Συνήλθε σήμερα Τετάρτη, 7 Φεβρουαρίου 2018, στην πρώτη Συνεδρία της εκτάκτου Συγκλήσεώς της, η Ιερά Συνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, στην Αίθουσα Συνεδριών της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας.
Πρό της Συνεδρίας ετελέσθη Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στο Καθολικό της Ιεράς Μονής Ασωμάτων Πετράκη, ιερουργήσαντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου κ. Στεφάνου.
Περί την 9η πρωινή, στη μεγάλη Αίθουσα των Συνεδριών της Ιεράς Συνόδου, ετελέσθη η Ακολουθία για την έναρξη των εργασιών της Ιεράς Συνόδου. Αναγνωσθέντος του Καταλόγου των συμμετεχόντων Ιεραρχών, διεπιστώθη απαρτία.
Ακολούθως υλοποιήθηκε η από 9.1.2018 Συνοδική Απόφαση περί Απονομής Τιμητικής Διακρίσεως στον Πρόεδρο της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο επί τη συμπληρώσει δεκαετίας από της εκλογής Αυτού στον Αρχιεπισκοπικό Θρόνο των Αθηνών, σύμφωνα με το προβλεπόμενο τυπικό.
Στην προσφώνησή του προς τον Μακαριώτατο, ο Σεβασμιώτατος Αντιπρόεδρος της Ιεράς Συνόδου, Μητροπολίτης Καρυστίας και Σκύρου κ. Σεραφείμ, χαρακτήρισε την Απόφαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου περί της απονομής των Διασήμων της Τιμιτικής Διακρίσεως, ως πράξη απόλυτα επαινετή και άξια πάσης αποδοχής.
Κατόπιν, αφού αναφέρθηκε εκτενώς στη μέχρι τούδε πορεία του Μακαριωτάτου, στη βιοτή, τις σπουδές, την ιερατική, Αρχιερατική και Αρχιεπισκοπική του διακονία, έκλεισε την προσφώνησή του επαναλαμβάνοντας τον επίλογο του Ενθρονιστηρίου Λόγου του Μακαριωτάτου: «Τέκνα και αδελφοί μου, προσεύχομαι και παρακαλώ τον Θεό, όταν περάσει ο καιρός και πλησιάζω στο τέλος του κύκλου της επιγείου διακονίας μου, να είμαι έτοιμος να απολογηθώ με παρρησία ενώπιον Θεού και ανθρώπων γι’ αυτόν τον θρόνο που μου εμπιστεύθηκε ο Κύριος. Θα ήθελα μέχρι τότε να έχω κατακτήσει το δικαίωμα να μιλήσω γι’ αυτόν τον Θρόνο κοιτώντας σας στα μάτια και εκφραζόμενος με τον ίδιο τρόπο που μιλούσε ο άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός, λέγοντας ότι αυτός ο θρόνος είναι ο τάφος μου και εγώ μέσα ο νεκρός, όμως ο τάφος έχει την εξουσία να διδάσκει».
Μετά την απονομή της τιμητικής διακρίσεως από τον Σεβασμιώτατο Αντιπρόεδρο της Ιεράς Συνόδου, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος στην ομιλία του επί τη Δεκαετή Επετείω από της αναρρήσεώς του στον Αρχιεπισκοπικό Θρόνο της Εκκλησίας της Ελλάδος εξέφρασε τις ολοθερμές ευχαριστίες του προς το Σεπτό Σώμα των Αγιωτάτων Επισκόπων της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας για την ξεχωριστή και ιδιαιτέρα τιμή να του επιδοθεί το Μετάλλιο του Αποστόλου των εθνών και θεμελιωτού της Αγιωτάτης Εκκλησίας της Ελλάδος Παύλου.
Μεταξύ άλλων ο Μακαριώτατος ανέφερε, ότι η δεκαετής διακονία του αναμφίβολα συνέπεσε σε μία περίοδο κρίσιμης δοκιμασίας για την συντριπτική πλειονότητα του χριστεπώνυμου πληρώματος της χώρας μας. Κατά την περίοδο αυτή η Εκκλησία αρκετές φορές βρέθηκε για μία ακόμη φορά στο στόχαστρο της αμφισβήτησης, ακόμη και αβάσιμης κριτικής, αντιμετωπίζοντας εχθρικό κλίμα. Εκείνη όμως ουδέποτε ηττήθηκε, αλλά, παρά τις δυσχερείς συνθήκες, ποτέ δεν εγκατέλειψε το βασικό της λειτούργημα και τον πρωταρχικό της σκοπό, που δεν είναι άλλος από την σωτηρία του λαού του Θεού μέσω της ποιμαντικής μέριμνας και πνευματικής διακονίας. Γι’ αυτό και κύριος στόχος του ήταν η θωράκιση της συχνά απειλούμενης κοινωνικής συνοχής εγκύπτωντας στον τραυματισμένο πνευματικά, ψυχικά και κοινωνικά άνθρωπο και δίδοντάς του ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο.
Ακολούθως επισήμανε ιδιαίτερα ότι βασική επιδίωξή του υπήρξε η κανονική και απρόσκοπτη λειτουργία του Συνοδικού συστήματος με γνώμονα τις αρχές της συλλογικότητας, του κοινού οφέλους και του μείζονος αγαθού της πνευματικής ενότητος της Αγίας μας Εκκλησίας.
Περαίνοντας την ομιλία του, ο τιμηθείς Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος ζήτησε την αγάπη και τις προσευχές των Σεβασμιωτάτων Ιεραρχών για τη συνέχεια του δύσκολου και κοπιαστικού έργου του, εκφράζοντας ταυτόχρονα την έντονη αγωνία του για το μέλλον της Εκκλησίας και της πατρίδας μας. «Ο τόπος μας», τόνισε, «χρειάζεται σύνεση και ενότητα, χαρακτηριστικά που καλούμαστε πρωτίστως εμείς, ως Σύνοδος της Ιεραρχίας, να προβάλουμε, δείχνοντας αλληλοσεβασμό και διάθεση αρμονικής συνεργασίας. Αυτό απαιτεί από εμάς τώρα η πατρίδα μας, αυτό απαιτούν οι παρούσες εθνικές, πολιτικές και κοινωνικές εξελίξεις».
Σύμφωνα με την Ημερησία Διάταξη ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, ως Πρόεδρος του Σώματος της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας, προσεφώνησε τα Μέλη Αυτής ευχαριστώντας αρχικά τους Σεβασμιωτάτους Αρχιερείς για την προσέλευσή τους στην Συνεδρίαση. Μεταξύ των άλλων ανέφερε: «Η Εκκλησία δεν περιορίζεται στην εγκοσμιότητα, που περιορίζει την ελευθερία της και απομονώνει τον σκοπό της, αλλά επεκτείνεται στην αιωνιότητα. Δεν ορθώνει λόγο, δεν διατυπώνει πρόταση, προκειμένου να ασκήσει μία ανούσια, άσκοπη ή και ανώφελη αντιπολίτευση. Σκοπός της ήταν και είναι να είναι δίπλα στον κόσμο, δίπλα στον κάθε άνθρωπο, ο οποίος αποτελεί ζώσα εικόνα του ζώντος Θεού, προσκαλώντας τον σε ενότητα, αφού όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο ι. Χρυσόστομος η Εκκλησία είναι «ενώσεως και συμφωνίας όνομα». Όσο η Εκκλησία διατηρεί την ταυτότητά της, δεν μερίζεται, ούτε μερίζει, αλλά ενοποιεί και μεταμορφώνει.
Με την χάρη και την ευλογία του Τριαδικού Θεού συμπλήρωσα δέκα έτη στην θέση ευθύνης και διακονίας του Αρχιεπισκοπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος, του πρώτου μεταξύ ίσων στην Αυτοκέφαλη και ζωντανή Εκκλησία μας. Σας ευχαρίστησα πριν, αισθάνομαι την ανάγκη να το πράξω και τώρα, διότι είμαστε ένα σώμα και μία φωνή.
Πράγματι, καθ’ όλη την δεκαετή αυτή και ιδιαίτερα κοπιαστική περίοδο πάσχισα να διακονήσω: τον άνθρωπο, την συνοδικότητα, τις ορθές σχέσεις Εκκλησίας-Κράτους, τις διορθόδοξες και διαχριστιανικές συγκυρίες, την παρατεινόμενη κρίση αρχών, θεσμών και αξιών, την φτώχεια, την δημιουργία κοινωνικού προσώπου της Εκκλησίας μας, τιμώντας τους προκατόχους μου, την εκκλησιαστική περιουσία, την εκκλησιαστική εκπαίδευση, προσπάθησα να δημιουργήσω πρόσθετο κύρος στην Εκκλησία με την ανάδειξη άξιων επισκόπων-ποιμένων, να προασπίσω τα δίκαια της Εκκλησίας μας, να προβάλλω την ενότητα και όχι τις αντιπαραθέσεις, να υπερβώ τις όποιες μικρότητες και διαφορές μας, γεφυρώνοντας το όποιο χάσμα των μεταξύ μας αδελφικών σχέσεων».
Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Μακαριώτατος ανέφερε: «Βεβαίως, δεν σταματούμε εδώ. Η Εκκλησία δεν σταματά ποτέ να εργάζεται, να διακονεί και να υπηρετεί τον άνθρωπο. Αποτελεί πρώτιστη ανάγκη να εντατικοποιήσουμε το έργο της Εκκλησίας, να συνεχίσουμε άοκνα να αναδεικνύουμε τον κοινωνικό της χαρακτήρα και πρόσωπο, να πλησιάσουμε τον άνθρωπο που υποφέρει, πονάει, αισθάνεται ξεχασμένος η είναι απογοητευμένος, να συνεχίσουμε να προσφέρουμε την πολύτιμη βοήθειά μας και στήριξη στον ιδιαίτερα καταπονημένο λαό μας, διατηρώντας ακέραια την κοινωνική συνοχή και εφαρμόζοντας την θεϊκή εντολή της αγάπης».
Ἀκολούθως, συνεκροτήθη η Επιτροπή Τύπου από τους Σεβασμιωτάτους Μητροπολίτες Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεο, Σύρου, Τήνου, Άνδρου, Κέας και Μήλου κ. Δωρόθεο και Πατρών κ. Χρυσόστομο.
Ἐν συνεχεία, σύμφωνα με την Ημερησία Διάταξη, άρχισε η ψηφοφορία περί του τρόπου πληρώσεως της κενής Μητροπολιτικής Έδρας Μάνης. Επί συνόλου 81 ψηφισάντων, η πρόταση δι’ εκλο¬γῆς έλαβε 72 ψήφους και η πρόταση δια καταστάσεως 8 ψήφους. Επίσης ευρέθη 1 λευκή ψήφος. Έτσι η Ιεραρχία απεφάνθη υπέρ της πληρώσεως της Ιεράς Μητροπόλεως δι’ εκλο¬γῆς.
Ακολούθησε η διαδικασία της πληρώσεως της Ιεράς Μητροπόλεως Μάνης δι’ εκλο¬γῆς. Για την κατάρτιση του τριπροσώπου επί συνόλου 81 ψηφισάντων έλαβαν:
1) Αρ¬χι¬μαν¬δρί¬της κ. Χρυσόστομος Παπαθανασίου, ψήφους 64
2) Αρ¬χι¬μαν¬δρί¬της κ. Συμεών Λαμπρινάκος, ψήφους 50
3) Αρ¬χι¬μαν¬δρί¬της κ. Αλέξιος Ψωίνος, ψήφους 40
2) Αρ¬χι¬μαν¬δρί¬της κ. Συμεών Λαμπρινάκος, ψήφους 50
3) Αρ¬χι¬μαν¬δρί¬της κ. Αλέξιος Ψωίνος, ψήφους 40
Επί της δευτέρας ψηφοφορίας και γενομένης της διαλογής των ψήφων, ανεδείχθη Μητροπολίτης Μάνης ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης κ. Χρυσόστομος Παπαθανασίου με 61 ψήφους, επί συνόλου 80 ψηφισάντων, ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης κ. Συμεών Λαμπρινάκος έλαβε 18 ψήφους και ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης κ. Αλέξιος Ψωίνος, έλαβε 1 ψήφο.
Επίσης ευρέθη 1 άκυρη ψήφος.
Επίσης ευρέθη 1 άκυρη ψήφος.
Ακολούθησε η ψηφοφορία για την εκλογή των Βοηθών Επισκόπων της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.
Για την πλήρωση της θέσεως Βοηθού Επισκόπου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, με τον τίτλο της πάλαι ποτε διαλαμψάσης Επισκοπής Θεσπιών, σύμφωνα με τους Ιερούς Κανόνες και τις διατάξεις του άρθρου 13 του Νομου 1951/1991, εξελέγη ο Αρχιμανδρίτης κ. Συμεών Βολιώτης λαμβάνοντας ψήφους 65.
Για την πλήρωση της θέσεως Βοηθού Επισκόπου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, με τον τίτλο της πάλαι ποτε διαλαμψάσης Επισκοπής Ανδρούσης, εξελέγη ο Αρχιμανδρίτης κ. Κωνστάντιος Παναγιωτακόπουλος λαμβάνοντας ψήφους 71.
Κατά την κρατούσα Εκκλησιαστική Τάξη ο εψηφισμένος Μητροπολίτης Μάνης κ. Χρυσόστομος και οι Θεοφιλέστατοι εψηφισμένοι Επίσκοποι Θεσπιών κ. Συμεών και Ανδρούσης κ. Κωνστάντιος, έδωσαν το Μέγα Μήνυμα εντός του Καθολικού της Ιεράς Μονής Ασωμάτων Πετράκη, χοροστατούντος του Μακαριωτάτου Προέδρου, Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, επί παρουσία πολλών Ιεραρχών, Κληρικών και Λαϊκών Χριστιανών.
Οι χειροτονίες θα τελεσθούν ως εξής:
– Τό Σάββατο 10 Φεβρουαρίου ε.έ., στον Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών, η χειροτονία του Εψηφισμένου Μητροπολίτου Μάνης κ. Χρυσοστόμου.
– Τήν Κυριακή 11 Φεβρουαρίου ε.έ., στον Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών, η χειροτονία του Εψηφισμένου Επισκόπου Θεσπιών κ. Συμεών.
– Τήν Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου ε.έ., στον Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών, η χειροτονία του Εψηφισμένου Επισκόπου Ανδρούσης κ. Κωνσταντίου.
Η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας θα συνεχίσει και θα ολοκληρώσει τις εργασίες Της αύριο, Πέμπτη 8 Φεβρουαρίου ε.έ.