Μπορείτε να επικοινωνείτε στο email

studiopressbg@gmail.com

27 Ιανουαρίου 2017

Ο ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ ΣΤΟ ΝΑΥΠΛΙΟ


Την Τετάρτη 1η Φεβρουαρίου 2017 το Ναύπλιο θα γιορτάσει με εκκλησιαστική μεγαλοπρέπεια τον Πολιούχο του Άγιο Αναστάσιο. Ο Δήμος Ναυπλιέων θέλοντας να αναβαθμίσει τον φετινό εορτασμό του Πολιούχου Αγίου Αναστασίου του Ναυπλιέως, έχει προσκαλέσει  το παγκοσμίου φήμης βυζαντινό μουσικό σχήμα  « ΕΛΛΗΝΙΚΗ  ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ  ΧΟΡΩΔΙΑ », υπό τη διεύθυνση του χοράρχου κ. Γεωργίου Κωνσταντίνου, η οποία θα ψάλλει κατά τη διάρκεια των ιερών ακολουθιών.

Το πρόγραμμα του εορτασμού στον Ιερό Ναό του Αγίου Αναστασίου περιλαμβάνει τα εξής:
Την Τρίτη 31η Ιανουαρίου στις 6.30 το απόγευμα θα ψαλλεί πανηγυρικός Εσπερινός και την Τετάρτη 1η Φεβρουαρίου θα τελεσθεί  ο Όρθρος και πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία. Στη συνέχεια θα ακολουθήσει η λιτάνευση και περιφορά της εικόνας του Αγίου Αναστασίου από το ναό του Αγίου Αναστασίου με κατεύθυνση την παλαιά πόλη και κατάληξη στον Ναό του Γενεσίου της Θεοτόκου. 


Η Ελληνική Βυζαντινή Χορωδία (ΕΛΒΥΧ) είναι ίσως η διασημότερη Βυζαντινή χορωδία στον κόσμο και είναι σίγουρα η χορωδία με τις περισσότερες συναυλίες στην ιστορία (πάνω από 1000!), πολλές ηχογραφήσεις και μερικές αξιόλογες δημοσιεύσεις. Η ΕΛΒΥΧ έχει επηρρεάσει <πολλές χορωδίες στην Έλλάδα και ανά τον κόσμο όσον αφορά την εκτέλεση (ύφος), την εμφάνιση επί σκηνής, το ρεπερτόριο και άλλα.
Η ΕΛΒΥΧ ιδρύθηκε το 1977 από το Λυκούργο Αγγελόπουλο, μαθητή κυρίως του Σίμωνος Καρά, και τους συνεργάτες του, με σκοπό να παρουσιάσει στο ευρύ κοινό την παραδοσιακή Βυζαντινή Μουσική, όπως αυτή διατηρήθηκε μέχρι σήμερα μέσω της προφορικής και γραπτής παράδοσης. Η χορωδία επίσης προσπαθεί να διαφυλάξει τη γνήσια Βυζαντινή παράδοση και να την αποδεσμεύσει από την επίδραση της Δυτικής μουσικής, από την οποία κινδύνευσε να αλλοιωθεί σε μεγάλο βαθμό κατά τον 19ο και 20ο αιώνα έως τώρα.
Για το λόγο αυτό, στα 40 χρόνια ζωής της, η χορωδία έχει λάβει μέρος σε περισσότερα από 1000 κονσέρτα, σε λειτουργίες και άλλες ακολουθίες στην Ελλάδα και σε 22 άλλες χώρες στην Ευρώπη, Ασία Αμερική και Αφρική. Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν οι αγρυπνίες στο Όρος Σινά (1983), στην Κολωνία (1985), στο Μέγα Σπήλαιον (1987), στην Ιερά Μονή Βατοπεδίου Αγ. Όρους (1995, 1997) και στον καθεδρικό ναό του Αγ. Δημητρίου Θεσσαλονίκης (1993). Η χορωδία έχει συμμετάσχει σε πολλά διεθνή φεστιβάλ καθώς και στα Φεστιβάλ της Αθήνας και της Επιδαύρου το 1987. Από το 1989 μέχρι το 1991 εμφανίστηκε κάθε χρόνο στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου. Έχει πάρει μέρος στην πρεμιέρα του έργου "Ροδανόν" του συνθέτη σύγχρονης μουσικής Μιχάλη Αδάμη. Έχει επίσης παρουσιάσει αποσπάσματα από την αρχαία Ελληνική και Παλαιορωμαϊκή μουσική. Ακόμα παρουσιάστηκε στο Μέγαρο Αθηνών το 1991 και κάθε χρόνο από το 1995 ώς το 1998 και άλλες φορές έως πρόσφατα.
Η χορωδία έχει ηχογραφήσει και δημοσιεύσει πολλές κασσέτες και τουλάχιστον 8 ψηφιακούς δίσκους τους πιο πολλούς από αυτούς δημοσιευμένους στη Γαλλία. Από το 1990 άρχισε την ηχογράφηση του έργου του Μαΐστορος Ιωάννη του Κουκουζέλη και το 1995 δημοσίευσε ένα βιβλίο με επιλογή έργων του Κουκουζέλη.

        





Δημοφιλείς αναρτήσεις

Αναγνώστες