07 Αυγούστου 2020

Δεκαπενταύγουστος 2020 -Πως θα γιορταστεί φέτος – Τι μελετά η κυβέρνηση



Ιδιαίτερη ανησυχία προκάλεσε η τοποθέτηση του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα κατά την διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών το μεσημέρι της Πέμπτης. Ο κ. Πέτσας ουσιαστικά άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για περαιτέρω μέτρα εφόσον απαιτηθεί για τον Δεκαπενταύγουστο στις εκκλησίες.
Συγκεκριμένα, ερωτηθείς για το εάν θα λάβει η κυβέρνηση έκτακτα μέτρα για το τριήμερο του Δεκαπενταύγουστου, όπως έγινε το Πάσχα, και για το εάν θα υπάρξουν πρόσθετοι περιορισμοί, όσον αφορά σε εκκλησίες και λιτανείες, προς αποφυγή συνωστισμού, ο κ. Πέτσας απάντησε:


“Θα πάρουμε όποια μέτρα χρειάζεται σε συνεννόηση με τους ειδικούς. Πηγαίνουμε μέρα μέρα. Αυτή η εβδομάδα είναι κρίσιμη, είναι εβδομάδα αφύπνισης. Καλούμε τους πολίτες να τηρούν τα μέτρα. Εάν χρειαστεί να πάρουμε πρόσθετα μέτρα, θα το δούμε μετά την τηλεδιάσκεψη της Δευτέρας.”

“Αν χαλαρώσουμε θα το πληρώσουμε”

Αναφερόμενος στις τρεις εστίες ανησυχίας σχετικά με τον κορωνοϊό οι οποίες είναι οι διελεύσεις από τα χερσαία σύνορα, οι συναθροίσεις σε μπαρ, γάμους, βαπτίσεις κλπ. και τα μέσα μαζικής μεταφοράςο κ. Πέτσας σημείωσε πως: Αν χαλαρώσουμε θα το πληρώσουμε επανέλαβε ο εκπρόσωπος, λέγοντας ότι χτυπούμε συνεχώς την καμπάνα του κινδύνου. Δήλωσε μάλιστα, πως αυτή τη βδομάδα κρίθηκε αναγκαίο να την χτυπήσουμε ακόμα πιο δυνατά, με την ενημέρωση Τσιόδρα-Χαρδαλιά και επιπλέον μέτρα”


Άγνωστο πως θα γιορταστεί ο Δεκαπενταύγουστος

Πλέον πλέουμε σε αχαρτογράφητα ύδατα και κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος πως θα γιορτάσουμε φέτος τον Δεκαπενταύγουστο, αν μας το επιτρέψουν… φυσικά. Το μόνο σίγουρο όπως δήλωσε και ο κ. Πέτσας είναι πως η επόμενη εβδομάδα θα είναι κομβικής σημασίας για την έκβαση της πανδημίας στην χώρα μας.

Ευελπιστούμε να μην ζήσουμε στιγμές… φετινού Πάσχα όπου κλειδαμπαρωθήκαμε στα σπίτια μας και κάναμε Ανάσταση από τα μπαλκόνια και τις αυλές μας.

Παράλληλα, ολοένα και πληθαίνουν οι φωνές που βγαίνουν στα κανάλια και λένε STOP στις λιτανείες για την Κοίμηση της Θεοτόκου. Την αρχή την έκανε ο Μανώλης Δερμιτζάκης καθηγητής Γενετικής Πανεπιστημίου Γενεύης, ο οποίος προκάλεσε αίσθηση στον εκκλησιαστικό κόσμο με τις δηλώσεις του μιλώντας για αναβολή των θρησκευτικών εκδηλώσεων, ενώ δεν δίστασε να κάνει λόγο και για προβληματική Θεία Κοινωνία, όπως είπε χαρακτηριστικά.

Την ίδια άποψη μοιράστηκε και ο καθηγητής και μέλος της επιστημονικής επιτροπής του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό, Νικόλαος Σύψας ο οποίος, τόνισε ότι κατά τον φετινό δεκαπενταύγουστο δεν θα πρέπει να γίνουν λιτανείες και εξέφρασε την πεποίθηση ότι η εκκλησία θα κάνει για άλλη μια φορά το καθήκον της και δεν θα επιτρέψει λιτανείες και συνωστισμούς.

Η θέση της Εκκλησίας

Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ Ιερώνυμος με ανακοίνωση που εξέδωσε η Ιερά Σύνοδος υποστήριξε τα μέτρα της ελληνικής κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της πανδημίας, τονίζοντας πως η Εκκλησία οφείλει να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων. Λίγη ώρα αργότερα ήρθε και το “ευχαριστώ” του Νίκου Χαρδαλιά από την Πολιτική Προστασία στην Εκκλησία και τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο