27 Ιουνίου 2016

Ο ΤΟΥΡΚΟΣ ΤΕΝΟΡΟΣ ΕFE ΚISLALI, ΣΥΝΕΠΡΑΞΕ ΜΕ ΤΗ ΔΙΑΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΣΟΠΡΑΝΟ ΤΖΟΥΛΙΑ ΣΟΥΓΚΛΑΚΟΥ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΟΥ 25 ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΑΥΠΛΙΟΥ


Ο διεθνώς αναγνωρισμένος Τούρκος τενόρος Εfe Κışlalı, συνέπραξε με τη διακεκριμένη σοπράνο, Τζούλια Σουγκλάκου, σε συνοδεία πιάνου από τον Δημήτρη Γιάκα την Δευτέρα 27 Ιουνίου 2016  στo 25ο Φεστιβάλ Ναυπλίου στην πλατεία Αγίου Γεωργίου.

H συναυλία διοργανώθηκε  με την υποστήριξη του Γραφείου Πολιτισμού & Τουρισμού της Τουρκικής Πρεσβείας όπου και παρευρέθηκε απεσταλμένος της.

Το πρόγραμμα παρακολούθησε ο Δημαρχος Ναυπλιέων Δημήτρης Κωστούρος, η Πρόεδρος του ΔΟΠΠΑΤ Πόπη Καλκούνου, ο καλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ Γιάννης Βακαρέλης, ενώ τον κόσμο καλωσόρισε ο υπεύθυνος του 25ου Φεστιβάλ Ναυπλίου και πρόεδρος του Ναυπλιακου Ιδρύματος "Ι. Καποδίσριας" Κώστας Χελιώτης.


Πρόγραμμα

Α' μέρος

Stanislao Gastaldon (1861 – 1939)
Musica proibita

Σπύρος Σαμάρας (1861 – 1917)
2 τραγούδια: Σ'αγαπώ, Άνοιξις

Ernesto De Curtis (1875 – 1937)
Non ti scordar di me

Giuseppe Verdi (1813 – 1901)
Οθέλλος – Già nella notte densa (ντουέτο Οθέλλος – Δυσδαιμόνα)

Jules Massenet (1842 – 1912)
Ηρωδιάδα – Il est doux , il est bon…. (άρια της Σαλώμης)

Agustín Lara (1897 – 1970)
Granada

Β' μέρος

Ahmed Adnan Saygun (1907 – 1991)
Yunus Emre Oratorio – Badi sabaya sorsunlar

Giacomo Puccini (1858 – 1924)
TOSCA
Mario. Mario! (ντουέτο Tosca – Mario Cavaradossi)
E lucevan le stelle… (άρια του Mario Cavaradossi)

Francesco Cilea (1866 – 1950)
L'ARLESIANA – Esser madre è un inferno!… (άρια της Rosa Mamai)

Georges Bizet (1838 – 1875)
CARMEN – La fleur que tu m'avais jetée… (άρια του Don José )

Giuseppe Verdi
UN BALLO IN MASCHERA – Teco io sto!… (ντουέτο Amelia – Riccardo)


Ο Τούρκος τενόρος Efe Kişlali αποφοίτησε από το Κρατικό Ωδείο του Πανεπιστημίου της Κωνσταντινούπολης και έκανε το ντεμπούτο του στην όπερα με το Nemorino στο L'elisir d'amore το 1996.

 Ξεκίνησε τη διεθνή καριέρα του το 2003, όταν  εμφανίστηκε στο φεστιβάλ Eutin στη Γερμανία, στο ρόλο του Ismael (Nabucco). Ο Efe Kişlali έχει τραγουδήσει σε πολλές όπερες, Radames (Aida), Calaf (Turandot), Ντε Γκριέ (Μανόν Λεσκώ), Vladimir (Prince Igor), Σαμψών (Samson et Dalila), Riccardo (χορός μεταμφιεσμένων), Sporting Life (Porgy and Bess) ή Alfred (Νυχτερίδα). 

Στην Κρατική Όπερα της Κωνσταντινούπολης έχει απόδώσεςι ρόλους όπως, Manrico (Il Trovatore), Pinkerton (Madama Butterfly), Otello, Don José (Carmen), Pollione (Norma) και τον ομώνυμο ρόλο στην παγκόσμια πρεμιέρα της όπερας Deli Dumrul από Sabahattin Kalender (2003 ). 

Στη Ρίγα τραγούδησε Radames, Ντε Γκριέ και Calaf, στην Άγκυρα και στο διάσημο φεστιβάλ όπερας στην Ασπένδου τραγούδησε Foresto (Αττίλα), στη Λίμα του Περού, εμφανίστηκε ως Otello, στο Σεράγεβο ως Δον Χοσέ και στο Βουκουρέστι ως Radames και Calaf . 

Το 2008, έκανε το αμερικανικό ντεμπούτο του, στο ρόλο του Radames στη Βαλτιμόρη. Στην Τσεχική Δημοκρατία ερμήνευσε για πρώτη φορά ο ίδιος τον Δεκέμβριο του 2006, στην Κρατική Όπερα της Πράγας ως Radames. Από τότε έχει τραγουδήσει σε αυτή την όπερα επίσης, Ντε Γκριέ, Otello και Calaf.


Η Τζούλια Σουγλάκου, μετά από σπουδές κλασικού τραγουδιού στο Εθνικόν Ωδείον και στο Λονδίνο με την αείμνηστη Βέρα Ρόζα, ως υπότροφος "Μαρία Κάλλας", έκανε το ντεμπούτο της στην Εθνική Λυρική Σκηνή, το 1994, με τον ρόλο της Νέντα (Παλιάτσοι) .Έκτοτε στην Ε.Λ.Σ. έχει ερμηνεύσει πρωταγωνιστικούς ρόλους όπως: Ελβίρα (Ερνάνη), Αμέλια (Μποκκανέγκρα), Κόμισσα(Γάμοι Φίγκαρο), Σαντούτσα (Καβαλλερία), Άννα Μπολένα, Φράια (Χρυσός του Ρήνου), Λαίδη Μάκβεθ, Λεονώρα (Τροβατόρε), Τζοκόντα, Μητέρα (Φυλακισμένος), Αριάδνη (Αριάδνη στηΝάξο),Ντόννα Ελβίρα (Ντον Τζοβάννι), Α΄Κυρία (Μαγικός Αυλός) και έχει συμμετάσχει σε πολλές παραγωγές του θεάτρου.

Έχει επίσης ερμηνεύσει τους πρωταγωνιστικούς ρόλους σε όπερες Ελλήνων συνθετών: Καλομοίρη, (Ξωτικά νερα, Ανατολή), Σαμάρα (Ρέα, Μάρτυς) Θεοδωράκη (Λυσιστράτη, Αντιγόνη), Μικρούτσικου ( Η επιστροφή της Ελένης), Τσαλαχούρη (Πούσκιν), Καρέρ (Χρυσή,Μάρκος Μποτσάρης), Κουμεντάκη (Φόνισσα).

Έχει επανειλημμένως συνεργαστεί με το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Θεσσαλονίκης και με πολλά φεστιβάλ (Αθηνών, Μονπελιέ, Μουσικού Φλωρεντινού Μαΐου, Επιδαύρου, Ναυπλίου, Σαντορίνης), σε όπερες, ορατόρια και ατομικά ρεσιτάλ: Μπέκμπικ (Μαχαγκόνι), Ανδρομάχη (Αποχαιρετισμός της Ανδρομάχης), Μήδεια (Μάυρ),Μητέρα (Αμάλ), Κα Γκρόουζ (Στρίψιμο της Βίδας),Βρουνχίλδη (Λυκόφως των Θεών), Λυσιστράτη, η Επιστροφή της Ελένης, Κατά Ιωάννην Πάθη, Μεσσίας, Ρέκβιεμ (Μότσαρτ, Μπραμς, Ντβόρζακ), Στάμπατ Μάτερ (Περγκολέζι, Μποκκερίνι), Ενάτη Συμφωνία (Μπετόβεν), Λειτουργία του Νέλσονα (Χάυντν), Ηλίας, Παύλος (Μέντελσον), Λειτουργία σε Ντο (Μότσαρτ), Ορατόριο των Χριστουγέννων (Σαιν-Σανς).

Έχει συμμετάσχει σε συναυλίες Μουσικής Δωματίου και Μουσικά Αναλόγια και έχει συμπράξει ως σολίστ με μεγάλα και μικρά ορχηστρικά σύνολα όπως: Κ.Ο.Α., Κ.Ο.Θ., Καμεράτα, Ορχήστρα των Χρωμάτων, Βιρτουόζοι της Πράγας, Φιλαρμονική της Κολωνίας, Συμφωνική Ορχήστρα της Ε.Ρ.Τ., Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Αθηναίων.


Δημήτρης Γιάκας, πιάνο

Γεννήθηκε στην Αθήνα. Έλαβε δίπλωμα πιάνου από το Εθνικό Ωδείο (τάξη της Μυρτώς Μαυρίκου). Συνέχισε μουσικές σπουδές στην École Normale de
Musique του Παρισιού, ειδικότερα στο πιάνο, στη μουσική δωματίου και στη μουσική προετοιμασία όπερας. Κατόπιν άρχισε να μελετά συνοδεία
τραγουδιού πλάι στον Ντάλτον Μπόλντουιν. Από το 1982 έως το 1991 εργάστηκε ως πιανίστας-μουσικός εκγυμναστής στην Όπερα του Παρισιού,καθώς και στην όπερα της Λυών , κατόπιν προσκλήσεως του μουσικού διευθυντού της Kent Nagano.
Παράλληλα, εμφανίστηκε συνοδεύοντας στο πιάνο τραγουδιστές στο Παρίσι, καθώς επίσης σε πολλές πόλεις και φεστιβάλ της Γαλλίας. Από το 1990
εγκαταστάθηκε πάλι στην Αθήνα, όπου ξεκίνησε την τακτική συνεργασία του με την Εθνική Λυρική Σκηνή και με το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.
Συνοδεύει τακτικά Έλληνες και ξένους τραγουδιστές σε συναυλίες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό
.