23 Μαΐου 2015

Τι πραγματικά συμβαίνει στον εγκέφαλο μας όταν παίζουμε με το κινητό πριν κοιμηθούμε;


Το να παίζουμε με το κινητό ή το tablet μας λίγο πριν κοιμηθούμε αποδεικνύεται πολύ χειρότερο απ» ότι νομίζαμε μέχρι σήμερα.

Ο Δρ Νταν Σίγκελ καθηγητής κλινικής ψυχιατρικής στο UCLA της Ιατρικής Σχολής, παρουσιάζει όλες τις αρνητικές επιπτώσεις που έχει στον εγκέφαλο και το σώμα, το να κοιτάμε οθόνες πριν τον ύπνο.


Οπως εξηγεί στο βίντεο του Business Insider: «Οι άνθρωποι εκθέτουν τα μάτια τους στο έντονο φως που παράγει η οθόνη και αυτό ουσιαστικά δίνει εντολή στον εγκέφαλο «μείνε ξύπνιος, δεν είναι ώρα για ύπνο ακόμα».
Αυτό το φως λέει ουσιαστικά στον εγκέφαλο να μην παράγει μελατονίνη (την ορμόνη της νύχτας) γιατί δεν είναι ακόμα ώρα για ύπνο. Ετσι παραμένουμε ξύπνιοι και συνεχίζουμε να παίζουμε με τον υπολογιστή και το κινητό, δημιουργώντας έναν φαύλο κύκλο. Τελικά όταν θα πέσουμε για ύπνο στις 1 και θα έχουμε μπροστά μας λιγότερες από 6 ώρες ύπνου.
Γνωρίζουμε ότι ο ύπνος επιτρέπει στους ενεργούς νευρώνες να ξεκουραστούν, πράγμα χρήσιμο, αλλά επιπλέον, τα βοηθητικά νευρογλοιακά κύτταρα καθαρίζουν τις τοξίνες που παράγουν οι νευρώνες.
Και αν δεν πάρετε τη σωστή ποσότητα ύπνου (7με 9 ώρες) οι τοξίνες δεν καθαρίζονται σωστά και παραμένουν στον οργανισμό.

Το αποτέλεσμα είναι διάσπαση προσοχής, μείωση της μνήμης, μείωση της ικανότητας επίλυσης προβλημάτων, ενώ επηρεάζονται και τα επίπεδα ινσουλίνης, της ουσίας που βοηθάει στη ρύθμιση του μεταβολισμού.


Και έτσι έχουμε περισσότερες πιθανότητες να πάρουμε βάρος ή να πεινάσουμε κατά τη διάρκεια της νύχτας».
Η λύση, σύμφωνα με τον Σίγκελ, είναι να κλείνουμε όλες τις οθόνες από τις 9 το βράδυ, ή τουλάχιστον μία ώρα πριν τον ύπνο, δίνοντας στον εγκέφαλο μας την ευκαιρία να χαλαρώσει και να μπει σε διαδικασία ύπνου από νωρίς.