09 Σεπτεμβρίου 2021

Ανακοινώθηκαν τα περιοριστικά μέτρα στην Αργολίδα - Από την Παρασκευή 10/9 η εφαρμογή τους

  


Η καθιερωμένη ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας πραγματοποιήθηκε σήμερα Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου από την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας Μίνα Γκάγκα, την καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου και τον επίκουρο καθηγητή Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκα Μαγιορκίνη.

Στην ενημέρωση έγινε αναφορά στην αυξημένη επιδημιολογική διάδοση που παρουσιάζει η Αργολίδα, ενώ η Πολιτική προστασία ανάρτησε την επίσημη ανακοίνωση εφαρμογής των περιοριστικών μέτρων.

Αναλυτικά:

Στο επίπεδο 4 (κόκκινο) του Επιδημιολογικού Χάρτη της χώρας εντάσσονται οι Περιφερειακές Ενότητες Αργολίδας και Ευρυτανίας, ενώ παρατείνεται η ισχύς των ειδικών, τοπικού χαρακτήρα, μέτρων στις Περιφερειακές Ενότητες Αχαΐας, Ηλείας, Μεσσηνίας, Ηρακλείου, καθώς και στον Δήμο Ικαρίας, μετά την εκ νέου αξιολόγηση των επιδημιολογικών δεδομένων από την επιτροπή των Λοιμωξιολόγων και την Εθνική Επιτροπή Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοΐου Covid-19 στο πλαίσιο της επιδημιολογικής επιτήρησης της χώρας ανά Περιφερειακή Ενότητα και Δήμο σε εβδομαδιαία βάση.

Υπενθυμίζεται ότι τα μέτρα που ισχύουν είναι τα κάτωθι:

-Απαγόρευση κυκλοφορίας από 01:00 το βράδυ έως 06:00 το πρωί, με εξαίρεση λόγους εργασίας και σοβαρούς λόγους υγείας.

-Απαγόρευση μουσικής καθ’ όλο το εικοσιτετράωρο σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και ψυχαγωγίας.

Τα μέτρα ισχύουν από αύριο, Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου και ώρα 06.00 έως την Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου και ώρα 6:00.

Επίσης, υπενθυμίζεται ότι τόσο στις συγκεκριμένες περιοχές, όπως και σε όλη την επικράτεια, απαγορεύεται η διενέργεια οποιασδήποτε μορφής εκδηλώσεων έναντι οποιασδήποτε μορφής ανταλλάγματος, με φυσική παρουσία πλήθους άνω των είκοσι (20) ατόμων σε ιδιωτικό, μη επαγγελματικό χώρο. 

Το διοικητικό πρόστιμο σε περίπτωση παράβασης ανέρχεται από 50.000 έως 200.000 ευρώ για τον μισθωτή ή παραχωρησιούχο του ιδιωτικού, μη επαγγελματικού χώρου, στον οποίο έλαβε ή λαμβάνει χώρα η εν λόγω εκδήλωση.

Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας ήταν λακωνική στην τοποθέτησή της, λέγοντας: «Θέλω να ευχαριστήσω τους συναδέλφους μου που βοηθούν στην πανδημία από κάθε βήμα. Γιατί είναι μια πραγματικά μεγάλη μάστιγα που αντιμετωπίζουμε και αντιμετωπίζουμε καλά εδώ και ενάμισι χρόνο. Είναι σημαντικό να συνεχίσουμε να κρατάμε τα μέτρα και να συνεχίσουμε να εμβολιαζόμαστε όλοι, ώστε να είμαστε ασφαλείς, οι οικογένειές μας και όλο το περιβάλλον γύρω μας».

Σε φάση σταθεροποίησης η πανδημία

H πορεία της πανδημίας εμφανίζει σαφή σταθεροποίηση, διαφαίνεται μάλιστα μια ύφεση τις τελευταίες 15 ημέρες, είπε η Βάνα Παπαευαγγέλου που τόνισε ωστόσο πως αυτό αφορά κυρίως στα νέα κρούσματα αλλά και στις νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία (15% μειωμένες).

Αντίθετα ο αριθμός των διασωληνωμένων και των θανάτων παραμένει υψηλός, είπε η καθηγήτρια που σημείωσε επίσης, πως ο δείκτης θετικότητας έχει μειωθεί σταδιακά από το 3,4 στο 2,4%. Αν και ο συνολικός αριθμός των self test έχει μειωθεί, αυτά εξακολουθούν να συνεισφέρουν σημαντικά στην παρακολούθηση της πανδημίας, πρόσθεσε η κα. Παπαευαγγέλου.

Ικανοποιητική η πορεία της πανδημίας σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Όπως είπε, η πορεία της πανδημίας σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη είναι ικανοποιητική. Η επιτροπή παρακολουθεί την πορεία της πανδημίας στις μεγάλες πόλεις, όπου λόγο του αυξημένου πληθυσμού η διάδοση του ιού είναι πιο ραγδαία. Αυτή τη στιγμή, αυξημένη επιδημιολογική διάδοση παρουσιάζουν οι περιοχές: Αργολίδα, Αρκαδία, Ευρυτανία, Ροδόπη, Γιάννενα και περιοχές στο βόρειο Αιγαίο.

Παράλληλα, αυξάνεται η διάμεση ηλικία των διασωληνωμένων που σήμερα είναι 65 έτη. Η συντριπτική πλειοψηφία, επανέλαβε η κα. Παπαευαγγέλου, 9 στους 10 διασωληνωμένοι, ήταν είτε ανεμβολίαστοι είτε ατελώς εμβολιασμένοι.

Στόχος να ανοίξουν ομαλά τα σχολεία

Η Βάνα Παπαευαγγέλου αφιέρωσε μεγάλο μέρος της τοποθέτησής της στο άνοιγμα των σχολείων, τη Δευτέρα. «Στόχος είναι να διεξαχθεί ομαλά η δια ζώσης εκπαίδευση χωρίς διακοπές» είπε και σημείωσε πως η ομάδα εμπειρογνωμόνων της επιτροπής για τον κορωνοϊό, μελέτησε τα επιδημιολογικά δεδομένα και τις διαδικασίες για την επιστροφή στα σχολεία.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η διαθεσιμότητα των εμβολίων και η εμβολιαστική κάλυψη σημαντικού ποσοστού του ενήλικου πληθυσμού προσφέρει ικανή προστασία στους ευάλωτους ενήλικες. Η Βάνα Παπαευαγγέλου πρόσθεσε πως η έγκαιρη διάγνωση ασυμπτωματικών ή προσυμπτωματικών παιδιών συμβάλει σημαντικά στη μείωση της διασποράς του ιού. Πρόσθεσε δε, πως ο συστηματικός έλεγχος όλων των ανεμβολίαστων σε εκπαιδευτικούς και μαθητές θα βοηθήσει στην έγκαιρη διάγνωση.

Όλα τα μέτρα ατομικής προστασίας, όπως η χρήση μάσκας, το συστηματικό πλύσιμο χεριών, αλλά και άλλα μέτρα, όπως η αποφυγή συγχρωτισμού, τόσο μέσα όσο και έξω από την τάξη, θα εξακολουθούν να τηρούνται. Η Βάνα Παπαευαγγέλου τόνισε πως με τη νέα σχολική χρονιά, το τμήμα δεν θα κλείνει με την εμφάνιση ενός κρούσματος.

Αναμενόμενο να αυξηθούν τα κρούσματα στο σχολείο

«Ζητώ από τους γονείς να ακολουθήσουν πιστά τις οδηγίες μας, που θα συμβάλλουν σημαντικά στην ομαλή λειτουργία του σχολείου» είπε και τόνισε: «Να διευκρινίσω ότι είναι απολύτως αναμενόμενο και δεν θα πρέπει να θορυβήσει, το γεγονός ότι θα καταγραφεί αύξηση των κρουσμάτων σε παιδιά. Κι αυτό θα συμβεί μόνο και μόνο εξαιτίας του συστηματικού ελέγχου με self test».

Η καθηγήτρια επεσήμανε πως εφόσον τηρηθούν τα πρωτόκολλα, αναμένουμε μείωση των κρουσμάτων μετά από τις πρώτες τρεις εβδομάδες λειτουργίας των σχολείων.

Τέλος, η Βάνα Παπαευαγγέλου σημείωσε πως το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης των εφήβων έχει σημαντικά αυξηθεί. Έτσι, ένα στα τέσσερα παιδιά λυκείου έχει λάβει την πρώτη δόση, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στα γυμνάσια είναι 14%. «Θα κλείσω με την ευχή να έχουμε φέτος μια απρόσκοπτη λειτουργία των σχολείων, αλλά και των πανεπιστημίων μας» είπε η καθηγήτρια.

Μαγιορκίνης: Αύξηση των θανάτων κατά 20-30% την προηγούμενη εβδομάδα

Οι νέες διαγνώσεις μειώνονται παγκοσμίως κατά 7% εντός της τελευταίας εβδομάδας, όπως και ο ρυθμός των θανάτων κατά το ίδιο ποσοστό.

Στην Ελλάδα ο αριθμός των διαγνώσεων έδειξε σημαντική μείωση για δεύτερη διαδοχική εβδομάδα, κατά 20%. Ο αριθμός των θανάτων, ωστόσο, έδειξε μια σημαντική αύξηση κατά 20-30% την προηγούμενη εβδομάδα. Η πίεση στο σύστημα υγείας παρουσιάζει εικόνα σταθεροποίησης.