέσα από ενεργό συμμετοχή και να προσφέρουμε ερεθίσματα που θα τονώσουν την πολιτιστική, οικονομική και τουριστική ζωή δημιουργώντας προστιθέμενη αξία.
Οι εκδηλώσεις θα υποστηριχθούν με την παραγωγή πλούσιου οπτικοακουστικού υλικού, μία πρόγευση του οποίου είναι η «Ιστορία του Ναυπλίου σε 60΄΄» και το σύντομο βίντεο «Της Βενετιάς τ' Ανάπλι. 300 χρόνια από το τέλος μιας εποχής».