Μπορείτε να επικοινωνείτε στο email

studiopressbg@gmail.com

05 Απριλίου 2020

Κυριακή των Βαΐων για τους Καθολικούς - Άδεια η ιστορική εκκλησία στο Ναύπλιο

Κυριακή των Βαΐων σήμερα με άδεια την καθολική εκκλησία στο Ναύπλιο
Κυριακή των Βαΐων σήμερα 5 Απριλίου 2020 για τους καθολικούς και στην πόλη του Ναυπλίου η Καθολική εκκλησία είναι χωρίς πιστούς λόγω του κορωνοϊού.
Η εκκλησία στολισμένη με τα χρώματα της Μεγάλης εβδομάδας των Παθών για τους Καθολικούς από τον εφημέριο της π.Ριχάρδο από την Πολωνία . Χωρίς πιστούς και θεία λειτουργία μένει βουβή η εκκλησία μέσα στα γραφικά σοκάκια της παλιάς πόλης του Ναυπλίου. 
Ανεβαίνοντας τη δρομόσκαλα της οδού Ποταμιάνου, από την πλατεία του Αγίου Σπυρίδωνα, φτάνουμε στη σημερινή Kαθολική Εκκλησία, που έχει μείνει γνωστή ως «Φραγκοκκλησιά». H μακραίωνη ιστορία της κρατάει πιθανώς από τα χρόνια της Φραγκοκρατίας, όταν ο ναός θα πρέπει να χρησίμευε ως καθολικό γυναικείας μονής του τάγματος των Φραγκισκανών. \
Ο ναός ακόμα και σήμερα διατηρεί την όψη τζαμιού, τόσο εξωτερικά με τις βαριές αναλογίες του και τον χαμηλό του τρούλο, όσο και εσωτερικά με την κόγχη για το Kοράνι, το λεγόμενο μιχράμπ.
Tο 1839 ο βασιλιάς Όθωνας παραχώρησε το ναό στην Kαθολική Εκκλησία, μεριμνώντας για τους Έλληνες καθολικούς και για τους ξένους Φιλέλληνες που βοήθησαν την Ελλάδα στον αγώνα της ανεξαρτησίας, αλλά και για τους Bαυαρούς στρατιώτες που ανήκαν στην ακολουθία του.
Στον Όθωνα οφείλεται η αφιέρωση του ναού στη Μεταμόρφωση του Σωτήρος, για να θυμίζει τη μεταμόρφωση της Eλλάδος μετά την απελευθέρωση της χώρας από τον τουρκικό ζυγό. Kατόπιν ορισμένων επισκευών, τα εγκαίνια του ναού έγιναν το 1840.
Είναι γενικά γνωστό ότι το Πάσχα των καθολικών δεν συμπίπτει με αυτό των ορθοδόξων και αυτή δεν είναι η μόνη διαφορά μεταξύ των δύο εκκλησιών. Μάλιστα σε προηγούμενο άρθρο είχαμε γράψει αναλυτικά για τις διαφορές μεταξύ ορθόδοξων και καθολικών.
 Γιατί όμως πέφτει σε διαφορετική ημερομηνία και πότε γιορτάζεται το Πάσχα των καθολικών; Ας δούμε παρακάτω στο σύντομο άρθρο που ακολουθεί.
Γιατί δεν συμπίπτει το Ορθόδοξο με το Καθολικό Πάσχα;

Ο λόγος που συμβαίνει αυτό είναι γιατί οι καθολικοί καθορίζουν το Πάσχα σύμφωνα με το νέο ημερολόγιο, σε αντίθεση με τους ορθόδοξους οι οποίοι βασίζουν το υπολογισμό του στο παλαιό ημερολόγιο. Για το λόγο αυτό το Πάσχα των Καθολικών γιορτάζεται νωρίτερα από αυτό των Ορθοδόξων.
Μάλιστα, το καθολικό Πάσχα μπορεί να εορταστεί από μια βδομάδα μέχρι και έναν ολόκληρο μήνα νωρίτερα σε σχέση με το ορθόδοξο Πάσχα.
Υπάρχει ωστόσο και μια ειδική περίπτωση, που συμβαίνει κάποιες φορές βάσει συγκεκριμένων ημερομηνιών της εαρινής πανσελήνου, που η ημερομηνία των δύο Πάσχα, δηλαδή του εορτασμού του από τις δύο εκκλησίες συμπίπτει.
Πάντως σύμφωνα με τη σύνοδο της Νίκαιας της Βιθυνίας που έγινε το 325 μ.Χ., θα έπρεπε το Πάσχα να γιορτάζεται από όλους τους Χριστιανούς συγχρόνως, άσχετα που κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει.

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Αναγνώστες