Μπορείτε να επικοινωνείτε στο email

studiopressbg@gmail.com

03 Δεκεμβρίου 2021

Στον Ίναχο Αργολίδας γιόρτασαν την Αγία Βαρβάρα


Στον  Ίναχο Αργολίδας γιόρτασαν την Αγία Βαρβάρα (βίντεο)
Tο Σάββατο 4 Δεκεμβρίου, εορτή Της Αγίας Ενδόξου Μεγαλομάρτυρος Βαρβάρας, εορτάζει ο φερώνυμος νεοανεγερθείς Ιερός Ναός στο Τρίστρατο Ινάχου Άργους – Μυκηνών στην Αργολίδα.
Την παραμονή της εορτής, ημέρα Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου 2021 εψάλει Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός μετά Αρτοκλασίας Ιερουργούντος του Γενικού Αρχιερατικού Επιτρόπου της Ιεράς Μητροπόλεως Αργολίδας πρωτοπρεσβυτέρου π. Πέτρου Αθανασοπούλου.
Η λιτάνευση της Ιεράς Εικόνος δεν θα πραγματοποιηθεί φέτος λόγω μέτρων για την αποφυγή του COVID-19.
Στον ιερό ναό είχε τεθεί προς προσκύνημα τεμάχιο του ιερού λειψάνου της Αγίας Βαρβάρας.
Η Αγία Βαρβάρα έζησε και μαρτύρησε επί Αυτοκράτορα Μαξιμιανού. Η μνήμη της τιμάται στις 4 Δεκεμβρίου από την Ορθόδοξη Ανατολική και τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία καθώς και το Πυροβολικό πολλών χωρών ανεξαρτήτως θρησκείας.
Η Αγία Βαρβάρα ήταν μονογενής θυγατέρα του πλούσιου Έλληνα ειδωλολάτρη Διόσκουρου , Σατράπη της Νικομήδειας. Παρόλο που το περιβάλλον στο οποίο ανατράφηκε , το αποτελούσαν φανατικοί ειδωλολάτρες, η Αγία φωτίσθηκε από την αλήθεια του Θείου Λόγου και νέα ακόμα ασπάσθηκε το Χριστιανισμό.
Αυτό προκάλεσε την οργή του πατέρα της που μεταχειρίσθηκε κάθε μέσο, ακόμα και βασανισμούς για να την μεταπείσει. Όταν όμως βρέθηκε εμπρός στην υπερήφανη και σταθερή στάση της την παρέδωσε στο διοικητή της επαρχίας , για να την τιμωρήσει. 

Ο Έπαρχος εντυπωσιάσθηκε από την έξοχη ομορφιά της νέας και προσπάθησε να την επαναφέρει στην ειδωλολατρία. Εμπρός όμως στην αμετάκλητη απόφαση της να μην απαρνηθεί το Χριστό, την υπέβαλλε σε φρικτά μαρτύρια, γι’ αυτό και ονομάσθηκε Μεγαλομάρτυρας.
Τελικά αποκεφαλίσθηκε με το ξίφος του ιδίου του πατέρα της, “ταίς πατρικαίς χερσί τω πατρικώ ξίφει την τελειώσιν δέχεται", όπως λέει ο βιογράφος της Συμεών. Και κατά την παράδοση, καθώς απομακρύνονταν από την σφαγή της θυγατέρας του , η Θεία Δίκη, με μορφή κεραυνού, κατέκαψε το δήμιο–πατέρα.

Τον τιμωρό αυτό κεραυνό συμβολίζουν τα πυρά του Πυροβολικού και το 1829 καθιερώθηκε ως προστάτιδα του Ελληνικού Πυροβολικού και στις 4 Δεκεμβρίου του ιδίου χρόνου γιορτάσθηκε το γεγονός στο στρατόπεδο του μόλις συγκροτιθέντος πρώτου “Τάγματος Πυροβολητών", όπως ονομάζονταν τότε, οπότε και προσφέρθηκαν στους επισκέπτες οι από τότε πατροπαράδοτοι λουκουμάδες με κονιάκ.                                                                                                                 
.

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Αναγνώστες