Μπορείτε να επικοινωνείτε στο email

studiopressbg@gmail.com

07 Οκτωβρίου 2021

Φθινοπωρινή επίσκεψη 50 φλαμίνγκο στην Αργολίδα

 


Φθινοπωρινή επίσκεψη 50 φλαμίνγκο στην Αργολίδα (βίντεο)
Ένα πολυάριθμο σμήνος με 50 περίπου φλαμίνγκο προσγειώθηκε στην Αργολίδα το πρωί της Πέμπτης 7 Οκτωβρίου και συγκεκριμένα στον υγρότοπο Ναυπλίου - Νέας Κίου.

Χρώμα στον μουντό συννεφιασμένο πρωινό καιρό της Αργολίδας έδωσαν τα ροζ φλαμίνγκο που ήρθαν στο Ναύπλιο επιλέγοντας τον υδροβιότοπο για ξεκούραση και προστασία, πιθανόν λόγω της κακοκαιρίας "Αθηνά" που μπορεί να συνάντησαν στο μεταναστευτικό τους ταξίδι. 
Τα 50 περίπου φλαμίνγκο έκαναν την εμφάνισή τους στην περιοχή προκαλώντας το ενδιαφέρον ντόπιων και επισκεπτών που ορισμένοι μάλιστα έσπευσαν για να τα δουν και να τα παρατηρήσουν.
Τα φλαμίνγκο έρχονται συχνά κατά τις μεταναστεύσεις τους στον συγκεκριμένο υδροβιότοπο, που είναι μία έκταση ενταγμένη στο δίκτυο προστασίας Natura 2000, καθώς βρίσκουν κατάλληλο περιβάλλον, με ιδανικές θερμοκρασίες και τροφή, αφού ο λασπώδης βυθός, φιλοξενεί πολλά είδη σκουληκιών, αλλά και άλλους μικροοργανισμούς, που είναι η αγαπημένη τροφή των παρυδάτιων πουλιών.
Τα φλαμίνγκο μπορεί να έγιναν μόδα τα τελευταία χρόνια και να τα «συναντά» κανείς ακόμη και ως σωσίβια ή φουσκωτά παιχνίδια, όμως στην πραγματικότητά είναι πουλιά απαράμιλλης ομορφιάς.
Ζουν πάνω από 30 χρόνια, το ύψος τους φτάνει περίπου το 1,60 μ. και το βάρος τους μπορεί να φτάσει τα 3,5 κιλά. Το πιο εντυπωσιακό είναι το ιριδίζον χρώμα τους, που κυρίως είναι ροζ.
Για να συντηρηθούν χρειάζονται καθημερινά 230 έως 290 θερμίδες, τις οποίες αντλούν με έναν εξαιρετικό μηχανισμό που έχουν αναπτύξει στο ράμφος, που είναι γαμψό, με το οποίο μπορούν να κοσκινίζουν μικρά σωματίδια τροφής που περιέχονται στον βούρκο.
Η ετήσια πλέον και σταθερή επίσκεψη των ροζ φλαμίνγκο στον υγρότοπο Ναυπλίου - Νέας Κίου έχουν επηρεάσει ως ένα βαθμό ακόμη και το μοντέλο τουρισμού στην περιοχή, καθώς αναπτύσσεται ένα είδος εναλλακτικού τουρισμού που βασίζεται κυρίως στην παρατήρηση των πουλιών (birdwatching) με τα φλαμίνγκο αλλά και άλλα σπάνια πουλιά να έχουν την τιμητική τους.
Για την προστασία των σπάνιων πουλιών που επισκέπτονται κάθε χρόνο τον υδροβιότοπο  ιδιαίτερες προσπάθειες καταβάλλει το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης της Νέας Κίου Αργολίδας,  που φιλοξενεί πολύ συχνά ομάδες μαθητών και εκπαιδευτικών προκειμένου να γνωρίσουν τα σπάνια πουλιά αλλά και την σημασία του οικοσυστήματος του υδροβιότοπου.
Όπως και να έχει ο ερχομός των φλαμίνγκο στην περιοχή μας κάθε χρόνο, αποτελεί ορόσημο της άνοιξης και του Φθινοπώρου και τους αξίζει η φωτογραφική διασημότητα με τη δέουσα πάντα προσοχή.

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Αναγνώστες