26 Οκτωβρίου 2021

Αργολίδα: Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στην Ι.Μ. Αγίου Δημητρίου - Καρακαλά

 

Αργολίδα: Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στην Ι.Μ. Αγίου Δημητρίου - Καρακαλά (βίντεο)
Πανηγυρικά εορτάστηκε η μνήμη του Αγίου Δημητρίου στο ομώνυμο Βυζαντινό μοναστήρι του Καρακαλά που βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από το χωριό Άγιος Αδριανός του Δήμου Ναυπλιέων στην Αργολίδα.
Ανήμερα της εορτής Τρίτη 26 Οκτωβρίου 2021 τελέσθηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία χοροστατούντος του θεοφιλεστάτου επισκόπου Δορυλαίου Δαμασκηνού , βοηθού Επισκόπου της Α.Π.Θ. Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου και Καθηγούμενος της Ι.Μ. Αγίας Τριάδος Τζαγκαρόλων στα Χανιά της Κρήτης.
Καθ όλη την διάρκεια του εσπερινού και της θείας λειτουργίας είχε τεθεί προς προσκύνηση τεμάχιο ιερού λειψάνου του Αγίου Δημητρίου.
Την Θεία Λειτουργία μεταξύ άλλων παρακολούθησαν ο Αντιπεριφερειάρχης Αργολίδας Ι. Μαλτέζος, ο Δήμαρχος Ναυπλιέων Δ. Κωστούρος, ο Αντιδήμαρχος Ναυπλιέων Κ. Ρούτουλας, οι Στρατιωτικές, και Αστυνομικές Αρχές κα.  
Στην μονή ζει γυναικεία αδελφότητα, με ηγουμένη την Αδελφή Χριστονύμφη .
Ιερά Μονή Αγίου Δημητρίου - Καρακαλά

Κοντά στο χωριό του Αγίου Αδριανού, ελάχιστα χιλιόμετρα από το Ναύπλιο, βρίσκεται η βυζαντινή Ιερά Μονή Καρακαλά. Το όνομα «Καρακαλά» φαίνεται να προέρχεται από το τη μετάφραση στα τουρκικά της λέξης «Ξεροκαστέλι», η οποία είναι το «Κουρουκουλέ». Η παραφθορά της τούρκικης λέξης από τους ντόπιους οδήγησε στη λέξη “Καρακαλά”.
Η ακριβής χρονολογία του έτους ίδρυσης της μονής του Αγίου Δημητρίου δεν είναι γνωστή, αλλά υφίστανται μία περιγραφή της περιουσίας το 1696. Από αυτό συμπεραίνουμε ότι μάλλον θα πρέπει να λειτουργούσε αρκετούς αιώνες πριν.
Πολύ σημαντικός ήταν ο ρόλος της μονής στην πολιορκία του Ναυπλίου, αλλά και στα χρόνια του Αγώνα, καθώς ήταν οπλοστάσιο των Αγωνιστών. Το 1821 ο ηγούμενος της μονής Διονύσιος ξεσήκωνε τους κατοίκους των χωρίων Χέλι και Κοφίνι Ναυπλίας να συμμετάσχουν στον Αγώνα. Την περίοδο αυτή, μεγάλο μέρος της μονής καταστράφηκε από πυρκαγιά, ενώ μέρος από τα υλικά που διασώθηκαν λέγεται ότι χρησιμοποιήθηκαν για την ανέγερση του οθωμανικού τεμένους, αργότερα “Βουλευτικού” στο Ναύπλιο. Το 1928 απαλλοτριώθηκε η περιουσία της και μοιράστηκε, κυρίως σε ποιμένες, που βοσκούσαν τα πρόβατά τους στην περιοχή.
Το 1934 συγχωνεύεται με την Ιερά Μονή Ταλαντίου και το 1936 με τις μονές Αγνούντος και Ταξιαρχών. Το 1943 οι Γερμανοί έκαψαν τη μονή και ανατινάζουν ένα τμήμα της.
Το 1963 η μονή μετατρέπεται σε γυναικεία και σηματοδοτείται μια νέα περίοδος άνθισής της. Καθοριστική υπήρξε για την μονή του Αγίου Δημητρίου η ηγουμενία (την περίοδο 1966-1982) της μακαριστής οσιότατης γερόντισσας Συγκλητικής Στεργίου (υπήρξε επίσης η πρώτη μοναχή που εγκαταστάθηκε το 1952 στην Ιερά Μονή Οσίου Παταπίου στο Λουτράκι και έπειτα από το 1982 έως το 1997 που κοιμήθηκε, διετέλεσε επίσης Ηγουμένη στην Ιερά Μονή Αγίας Μαρίνας Λουτρακίου). Ιδιαίτερα σημαντική υπήρξε και η Ηγουμενία της μακαριστής γερόντισσας Ακακίας (κοιμήθηκε το 2019).
Στο κέντρο του αύλειου χώρου βρίσκεται το Καθολικό της μονής, το οποίο ξαναχτίστηκε 1871. Το Καθολικό είναι ναός εγγεγραμμένος σταυροειδής με τρούλο. Ένας κεραμικός διάκοσμος ακολουθεί την καμπύλη των τόξων. Το ξυλόγλυπτο τέμπλο, αλλά και οι εικόνες του Αγίου Δημητρίου και της Παναγίας (18-19ου αιώνα) τραβούν το βλέμμα του επισκέπτη.
Η Ιερά Μονή Αγίου Δημητρίου Καρακαλά έχει παρεκκλήσια της Αγίας Παρασκευής, της Αγίας Ειρήνης της Χρυσοβαλάντου, της Παναγίας της Πορταΐτισσας, του Αγίου Νεκταρίου και του Όσιου Εφραίμ του Σύρου.
Σήμερα, οι μοναχές και η νέα Ηγουμένη Χριστονύμφη φροντίζουν για τη διατήρηση του ιστορικού και πνευματικού χαρακτήρα της μονής. Το μοναστήρι είναι επίσης γνωστό για τα υπέροχα εργόχειρα και κεντήματα που φτιάχνουν οι αδερφές, που τα εκθέτουν και πουλούν στην έκθεση της μονής.
Η μονή, αφιερωμένη στον Άγιο Μεγαλομάρτυρα Δημήτριο, πανηγυρίζει στις 26 Οκτωβρίου και κάθε χρόνο στην μνήμη του έρχονται χιλιάδες κόσμου από κάθε μέρος της Πελοποννήσου.