29 Δεκεμβρίου 2021

ΝΑΥΠΛΙΟ-ΠΤΗΝΟ ΘΑΜΝΟΨΑΛΤΗΣ Η ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

 



Πτηνό το είδος θαμνοψάλτης σε τοποθεσία στην φύση του Ναυπλίου, Τετάρτη 29 Δεκεμβρίου 2021. Ο θαμνοψάλτης είναι ένα κατά βάση ευρωπαϊκό πτηνό στο μέγεθος του κοκκινολαίμη, με μήκος 13,5-14 εκατοστά. Έχει ραβδωτή πλάτη που του δίνει την εικόνα μικρού σπουργιτιού. Το χρώμα που κυριαρχεί στο πτέρωμά του είναι το καφέ.

Γενικά, ο χρωματισμός του πτερώματός του θυμίζει στρατιωτική ένδυση παραλλαγής, μια εμφάνιση που εξελίχθηκε σε αυτή τη μορφή για να του επιτρέπει να αποφεύγει τους θηρευτές του. Τα ενήλικα πτηνά έχουν γκρίζο κεφάλι που φέρει λεπτό και μυτερό ράμφος. Ο θαμνοψάλτης είναι ιθαγενές πτηνό σε περιοχές της Ευρασίας και ζουν σε μεγάλο μέρος της Ευρώπης αλλά και στον Λίβανο, το βόρειο Ιράν και τον Καύκασο. Τον συναντάμε συνήθως σε δασικές εκτάσεις και πεδινές περιοχές με θάμνους, κήπους και φράκτες. Αναζητά την τροφή του συνήθως στο έδαφος. Ο θαμνοψάλτης εφαρμόζει ιδιαίτερες διαδικασίες αναπαραγωγής. Τα θηλυκά γίνονται συχνά πολυανδρικά, ζευγαρώνοντας με δύο ή περισσότερα αρσενικά ταυτόχρονα, κάτι που είναι αρκετά σπάνιο στα πτηνά. Αυτό το πολλαπλό σύστημα ζευγαρώματος οδηγεί στην ανάπτυξη ανταγωνισμού σπερματοζωαρίων μεταξύ των αρσενικών. Οι θαμνοψάλτες χρειάζονται μόνο ένα δέκατο του δευτερολέπτου για κάθε επίβαση και μπορούν να ζευγαρώσουν περισσότερες από 100 φορές τη μέρα.

 





Τα αρσενικά παρέχουν γονική φροντίδα γονέων ανάλογα με την επιτυχία των ζευγαρωμάτων τους. Έτσι, δεν είναι σπάνια η συνύπαρξη δύο αρσενικών με ένα θηλυκό που φροντίζουν τους νεοσσούς της ίδιας φωλιάς.
Άλλες πρακτικές ζευγαρώματος μπορούν επίσης να εφαρμοστούν μεταξύ των θαμνοψαλτών, ανάλογα με την αναλογία των αρσενικών προς τα θηλυκά. Έτσι, όταν η αναλογία του πληθυσμού σε μία περιοχή είναι ένα αρσενικό προς ένα θηλυκό, τότε προτιμάται η μονογαμία.
Σε περιπτώσεις που τα θηλυκά υπερτερούν πληθυσμιακά των αρσενικών, τότε ένα αρσενικό μονοπωλεί αρκετά θηλυκά. Ωστόσο, η πολυανδρία είναι το πιο συνηθισμένο σύστημα ζευγαρώματος των θαμνοψαλτών στη φύση.