06 Ιουνίου 2015

ΕΟΡΤΑΖΕΙ ΤΟ ΕΚΚΛΗΣΑΚΙ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΠΑΝΤΩΝ ΣΤΗΝ ΠΡΟΝΟΙΑ ΝΑΥΠΛΙΟΥ


Το ιστορικό εκκλησάκι των Αγίων Πάντων που βρίσκεται στο προάστειο της Πρόνοιας, σε πάροδο της οδού Mιχαήλ Iατρού, είναι χτισμένο στον φυσικό βράχο ενός λοφίσκου.H ύπαρξή του μαρτυρείται ήδη από την εποχή της δεύτερης Eνετοκρατίας της πόλης, ενώ το 1715, όταν το Nαύπλιο καταλήφθηκε για δεύτερη φορά από τους Tούρκους, μόνο στους Αγίους Πάντες επιτρεπόταν ο εκκλησιασμός των χριστιανών, μέχρι το 1780, οπότε επετράπη η λειτουργία και στο εκκλησάκι της Αγίας Σοφίας που βρισκόταν εντός των τειχών της πόλης. Γύρω από τους Αγίους Πάντες βρισκόταν το παλαιό νεκροταφείο της πόλης, όπου είχαν ενταφιαστεί εξέχουσες προσωπικότητες της Ελληνικής Επανάστασης, όπως ο Παλαιών Πατρών Γερμανός, ο Νικηταράς και ο Στάικος Σταϊκόπουλος ,καθώς και μερικοί από τους συνοδούς του βασιλιά Όθωνα,  οι οποίοι πέθαναν από μια επιδημία τύφου που είχε κυριεύσει την πόλη το 1833-1834.


Το νεκροταφείο των Aγίων Πάντων λειτούργησε μέχρι το 1852περίπου, οπότε κατασκευάστηκε το σημερινό νεκροταφείο.   Σήμερα, μπορεί κανείς να δει στο δάπεδο των Αγίων Πάντων και στη σκάλα που οδηγεί στο ναό, επιτύμβιες πλάκες που προέρχονται από το παλαιό νεκροταφείο.
Αν και είναι χτισμένη σε ένα λοφίσκο δεν είναι ιδιαίτερα ορατή. Ωστόσο, φτάνοντας στο προαύλιο, δεν ξέρεις που να πρωτοκοιτάξεις ,στα αριστερά σου το Παλαμήδι και η Ακροναυπλία, μπροστά σου όλη η παλιά πόλη, η συνοικία της Πρόνοιας, και στο βάθος το λιμάνι με το Μπούρτζι. Όλο το Ναύπλιο στα πόδια σου. Το εσωτερικό του είναι εξίσου επιβλητικό, μιας και ο ναός έχει χτιστεί μέσα σε βράχο. Αυτός είναι και ένας από τους λόγους που πραγματοποιούνται πολλοί γάμοι.
Ο ναός είναι ο μοναδικός στην πόλη που είναι αφιερωμένος στους Άγιους Πάντες. Αυτό, έχει σαν αποτέλεσμα να γιορτάζεται μεγαλοπρεπώς η μνήμη τους με εσπερινό, αρτοκλασία και πλήθος κόσμου να ακολουθεί την λιτάνευση της εικόνας στα γραφικά σοκάκια της Πρόνοιας, την παραμονή το απόγευμα.


Η περιοχή γύρω από την εκκλησία λέγεται Ρώσικα, μιας και από μαρτυρίες την εποχή των Ενετών έμεναν Ρώσοι.



Ο ναός λειτουργούσε ως ενοριακός ναός μέχρι το 1890, όπου οι ίδιοι οι κάτοικοι ζήτησαν να φτιαχτεί καινούργια εκκλησία με την δικαιολογία ότι ήταν μικρός, στενός και χαμηλός, ήταν μακριά από τα σπίτια τους και η προσέγγιση για τους μεγαλύτερους ήταν δύσκολη μιας και έπρεπε να ανεβαίνουν πολλά σκαλιά.



STUDIO B&G