Μπορείτε να επικοινωνείτε στο email

studiopressbg@gmail.com

20 Μαΐου 2015

ΑΡΓΟΣ-ΕΝΑ ΦΙΔΙ ΣΑΠΙΤΗΣ( MALPOLON INSIGNITUS )ΣΤΗΝ ΕΠΑΡΧΙΑΚΗ ΟΔΟ ΑΡΓΟΥΣ –ΚΙΟΥ

Ένα φίδι μήκους ενάμισι μέτρο περίπου κάθονταν εν μέση οδό στον Επαρχιακό δρόμο Άργους Νέας Κίου. Το φίδι στεκόταν ήρεμο μη γνωρίζοντας το κίνδυνο που διατρέχει από τα αμάξια που πέρναγαν με ταχύτητα δίπλα του. Τελικά κάποιοι πολίτες με δυσκολία το τράβηξαν στην άκρη του δρόμου κι εκείνο χάθηκε μέσα στο χωράφι. Το φίδι είναι παρεξηγημένο ζώο στην χώρα μας και για τον λόγο αυτό συνήθως προκαλεί τον φόβο και τον πανικό που συχνά οδηγούν στην εξόντωση του ζώου. Κανένα φίδι δεν κυνηγάει ανθρώπους, όπως πολλές άτοπες μαρτυρίες αναφέρουν, ούτε επιτίθεται ποτέ λόγω της υποτιθέμενης "κακίας" του. Όλοι αυτοί οι μύθοι, μαζί με την έλλειψη σωστής πληροφόρησης, έχουν οδηγήσει στην άδικη αντιπάθεια των ανθρώπων απέναντι στα φίδια με άσχημα αποτελέσματα βίαιης συμπεριφοράς και πανικού στην παραμικρή θέα αυτού του ερπετού.



Τα φίδια που απαντιούνται στην Ελλάδα αριθμούν 22 είδη (μη συμπεριλαμβανομένων των υποειδών) Ταξινομημένα ανά οικογένεια και με αλφαβητική σειρά ανά λαϊκή ονομασία, αυτά είναι:
     Αγιόφιδο, Γατόφιδο            Telescopus fallax
Aσινόφιδο, Στεφανοφόρος     Coronella austriaca
Αστραπόφιδο, Εφιός  Dolichophis caspius (παλιά ον/σία: Coluber caspius)
Γιατρόφιδο,
Λαφιάτης Ασκληπιού  Zamenis longissimus (παλιά ον/σία: Elaphe longissima)
Δενδρογαλιά
Hierophis gemonensis (παλιά ον/σία: Coluber gemonensis)
Κυβόφιδο, Λιμνόφιδο, Natrix tessellata
Λαφιάτης         Elaphe quatuorlineata (& Elaphe quatuorlineata sauromates)
Μαύρο φίδι της Γυάρου          Hierophis gyarosensis (παλιά ον/σία: Coluber gyarosensis)
Νανόφιδο, Θαμνόφιδο           Eirenis modestus
Νερόφιδο        Natrix natrix
Σαΐτα   Platyceps najadum (παλιά ον/σία: Coluber najadum)
Σαπίτης           Malpolon monspessulanus
Σπιτόφιδο        Zamenis situla (παλιά ον/σία: Elaphe situla)
Ζαμενής ο μαύρος      Dolichophis jugularis (παλιά ον/σία:. Coluber jugularis)
Ζαμενής της Ρόδου    Hemorrhois nummifer (παλιά ον/σία: Coluber nummifer)
Boidae (Βόες):
Ερημόφιδο      Eryx jaculus
Typhlopidae:
Τυφλίνος         Typhlops vermicularis
Viperidae (Οχιές):
Αστρίτης          Vipera berus
Βουνόχεντρα, Οθωμανική οχιά         Montivipera xanthina
Λασπόχεντρα, οχιά της Μήλου         Macrovipera lebetina schweizeri
Νανόχεντρα   Vipera ursinii
Οχιά, Όχεντρα, Κερασφόρος οχιά    Vipera ammodytes


      Από τα παραπάνω είδη επικίνδυνο δηλητήριο φέρουν μόνο τα 5 είδη οχιάς από την οικογένεια Viperidae που σε περίπτωση έκχυσης αυτού μπορεί να επέλθει ο θάνατος στον άνθρωπο εάν δεν διακομιστεί εντός μερικών ωρών σε νοσοκομείο για τις πρώτες βοήθειες. Τα άλλα 2 δηλητηριώδη φίδια της χώρας μας είναι το Αγιόφιδο ή Γατόφιδο (Telescopus fallax) και ο Σαπίτης (Malpolon monspessulanus) τα οποία όμως είναι οπισθόγλυφα, που σημαίνει ότι πολύ δύσκολα μπορούν να καταφέρουν δάγκωμα με έκχυση στον άνθρωπο, αλλά και το δηλητήριό τους είναι ασθενές και δεν μπορεί να προκαλέσει θάνατο ή κάποια σοβαρή ασθένεια. Όλα τα υπόλοιπα φίδια είναι παντελώς άκακα και δεν μπορούν να προκαλέσουν καμία απολύτως βλάβη στον άνθρωπο με κανέναν τρόπο. Οποιοδήποτε φίδι αντιληφθεί την παρουσία ανθρώπου προσπαθεί πανικοβλημένο να διαφύγει προς κάθε κατεύθυνση και το μόνο που δεν θέλει εκείνη την στιγμή είναι να κάτσει και να αντιμετωπίσει τον άνθρωπο. Αυτή είναι και η κύρια μορφή άμυνας των φιδιών. Κατόπιν εάν το φίδι εγκλωβιστεί σε κάποιο μέρος αντιμέτωπο με τον άνθρωπο τότε θα προσπαθήσει να τρομάξει τον "θύτη" του στρέφοντας το κεφάλι του προς αυτόν και βγάζοντας τον χαρακτηριστικό δυνατό συριγμό που ακούγεται σαν επαναλαμβανόμενο "Σσσσς". Στις περιπτώσεις και μόνο που το ζώο πατηθεί ή αρπαχτεί από κάποιο χέρι έτσι ώστε νιώσει ανήμπορο και ανίκανο να ξεφύγει ή ακόμα όταν ο "θύτης" του έχει πλησιάσει απειλητικά κοντά, τότε και χρησιμοποιεί την έσχατη άμυνά του, το δάγκωμα. Σε καμία άλλη περίπτωση, κανένα φίδι δεν θα έρθει από μόνο του κοντά στον άνθρωπο που τόσο φοβάται για να επιτεθεί και να διακινδυνέψει την ζωή του. 

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Αναγνώστες