25 Απριλίου 2020

Ζωντανή μετάδοση από τη Νέα Κίο Αργολίδας για τον Εσπερινό του Αποστόλου Θωμά (βίντεο)

Δύο Ιερείς από την Μητρόπολη της Αργολίδας, πατέρας και γιος, συνεχίζουν να τελούν τις Ιερές Ακολουθίες από στούντιο που δημιούργησαν οι ίδιοι μέσα στο σπίτι τους στη Νέα Κίο Αργολίδας.

 

Πρόκειται για τους Ιερείς, πρωτοπρεσβύτερο π. Δημοσθένη Γάτσιο και π. Ηλία Γάτσιο, εφημέριοι και οι δύο στους Ιερούς ναούς Αγίας Ειρήνης και Θεομάνας της Νέας Κίου του Δήμου Άργους Μυκηνών στην Αργολίδα, μιας προσφυγικής κωμόπολης με όλους τους κατοίκους να έχουν καταγωγή από την Κίο της Μικράς Ασίας απόγονοι προσφύγων και οι ίδιοι.

Πατέρας και γιος λάτρεις της τεχνολογίας, μετά από την αρχική καθολική απαγόρευση της Κυβέρνησης τελέσεων των Ιερών ακολουθιών και μυστηρίων στους Ιερούς ναούς, αποφάσισαν μέσα από ένα στούντιο ηχοληψίας που έφτιαξαν στο σπίτι που μένουν στη Νέα Κίο, να μεταδίδουν τον εσπερινό και τις παρακλήσεις μέσω Ιντερνέτ στους ακροατές τους.
Σε ρόλο Dj και με άπταιστες γνώσεις στην ηχοληψία, ο Ιερέας π. Ηλίας προσπαθεί να συντονίσει τον ήχο και την εικόνα και να δώσει το σήμα και να ξεκινήσει η διαδικτυακή εκπομπή.

Όπως τόνισε ο Ιερέας π. Δημοσθένης Γάτσιος, όλα γίνονται από την αγάπη στην εκκλησία και για το καλό των πιστών. Η κίνηση τους αυτή έχει βρει θετική ανταπόκριση και καθημερινά περιμένουν πάρα πολλοί ακροατές τους να τους ακούσουν.

Αποφασισμένοι για ένα καλό ηχητικό αποτέλεσμα συνεχίζουν με τον εσπερινό του Αποστόλου Θωμά από το Studio της οικίας τους.


O Άγιος Θωμάς ήταν ένας από τους δώδεκα αποστόλους, μαθητές του Ιησού Χριστού. Ήταν Ιουδαίος στην καταγωγή και, όπως και άλλοι μαθητές, ασκούσε το επάγγελμα του ψαρά. Εγκατέλειψε το επάγγελμά του και ακολούθησε το Χριστό, όταν εκείνος του το ζήτησε. Ήταν από τους ένθερμους μαθητές, όμως μετά την ανάσταση ολιγοπίστησε και δεν πίστεψε ότι ο Χριστός αναστήθηκε, παρά μόνον όταν ψηλάφισε στα χέρια Του τα σημάδια της Σταύρωσης, στη δεύτερη εμφάνιση του Χριστού στους μαθητές μετά την ανάσταση Του (αναφέρεται ότι κατά την πρώτη εμφάνιση του Ιησού στους μαθητές, ο Θωμάς απουσίαζε).

Μετά την Πεντηκοστή και την επιφοίτηση του Αγίου Πνεύματος, ο Θωμάς ακολούθησε το «πορευθέντες μαθητεύσατε πάντα τα έθνη», όπως και οι υπόλοιποι απόστολοι, και ταξίδεψε σε μακρινούς τόπους μεταφέροντας τον Θείο Λόγο. Κατά τη χριστιανική παράδοση, μετά από Θεία Παρέμβαση ταξίδεψε ως την Ινδία, όπου ξεκίνησε το ιεραποστολικό του έργο, προσηλυτίζοντας και βαπτίζοντας Χριστιανούς πολλούς ειδωλολάτρες.

Κατόπιν ταξίδεψε ανατολικότερα, όπου βασίλευε κάποιος με το όνομα Μίσδιος. Εκεί ο Θωμάς συνέχισε την ιεραποστολή, όταν βάπτισε όμως τη γυναίκα και τα παιδιά του Μίσδιου, εκείνος οργίστηκε και έδωσε εντολή να θανατωθεί ο Άγιος. Το σώμα του έθαψαν οι Χριστιανοί της περιοχής και κατά την παράδοση στον τάφο του γίνονταν πολλά θαύματα. Το ιερό λείψανο του Αγίου Θωμά παρέμεινε εκεί έως ότου ο γιος του Μεγάλου Κωνσταντίνου το μετέφερε στην Κωνσταντινούπολη. Το 1204 το λείψανο μεταφέρθηκε στη Ρώμη, μαζί με τα λείψανα άλλων Αγίων που εκλάπησαν ως λάφυρα κατά την Δ' Σταυροφορία.