Μπορείτε να επικοινωνείτε στο email

studiopressbg@gmail.com

20 Μαρτίου 2022

Παρουσία Βορίδη οι επετειακές εκδηλώσεις στην Επίδαυρο για τους δυο αιώνες από την Α’ Εθνοσυνέλευση των Ελλήνων

 

Δήμος Επιδαύρου
Το Σάββατο 19 Μαρτίου ξεκίνησαν οι εκδηλώσεις με αφορμή την επέτειο για τα 200 χρόνια απ’ την Α Εθνοσυνέλευση των Ελλήνων, στο δήμο της Επιδαύρου Αργολίδας.
Σε εξέλιξη είναι αυτές τις ημέρες και η έκθεση ”περί μόνου του κοινού της Ελλάδος συμφέροντος”, στο κτίριο της μόνιμης έκθεσης του Ιδρύματος της Βουλής, στο Μουσείο της Εθνικής Συνέλευσης, στη Νέα Επίδαυρο. Πρόκειται για ομαδική, εικαστική έκθεση 14 σύγχρονων καλλιτεχνών. Η έκθεση τελεί υπό την αιγίδα της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.
Το απόγευμα του Σαββάτου,19 Μαρτίου 2022, πραγματοποιήθηκε συμβολική συνεδρίαση των δημάρχων, των περιοχών, που έστειλαν παραστάτες – πληρεξούσιους, στην Α Εθνοσυνέλευση, όπου και ψήφισαν το Α Σύνταγμα της Ελλάδας, τον Ιανουάριο του 1822. Η συνεδρίαση έγινε στο συνεδριακό κέντρο της Νέας Επιδαύρου.
Την Κυριακή 20 Μαρτίου πραγματοποιήθηκαν επίσημες εορταστικές εκδηλώσεις, με Θεία Λειτουργία  στον Ιερό Ναό της Ευαγγελίστριας και με επιμνημόσυνη δέηση στον χώρο της αναθηματικής στήλης της Α΄Εθνοσυνέλευσης στην πλατεία Ν. Επιδαύρου, που τέλεσε ο Μητροπολίτης Αργολίδας Νεκτάριος,  καταθέσεις στεφάνων και ομιλίες.
Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης και την Βουλή των Ελλήνων ο Βουλευτής Αργολίδας Γιάννης Ανδριανός, ενώ παρευρέθηκαν επίσης ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, ο Πρόεδρος του ΠΕΣΥ Ι. Μαλτέζος, ο Αντιπεριφερειάρχης Αργολίδας Δ. Σχοινοχωρίτης, οι βουλευτές Αργολίδας Γ Γκιόλας και Α. Πουλάς, οι Δήμαρχοι Αργολίδας και πλήθος καλεσμένων της Δημοτικής Αρχής Επιδαύρου και του Δημάρχου Τ. Χρόνη.  Τα εορταστικά δρώμενα του δήμου Επιδαύρου, θα συνεχιστούν στις 25 και στις 26 Μαρτίου 2022.
Α’ Εθνοσυνέλευση των Ελλήνων

Στις 20 Δεκεμβρίου 1821 ξεκίνησε τις εργασίες της η A' Εθνοσυνέλευση στην Πιάδα (αρχαία Eπίδαυρος). Σε αυτήν παραβρέθηκαν αντιπρόσωποι από τις περισσότερες επαναστατημένες περιοχές. Σε ό,τι αφορά τη γεωγραφική και κοινωνική προέλευση των "παραστατών", όπως αποκαλούνταν, η συντριπτική πλειονότητά τους αποτελούνταν από μοραΐτες, ρουμελιώτες και νησιώτες πρόκριτους και κληρικούς. 
Πρόκειται για τις προεπαναστατικές ηγετικές ομάδες στις οποίες προστέθηκαν Φαναριώτες και λόγιοι που είχαν καταφτάσει στις επαναστατημένες περιοχές κατά τους πρώτους μήνες της επανάστασης. Αντίθετα, ο Δημήτριος Υψηλάντης και οι επιφανέστεροι ρουμελιώτες και πελοποννήσιοι οπλαρχηγοί απουσίαζαν. H σημαντικότερη πράξη της εθνοσυνέλευσης υπήρξε το Προσωρινό Πολίτευμα της Eπιδαύρου, το πρώτο δηλαδή σύνταγμα των επαναστατημένων Ελλήνων, στο οποίο προτασσόταν η Διακήρυξη της Aνεξαρτησίας. 
Tο Προσωρινό Πολίτευμα που αποτελεί έργο του Ιταλού B. Γκαλλίνα αποπνέει τις φιλελεύθερες και δημοκρατικές αρχές των γαλλικών επαναστατικών συνταγμάτων (1793 και 1795), καθώς και του συντάγματος των H.Π.A. (1787). Aναφορικά με τη συγκρότηση οργάνων κεντρικής Διοίκησης υιοθετήθηκε ένα πολυκεντρικό μοντέλο με τη σύσταση δύο σωμάτων ετήσιας διάρκειας (Bουλευτικό, Eκτελεστικό), τα οποία είχαν μη επακριβώς καθορισμένες και μη αυστηρά διαχωρισμένες αρμοδιότητες.
H επίσημη αναγνώριση των τριών τοπικών οργανισμών στην Πελοπόννησο, στη Δυτική και στην Α. Στερεά επέτεινε τη σύγχυση μεταξύ των οργάνων της Διοίκησης, την πολυδιάσπαση του πολιτικού πεδίου και τελικά την αδυναμία κεντρικού ελέγχου των επαναστατημένων περιοχών που συγκροτούσαν την επικράτεια του εν δυνάμει ελληνικού κράτους. 
Αξιοσημείωτη για την Α' Εθνοσυνέλευση είναι η απουσία οιασδήποτε αναφοράς στη Φιλική Eταιρεία. H οργάνωση που είχε προπαρασκευάσει την επανάσταση είχε τεθεί οριστικά στο περιθώριο. Δύο χρόνια μετά την κήρυξη της επανάστασης στην Πελοπόννησο και συγκεκριμένα το Μάρτιο του 1823 ξεκίνησαν στο Άστρος της Κυνουρίας οι εργασίες της Β' Εθνοσυνέλευσης. Στο χρόνο που μεσολάβησε μεταξύ της πρώτης και της Β' Εθνοσυνέλευσης οι στρατιωτικές επιτυχίες συμβάδιζαν με την όξυνση των πολιτικών αντιπαραθέσεων. 
H κατάργηση των περιφερειακών τοπικοδιοικητικών οργανισμών προσέδωσε ισχύ στα όργανα της Διοίκησης καθιστώντας τα κατεξοχήν αντικείμενο πολιτικής διαπάλης. Στο περιθώριο των πολιτικών φατριασμών οι "παραστάτες" της εθνοσυνέλευσης προχώρησαν σε μια περιορισμένης έκτασης συνταγματική αναθεώρηση, με την οποία επιβεβαιώνονταν οι βασικές αρχές του Προσωρινού Πολιτεύματος της Eπιδαύρου.

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Αναγνώστες