Μπορείτε να επικοινωνείτε στο email

studiopressbg@gmail.com

22 Ιουλίου 2019

Παπά-Γιάννης Μητροσύλης: 13 χρόνια εθελοντικής προσφοράς στο πυροσβεστικό σώμα

Παπά-Γιάννης Μητροσύλης: 13 χρόνια εθελοντικής προσφοράς στο πυροσβεστικό σώμα
 Μελετάει και κηρύττει το λόγο του Θεού στην εκκλησία, αλλά ταυτόχρονα μελετάει και τον χάρτη της Πολιτικής Προστασίας που δείχνει το βαθμό επικινδυνότητας για πυρκαγιά. Ο ιερέας και εθελοντής αρχιπυροσβέστης π. Ιωάννης Μητροσύλης, από την Μητρόπολη Αργολίδος διαφέρει από τους συνηθισμένους ιερείς, καθώς φέτος συμπληρώνει 13 χρόνια εθελοντικής προσφοράς στο πυροσβεστικό σώμα.

Εθελοντής του Πυροσβεστικού Σώματος το 2006 από τότε που ήταν λαϊκός (σ.σ. πολίτης), με ειδική ταυτότητα κατέχει πλέον το βαθμό του εθελοντή αρχιπυροσβέστη. Το 2008 χειροτονήθηκε ιερέας και με την ευλογία της Ιεράς Μητρόπολης Αργολίδος εκτελεί τα εθελοντικά καθήκοντα δασοπυρόσβεσης.
Τι είναι όμως αυτό που τον κάνει εθελοντή;

«Η αγάπη μου προς το συνάνθρωπο πρωτίστως και στη συνέχεια η αγάπη μου για το περιβάλλον», επισημαίνει στο Sputnik, o ιερέας και εθελοντής αρχιπυροσβέστης π. Ιωάννης Μητροσύλης.

Επιτελεί το έργο του με δικό του αγροτικό αυτοκίνητο, το οποίο μετατρέπει το καλοκαίρι σε εθελοντικό πυροσβεστικό όχημα. Έχει όλον τον εξοπλισμό που θα διέθετε και ένα μικρό πυροσβεστικό όχημα.

«Διαθέτω το δικό μου βυτίο, που χωράει 1200 κιλά νερό, τη δική μου αντλία και δικούς μου σωλήνες» αναφέρει. Τους σωλήνες μάλιστα τους παραχωρεί σε ώρες έκτακτης ανάγκης στο πυροσβεστικό σώμα. Μέρος του εξοπλισμού του προέρχεται από τις χορηγίες. 
Ερωτηθείς για ποιο λόγο ακολουθεί αυτήν την πρακτική και αν ζεσταίνεται, απαντά: «Είναι θέμα αρχής και αγάπης. Ζεσταίνομαι αλλά όταν έχεις αγάπη για κάτι δεν σε απασχολεί αν ζεσταίνεσαι ή όχι. Το αγαπάς και το πράττεις με όλη σου τη δύναμη».

Η ανταπόκριση του κόσμου στην προσπάθειά του, του δίνει επίσης δύναμη. «Δίνω τις υπηρεσίες μου παντού και πάντα».

Ένας εθελοντής πυροσβέστης πρέπει να είναι συνέχεια έτοιμος να επέμβει. «Ειδικά το καλοκαίρι πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση και ανάλογα με το χάρτη προβλέψεως κινδύνου που βγάζει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και τους βαθμούς επικινδυνότητας που δίνει έχουμε και την ανάλογη ετοιμότητα. Παρακολουθώ προσεκτικά και σε καθημερινή βάση το χάρτη, ενώ είμαι σε επικοινωνία με τον διοικητή και την αρμόδια υπηρεσία». υπογραμμίζει.
Στις 20 Ιουλίου ξέσπασε μια μεγάλη φωτιά στο Ναύπλιο. Ο ίδιος περιγράφει τις κρίσιμες ώρες που έζησε και την ανέλπιστη βοήθεια που είχε.

Στον πλευρό του είχε έναν φίλο του, επίσης εθελοντή πυροσβέστη από τη Θεσσαλονίκη.

««Αμέσως μόλις πληροφορήθηκα την πυρκαγιά, πήρα το αυτοκίνητο και μπήκα σε ένα δύσβατο σημείο για τα μεγάλα οχήματα. Εκεί κόψαμε το μέτωπο της πυρκαγιάς ώστε να μην προσεγγίσει τα σπίτια. Μαζί μου ένας φίλος από Θεσσαλονίκη. Παρά το γεγονός ότι είχε έρθει για διακοπές στο Ναύπλιο, είχε μαζί του τη στολή του και ρίχτηκε στη μάχη της κατάσβεσης, για να σώσουμε σπίτια και ανθρώπινες ζωές».
Και προσθέτει:

«Ήταν μια δύσκολη φωτιά σε δύσβατο και βραχώδες σημείο. Έφτασε κοντά σε σπίτια και φυσούσε δυνατός άνεμος, βοριάς. Για το λόγο αυτό οι φλόγες γυρνούσαν σε διαφορετική κατεύθυνση ανά πάσα ώρα και στιγμή . Και αυτό μας δυσκόλευε ενώ πηγαίναμε για κατάσβεση επειδή η φωτιά ερχόταν κατά πάνω μας και έπρεπε να προστατέψουμε τόσο τη σωματική μας ακεραιότητα όσο και τους συνανθρώπους μας, τις κατοικίες τους και τον τόπο μας» .

Εδώ και χρόνια δίνει μεγάλες μάχες για την κατάσβεση πολλών πυρκαγιών στην περιοχή του.


«Μια άλλη μεγάλη φωτιά σε αστικό ιστό ήταν πριν από τέσσερα χρόνια στο χωριό Ασίνη έξω από το Ναύπλιο, ιδιαίτερα επικίνδυνη. Και στην Αργολίδα, έχω συμμετάσχει σε μεγάλες φωτιές ωστόσο, τίποτα από όσα έχω αντιμετωπίσει δεν συγκρίνεται με την τραγωδία που έζησε το Μάτι της Αττικής, ένα χρόνο πριν. Εύχομαι ποτέ να μη μας τύχει κάτι τέτοιο».
Την ίδια στιγμή παρέχει συμβουλές για τα νέα παιδιά και για τους λόγους που πρέπει να ακολουθήσουν τον εθελοντισμό.

«Αξίζει οι νέοι να προσέλθουν στον εθελοντισμό. Είναι καθαρή αγάπη προς όλες τις κατευθύνσεις, είτε είναι δασοπυρόσβεση είτε εθελοντισμός προς το συνάνθρωπο. Αυτό μας δίνει και η θρησκεία μας: Αγάπη. Και ο Χριστός αγάπη έδωσε. Να προσέλθουν στον εθελοντισμό και ποτέ να μην αισθάνονται ότι είναι παιδιά «κορόιδα» που βοηθούν τους άλλους, ενώ οι υπόλοιποι κάθονται. Ο εθελοντισμός είναι μια προσφορά προς το κοινωνικό σύνολο, την ευημερία όλων μας».

Και συνεχίζει :


«Την ανάγκη προσφοράς την καταλαβαίνει κάποιος όταν το πρόβλημα του χτυπήσει την πόρτα. Όταν είμαστε μακριά από τη συμφορά όλα φαντάζουν ευκολότερα, όταν όμως το κακό έρθει κοντά μας, τότε θα καταλάβουμε τα πάντα».

Οι εθελοντές πυροσβέστες περνούν από σημαντική εκπαίδευση με αρκετές διδακτικές ώρες μέσα στο πυροσβεστικό σώμα.

«Άλλες χρονιές είχαμε περίπου 200 εθελοντές το χρόνο. Μετά την τραγωδία στο Μάτι,είχαμε 500 εθελοντές. Πιστεύω να αντιλαμβάνεστε τη σημασία των αριθμών».

Λόγω ιερατικών καθηκόντων, το μόνο που δεν προλαβαίνει να κάνει, είναι μαζέψει τα ξερόχορτα, για την πρόληψη των συμβάντων.

«Συνιστώ στον κόσμο να προσέχει αυτές τις λεπτομέρειες. Να καθαρίζει τα χωράφια του ώστε να μην έχουμε τραγικά αποτελέσματα, αν φτάσουμε στην απευκταία στιγμή της πυρκαγιάς», επισημαίνει.
Συνεργάζεται άριστα με τους πυροσβέστες της περιοχής και τους ευχαριστεί για τη στήριξή τους.

«Είναι μεγάλη η αγάπη του πυροσβεστικού σώματος απεναντί μου. Από τους διοικητές του διαχρονικά και φυσικά όλους τους πυροσβέστες, με τους οποίους έχουμε άψογη συνεργασία. Με στήριξαν με την αγάπη τους και παρόλο που έγινα ιερέας στη συνέχεια, κανείς δεν είπε να φύγω από το Σώμα, αντίθετα με παρότρυναν να συνεχίσω την προσπάθεια».

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ιερέας εθελοντής πυροσβέστης είναι γιος ιερέα, προερχόμενος από πολύτεκνη οικογένεια, ενώ είναι και ο ίδιος πολύτεκνος με τέσσερα παιδιά εκ των οποίων τα τρία είναι τρίδυμα.

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Αναγνώστες