Μπορείτε να επικοινωνείτε στο email

studiopressbg@gmail.com

09 Οκτωβρίου 2020

Κορονοϊός-Ελλάδα: 391 νέα κρούσματα και ένας θάνατος - 98 διασωληνωμένοι



 



Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε σήμερα 391 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 56 συνδέονται με γνωστές συρροές και 36 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. 

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 21.772, εκ των οποίων το 55.7% άνδρες. 3.213 (14.8%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 8.892 (40.8%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Διασωληνωμένοι νοσηλεύονται 98 συμπολίτες μας. Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 ετών. 27 (27.6%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Το 90.8%, των διασωληνωμένων έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.

Έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 237 ασθενείς.

Τέλος, έχουμε 1 ακόμα καταγεγραμμένο θάνατο, ενώ συνολικά έχουν χάσει τη ζωή τους και 431 άνθρωποι. Από αυτούς 161 (37.4%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων ήταν τα 78 έτη και το 96.5% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

 

Πώς κατανέμονται τα κρούσματα

Από τα σημερινά 391 επιπλέον κρούσματα, τα 351 είναι εγχώρια κρούσματα και τα 56 συνδέονται με γνωστές συρροές.

Αναλυτικότερα:

-       36 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας

-       4 εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο

-       161 κρούσματα στην Περιφέρεια Αττικής, εκ των οποίων 25 συνδέονται με γνωστές συρροές, ενώ 9 αναφέρουν πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας

-       25 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή

-       11 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας, εκ των οποίων 3 συνδέονται με γνωστές συρροές

-       1 κρούσμα στην Π.Ε. Αρκαδίας

-       8 κρούσματα στην  Π.Ε. Αχαΐας

-       2 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή 

-       1 κρούσμα στην  Π.Ε. Γρεβενών

-       2 κρούσματα στην Π.Ε. Δράμας

-       9 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή

-       8 κρούσματα στην Π.Ε. Ηλείας, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστή συρροή

-       2 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή

-       4 κρούσματα στην Π.Ε. Θήρας, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστή συρροή

-       23 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων, εκ των οποίων 8 συνδέονται με γνωστές συρροές

-       1 κρούσμα στην Π.Ε. Καβάλας

-       1 κρούσμα στην  Π.Ε. Καρδίτσας

-       3 κρούσματα στην Π.Ε. Καστοριάς

-       2 κρούσματα στην Π.Ε. Κέρκυρας

-       2 κρούσματα στην Π.Ε. Κιλκίς

-       23 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης, εκ των οποίων 9 αναφέρουν επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα

-       11 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας

-       3 κρούσματα στην Π.Ε. Λακωνίας

-       7 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστές συρροές

-       5 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου, εκ των οποίων 3 συνδέονται με γνωστή συρροή

-       2 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας

-       1 κρούσμα στην Π.Ε. Μυκόνου

-       1 κρούσμα στην Π.Ε. Νάξου

-       5 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστές συρροές

-       1 κρούσμα στην Π.Ε. Πιερίας

-       1 κρούσμα στην Π.Ε. Πρέβεζας

-       1 κρούσμα στην Π.Ε. Ρεθύμνου

-       1 κρούσμα στην Π.Ε. Ροδόπης

-       1 κρούσμα στην Π.Ε. Ρόδου

-       5 κρούσματα στην Π.Ε. Σάμου, όλα συνδεόμενα με γνωστή συρροή

-       1 κρούσμα στην Π.Ε. Σερρών

-       2 κρούσματα στην Π.Ε. Σποράδων

-       1 κρούσμα στην Π.Ε. Τρικάλων

-       2 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας

-       1 κρούσμα στην Π.Ε. Χαλκιδικής

-       1 κρούσμα στην Π.Ε. Χανίων

-       9 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση  

 

Γ. Μαγιορκίνης: Σχετικά χαμηλά με ήπιες αυξομειώσεις, η επιδημία στην Ελλάδα

Η επιδημία στη χώρα μας διατηρείται σε επίπεδα σχετικά χαμηλά με ήπιες αυξομειώσεις, χάρη στη συνολική προσπάθεια που καταβάλουμε όλοι μας, τόνισε ο επίκουρος καθηγητής της ιατρικής σχολής ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής εμπειρογνώμων του υπουργείου Υγείας Γκίκας Μαγιορκίνης, κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας.

Στην Ελλάδα ο αριθμός των διαγνώσεων εξακολουθεί να παρουσιάζει ήπιες αυξητικές τάσεις ξεπερνώντας τους 400 ανά ημέρα , ενώ ο αριθμός των διασωληνωμένων προσεγγίζει τα 100-σήμερα 98- αυξάνοντας και την πίεση στο σύστημα υγείας, είπε ο καθηγητής. Πρόσθεσε ότι ο αριθμός των ασθενών που καταλήγει εξακολουθεί να κυμαίνεται γύρω στο 5 με τάση σταθεροποίησης του μέσου όρου 5 με 6.

Ενδείξεις σταθεροποίησης στην Αττική

Το μερίδιο της Αττικής στις διαγνώσεις παραμένει σε υψηλά επίπεδα, είπε ο κ. Μαγιορκίνης αλλά υπάρχουν κάποιες ενδείξεις σταθεροποίησης, ωστόσο πρόσθεσε, θα χρειαστεί μία εβδομάδα για να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα.

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο καθηγητής στην τήρηση των μέτρων προστασίας και επανέλαβε ότι ο πυρήνας της στρατηγικής αντιμετώπισης παραμένει η κοινωνική απόσταση, η χρήση μάσκας και η υγιεινή των χεριών. Κάλεσε τους πολίτες να προστατεύσουν τους γύρω τους, φορώντας τις μάσκες σωστά και με προσήλωση και να εντείνουν την προσπάθεια τήρησης των μέτρων προστασίας διότι, όπως είπε, «η επιδημία μπορεί να μπει σε επιθετική φάση, που βλέπουμε σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες».

Απαντώντας για τη συγκέντρωση στο Εφετείο, είπε ότι έχει την δυναμική να κάνει ένα γεγονός υπερμετάδοσης της νόσου COVID-19. «Απευχόμαστε αυτό το σενάριο, αλλά δεν μπορούμε να το αποκλείσουμε κιόλας. Θα παρακολουθούμε στενά την κατάσταση».

Σε αυξητική τροχιά χώρες της Ευρώπης

Πολλές χώρες της Ευρώπης βρίσκονται σε αυξητική τροχιά του δεύτερου κύματος με κάποιες να έχουν προφίλ επιτάχυνσης όπως η Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ολλανδία, το Βέλγιο, η Πολωνία και ίσως και η Αυστρία, ανέφερε ο καθηγητής. Πρόσθεσε ότι λαμβάνονται σειρά μέτρων σε μεγάλες πόλεις με σκοπό την ανάσχεση της εκθετικής αύξησης που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες. Κάπως θετικά, είπε, είναι τα μηνύματα από Ισπανία και Δανία, στις οποίες «μόλις που διαφαίνεται μικρή αλλά σταθερή πτώση στον αριθμό των νέων διαγνώσεων στο πλαίσιο του δεύτερου κύματος».

Η πανδημία σε αριθμούς

Οι διαγνώσεις σε παγκόσμια κλίμακα ξεπερνούν τα 37 εκατ. με περίπου 8 εκατ. περιπτώσεις να είναι ενεργοί ασθενείς, εκ των οποίων 70.000 βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση. Περίπου το 8% από αυτούς τους ασθενείς δηλαδή 5 με 6.000 ασθενείς θα καταλήξει εντός του επόμενου 24ωρου, ανέφερε ο κ. Μαγιορκίνης.

Μονοκλωνικά αντισώματα

Στο θεραπευτικό πεδίο έχει ενισχυθεί σε παγκόσμιο επίπεδο το ενδιαφέρον για την αποτελεσματικότητα των μονοκλωνικών αντισωμάτων. Με βάση τις γνώσεις που έχουμε για τις ιογενείς λοιμώξεις η αποτελεσματικότητα των αντισωματικών θεραπειών μπορεί να είναι εξαιρετική όταν αυτά χορηγηθούν στα πρώτα στάδια της νόσου, τόνισε ο κ. Μαγιορκίνης.

«Οι συζητήσεις για πρώιμη πρόσβαση σε τέτοιες θεραπείες έχουν ξεκινήσει, σε κάθε περίπτωση η διαθεσιμότητα τους όμως δεν θα είναι άμεση ή σε μεγάλες ποσότητες για το αμέσως επόμενο διάστημα».

 

Παρουσιάστηκε ο χάρτης υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας από τον κορονοϊό Με ένα κλικ στο gov.gr ο χάρτης με τις Covid-19 περιοχές 

Τον χάρτη υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας από τη λοίμωξη Covid-19 παρουσίασαν ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, κατά τη σημερινή ενημέρωση για την εξέλιξη της Covid-19 στη χώρα.

Ειδικότερα, όπως τόνισε ο κ. Πιερρακάκης, «από σήμερα οι πολίτες έχουν στη διάθεσή τους ένα ακόμα εργαλείο: έναν χάρτη υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας από τον κορονοϊό» κι ανέφερε ότι ο χάρτης έρχεται να συμπληρώσει την πληροφορία που παρέχεται μέσω του ιστοτόπου covid19.gov.gr. «Το site αυτό λειτουργεί ήδη από την περίοδο των περιοριστικών μέτρων, το διαχειρίζεται η Προεδρία της Κυβέρνησης και εκεί αναρτώνται όλες οι λεπτομέρειες αναφορικά με τα μέτρα που λαμβάνονται».

Μάλιστα, θέτοντας το ερώτημα γιατί χρειάζεται αυτός ο χάρτης, ο υπουργός είπε χαρακτηριστικά «διότι διαπιστώσαμε ότι υπήρχε ένα κενό ως προς τη δυνατότητα άμεσου εντοπισμού της πληροφορίας σε τοπικό επίπεδο. Διαπιστώσαμε την ανάγκη ύπαρξης ενός κεντρικού σημείου όπου θα συγκεντρώνονται όλα τα μέτρα τα οποία ισχύουν αυτή τη στιγμή στη χώρα ανά περιοχή και θα τα οπτικοποιεί στον ελληνικό χάρτη».

Ο κ. Πιερρακάκης εξήγησε ότι «υπάρχουν τέσσερα επίπεδα προληπτικών μέτρων και κανόνων, ανάλογα με τα κρούσματα που εμφανίζει κάθε περιοχή: 1 - επίπεδο ετοιμότητας, 2 - επίπεδο επιτήρησης, 3 - επίπεδο αυξημένης επιτήρησης και 4 - επίπεδο αυξημένου κινδύνου. Ο καθορισμός του επιπέδου κινδύνου συναρτάται από την τάση των επιδημιολογικών μεγεθών».

Μάλιστα, όπως υπογράμμισε «κάθε επίπεδο περιλαμβάνει μια δέσμη προληπτικών μέτρων και κανόνων. Με απλά λόγια: τι επιτρέπεται και τι απαγορεύεται σε συγκεκριμένους χώρους - και υπό ποιες προϋποθέσεις. Αυτή τη στιγμή οι δέσμες μέτρων και κανόνων εξειδικεύονται μέχρι το επίπεδο της περιφερειακής ενότητας. Αν, όμως, κριθεί σκόπιμο στο μέλλον, η εξειδίκευση αυτή μπορεί να γίνει σε μικρότερη κλίμακα».

Ο χάρτης δίνει στους πολίτες δύο δυνατότητες: είτε να κάνουν κλικ στο σημείο του χάρτη που τους ενδιαφέρει, ώστε να δουν το επίπεδο στο οποίο υπάγεται η περιοχή, είτε να πληκτρολογήσουν τον ταχυδρομικό κώδικα της περιοχής που αναζητούν και να τους ανακατευθύνει η σελίδα στο σχετικό σημείο του χάρτη. Αμέσως μετά, πατώντας «δείξε μου τα μέτρα» θα ανοίγει ανά επίπεδο το σύνολο των μέτρων που ισχύουν στην περιοχή.

Τέλος, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης διευκρίνισε ότι «ο χάρτης που παρουσιάζουμε σήμερα αποτελεί μια ιδέα από την κοινωνία των πολιτών - συγκεκριμένα, την αλιεύσαμε για πρώτη φορά σε ανάρτηση του ιδρυτή γνωστής start-up. Επαναλαμβάνω ότι είμαστε ανοιχτοί στις ιδέες και τις προτάσεις που μας υποβάλλουν πολίτες και φορείς. Τις αξιολογούμε και υλοποιούμε όσες είναι συμβατές με τον σχεδιασμό μας και παράγουν προστιθέμενη αξία. Δουλεύοντας όλοι μαζί μπορούμε να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα για όλους. Η κρισιμότητα της περιόδου δεν επιτρέπει πολλά λόγια. Εργαλεία όπως αυτό που παρουσιάζουμε σήμερα δεν έρχονται να υποκαταστήσουν την ατομική και την κοινωνική υπευθυνότητα, αλλά αποσκοπούν στο να μας βοηθήσουν όλους να είμαστε σε εγρήγορση. Ακολουθούμε τις οδηγίες των ειδικών, φοράμε μάσκα, κρατάμε αποστάσεις, τηρούμε τα μέτρα προσωπικής υγιεινής».

Ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε πως πρόκειται για ένα πλαίσιο κατηγοριοποιημένων και στοχευμένων τοπικών μέτρων για την ασφαλή και ομαλή συνέχιση της οικονομικής και κοινωνικής ζωής για όλη την Ελλάδα.

Ο χάρτης περιλαμβάνει τέσσερα επίπεδα προληπτικών μέτρων και κανόνων για κάθε περιφερειακή ενότητα της χώρας. Εντάσσει δηλαδή τις 74 περιφερειακές ενότητες της Ελλάδας σε επίπεδα υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας με αντίστοιχες δέσμες μέτρων που ισχύουν για όλους.

Πιο συγκεκριμένα, οι 74 περιοχές της χώρας εντάσσονται στα εξής επίπεδα: επίπεδο ένα: ετοιμότητας, επίπεδο δύο: επιτήρησης, επίπεδο τρία: αυξημένες επιτήρησης και στο επίπεδο τέσσερα: αυξημένου κινδύνου.

Ο καθορισμός του επιπέδου κινδύνου σε κάθε περιοχή εξαρτάται από την αυξανόμενη ή μειούμενη τάση επιδημιολογικών μεγεθών, όπως ο αριθμός κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους, οι δείκτες πληρότητας του συστήματος υγείας, π.χ. τις χρησιμοποιούμενες απλές κλίνες ή κλίνες ΜΕΘ και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της επιδημιολογικής κατάστασης της κάθε περιοχής.

Η εφαρμογή των μέτρων θα πραγματοποιείται σε επίπεδο περιφερειακής ενότητας εκτός αν προκύψουν έκτακτες περιστάσεις που να δικαιολογούν εξαιρέσεις.

Ο χάρτης είναι διαθέσιμος στην ιστοσελίδα covid19.gov.gr και θα επικαιροποιείται άνα 14 ημέρες με βάση τις εισηγήσεις της ειδικής επιτροπής επιδημιολόγων και λοιμωξιολόγων ή και συνχότερα όταν αυτό επιβάλλεται από τους υγειονομικούς ή επιδημιολογικούς δείκτες.

Το νέο αυτό πλαίσιο τίθεται σε εφαρμογή από τη Δευτέρα 12 Οκτωβρίου, ανακοίνωσε ο κ. Χαρδαλιάς. 

Δείτε αναλυτικά:

Επίπεδο συναγερμού ανά περιφερειακή ενότητα: https://bit.ly/3djS2wX

Μέτρα εν ισχύ ανά επίπεδο συναγερμού: https://bit.ly/2I3evCP

 

Κ. Πιερρακάκης: Φιλική η πλατφόρμα και για τα κινητά τηλέφωνα

Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνηση, Κυριάκος Πιερρακάκης προσέθεσε ότι η πλατφόρμα είναι φιλική για τα κινητά τηλέφωνα. «Μπορεί κάποιος να εξειδικεύσει μπαίνοντας μέσα στο συγκεκριμένο site. Όσον αφορά για μια συγκεκριμένα εφαρμογή για τον covid, για την ιχνηλάτηση είναι κάτι που έχει συζητηθεί και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπουργών ψηφιακής πολιτικής. Πρώτα μελετάμε κάτι τεχνικά, ωστόσο δεν έχει ληφθεί κάποια απόφαση, αλλά είναι κάτι που φυσικά το μελετάμε» δήλωσε ο υπουργός σε ερώτηση που του έγινε στην παρουσίαση του χάρτη για την ασφάλεια και προστασία από την λοίμωξη covid-19.

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Αναγνώστες