31 Ιανουαρίου 2019

Εγκαινιάσθηκε η έκθεση με τις στολές των Ευζώνων στο Ναύπλιο

Εγκαινιάσθηκε η έκθεση με τις στολές των Ευζώνων στο Ναύπλιο
Με αφορμή τη συμπλήρωση των 150 ετών από την ίδρυση της Προεδρικής Φρουράς και τον εορτασμό του Πολιούχου Ναυπλίου Αγίου Αναστασίου, το Στρατιωτικό Γραφείο της Προεδρίας της Δημοκρατίας σε συνεργασία με το Δήμο Ναυπλιέων, πραγματοποιήσαν τα εγκαίνια της έκθεσης πινάκων με Θέμα: «Η Ευζωνική Στολή - Η ιστορική διαδρομή της μέσα από 40 έργα του Ι. Μυλωνά – Δωρεά Α. & Λ. Χαΐτογλου» , στην αίθουσα του Βουλευτικού την Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2019.

Τα εγκαίνια της έκθεσης έκαναν ο Δημαρχος Ναυπλιέων Δημήτρης Κωστούρος και Επίτιμος Διοικητής της Σχολής Ικάρων Πτέραρχος Γρηγόρης Πρεζεράκος, ενώ παρευρέθηκαν οι βουλευτές Αργολίδας Γ. Μανιάτης και Γ.Γκιόλας, ο αντιδήμαρχος Σ. Γαβρήλος, ο Δοικητής του Στρατοπέδου Ναυπλίου ΣΧΗΣ (ΜΧ) Γεώργιος Γερανιός, ο περιφερειακός Σύμβουλος Γ.Γαβρήλος, ο υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος Γιάννης Μαλτέζος, δημοτικοί σύμβουλοι κ.α.
Οι επισκέπτες της έκθεσης θα έχουν τη μοναδική ευκαιρία να περιηγηθούν σε αυτήν, ακολουθώντας την πορεία που διένυσε στο χρόνο, το περίφημο εθνικό ένδυμα των Ευζώνων και ταξιδεύοντας νοερά στη ιστορική διαδρομή της ένδοξης Ευζωνικής στολής, από το 1821 έως τις ημέρες μας.
Την Ευζωνική στολή, έτσι όπως την ξέρουμε σήμερα, τη βλέπουμε, σε πίνακες της περιόδου της Τουρκοκρατίας (1453-1821), να τη φορούν οι αρματωλοί και οι κλέφτες. Ο τσολιάς, με την φουστανέλα και το τσαρούχι, γίνεται σύμβολο της Εθνεγερσίας. Μετά την Επανάσταση του 1821 η στολή του Εύζωνα καθιερώνεται επίσημα σαν Εθνική ενδυμασία όλων των οπλαρχηγών και αγωνιστών της επαναστάσεως.
Μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο τα Συντάγματα Ευζώνων αναδιοργανώθηκαν και συγκροτήθηκαν σε σύγχρονες Μονάδες Πεζικού μέσα στα πλαίσια του εκσυγχρονισμού των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας μας.
Η Ευζωνική στολή 

Η στολή των Ευζώνων έχει μακρά ιστορία. Ο τύπος της αρχίζει να διαμορφώνεται από την εποχή του Ομήρου με τους "καλά-ζωσμένους" μαχητές που ονομάζοντας Εύζωνες (ευ-ζώνες) και ολοκληρώνεται κατά τους χρόνους της τουρκοκρατίας σε συγκεκριμένο τύπο στολής, με τη φουστανελά και το τσαρούχι. Απ'ο το 1821 και μετά η ευζωνική στολή καθιερώθηκε ως επίσημη Εθνική ενδυμασία.
Η κατασκευή της Ευζωνικής στολής δεν είναι μια απλή διαδικασία. Απαιτεί γνώσεις, πείρα εκ μέρους των κατασκευαστών, πολύ χρόνο και μεγάλο κόστος. Οι στολές είναι εξ' ολοκλήρου χειροποίητες. Υπάρχουν δυο τύποι στολής : αυτή του αξιωματικού και εκείνη του οπλίτου και διακρίνεται σε χειμερινή και θερινή.
Τα κυρίως μέρη της ευζωνικής στολής είναι :

-ο σκούφος (φάριο), φτιαγμένο από κόκκινη τσόχα. Ο σκούφος φέρει μια μεταξωτή μαύρη φούντα.
-το πουκάμισο (υποδήτης), λευκό με μεγάλο άνοιγμα μανικιών,
-το γιλέκο (φέρμελη), με κέντημα σπάνιας χειροποίητης τεχνικής. 

-Το κέντημα του γιλέκου, με λευκά ή επίχρυσα νήματα, έχει διάφορα σχέδια μεγάλης παραδοσιακής και λαογραφικής σημασίας.

-Η φουστανέλλα, από λευκό ύφασμα 30 μέτρων. Οι δίπλες (πιέτες) της φουστανέλας είναι 400, όσα δηλαδή και τα χρόνια της τουρκοκρατίας

-Η περισκελίδα, το μακρύ κόκκινο παντελόνι των αξιωματικών και οι μάλλινες λευκές κάλτσες των Ευζώνων

-Η ζώνη με τις φυσιγγιοθήκες της και

-Οι επικνημίδες (καλτσοδέτες), μαύρου χρώματος για τους Εύζωνες και μπλέ για τους Αξιωματικούς.

Εκτός από τα παραπάνω μέρη της στολής, που είναι κοινά στους Εύζωνες και τους αξιωματικούς, υπάρχουν ακόμη και

-τα τουζλούκια (περικνημίδες), τα σταβάλια (μποτάκια κόκκινα) και η σπάθα του 1821 για τους Αξιωματικούς, και

-ο ανάσπαστος (εσωτερική ζώνη που κρατά σταθερά τις κάλτσες στη θέση τους) και τα κρόσια (μπλέ και άσπρου χρώματος κορδόνια, δηλαδή τα Εθνικά χρώματα της Σημαίας μας) και τα παραδοσιακά τσαρούχια για τους Εύζωνες. Τα τσαρούχια είναι εξ' ολοκλήρου χειροποίητα από σκληρό κόκκινο δέρμα και σόλα οπλισμένη με 60 καρφιά. Το ζευγάρι ζυγίζει περίπου τρία κιλά. Η μύτη του τσαρουχιού καταλήγει σε μια αιχμηρή προεξοχή που καλύπτεται από μια όμορφη, μαύρη φούντα.
Η Προεδρική Φρουρά εκτός από την Ευζωνική, τηρεί και την Κρητική στολή με την χαρακτηριστική της βράκα και το ζωσμένο στη μέση μαχαίρι. Η Κρητική στολή φοριέται τιμητικά από τους άνδρες σε ορισμένες επίσημες εθιμοτυπικές εκδηλώσεις. Με τον τρόπο αυτό στην Προεδρική Φρουρά αντιπροσωπεύονται όχι μόνο οι στεριανοί αλλά και οι νησιώτες. Έτσι η μεν Ευζωνική στολή αντιπροσωπεύει το μαχητή του Ηπειρωτικού χώρου, ενώ η Κρητική το μαχητή του Νησιωτικού Ελληνικού χώρου. Πρόσφατα στην προεδρική φρουρά έχει προστεθεί τιμητικά και η παραδοσιακή στολή του Πόντου.
Η τυπική δομή της Έκθεσης, συγκροτείται από 40 περίφημα έργα του ζωγράφου κ. Μυλωνά, ενώ επιπρόσθετα. κοσμείται από τη στατική παρουσία άοπλων Ευζώνων της Προεδρικής Φρουράς.