Την Κυριακή 5 Μαρτίου 2017, η Ορνιθολογική εταιρεία διοργάνωσε μονοήμερη εκδρομή σε Ακροκόρινθο , στον υδροβιότοπο Νέας Κίου και Ναύπλιο. Η εκδρομή απευθυνόταν σε μέλη και εθελοντές, φοιτητές συναφών σχολών και στους φίλους της παρατήρησης και φωτογράφησης πουλιών.
Οι επισκέπτες για ακόμα μία φορά έμειναν κατενθουσιασμένοι από την επίσκεψη στον παραλιακό υγρότοπο «Καλύβια» στη Νέα Κίο. Ο υγρότοπος έχει μήκος περίπου 6 χιλιομέτρων, βρίσκεται ανάμεσα στην παραλιακή οδό Νέας Κίου - Ναυπλίου και τη θάλασσα και είναι ένας από τους σημαντικότερους στην Ανατολική Πελοπόννησο. Έχει μεγάλη οικολογική αξία, διότι αποτελεί βιότοπο για πολλά υδρόβια και παρυδάτια πουλιά (περίπου 100 είδη) και ενδιάμεσο σταθμό για τα μεταναστευτικά (φοινικόπτερα, ερωδιούς, κορμοράνους, καλαμοκανάδες κ.ά.)
Την περίοδο αυτή μπορεί ο επισκέπτης να παρατηρήσει αρκετά είδη, όπως ερωδιούς, κορμοράνους, πολλά είδη πάπιας (κιρκίρια, σφυριχτάρια, πρασινοκέφαλες), βουτηχτάρια, μαχητές, καλαμοκανάδες, κοκκινοσκέληδες, πρασινοσκέληδες, κελάδες, σκαλίδρες, τουρλίδες, σφυριχτές κ.ά.
Ο υγρότοπος προσφέρει καταφύγιο και τροφή σε είδη που ξεχειμωνιάζουν και λόγω του φετινού χειμώνα δεν έχουν φύγει ακόμη αλλά και στα πρώτα ανοιξιάτικα μεταναστευτικά.
Παρά το ότι ο υγρότοπος θεωρείται «Περιοχή Προστασίας της Φύσης» (με βάση το ΦΕΚ 396/8-6-99), υποφέρει από ανεξέλεγκτη απόρριψη σκουπιδιών και μπαζών. Αν ωστόσο προστατευθεί, μπορεί να προσφέρει στους επισκέπτες μοναδικές δυνατότητες για παρατήρηση πουλιών και αναψυχή. Το γειτονικό Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης της Νέας Κίου ήδη αξιοποιεί τον υγρότοπο για υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων και για εκδηλώσεις που αναδεικνύουν την αξία του.
Τα μέλη της ορνιθολογικής κατόπιν επισκέφτηκαν το Ναύπλιο, όπου ξεναγήθηκαν στην πανέμορφη ιστορική πόλη την παραλία της Αρβανιτιάς κάτω από το Παλαμήδι από τον Χ.Αντωνιάδη .
Οι φωτογραφίες παραχωρήθηκαν από τα μέλη της ορνιθολογικής Τάκη Λεοντίδη και Θάνο Κομνηνό.
STUDIO B&G ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΜΠΟΥΓΙΩΤΗΣ - Γ.ΡΑΣΣΙΑΣ