06 Μαΐου 2022

Γεννητούρια στον υδροβιότοπο Ναυπλίου Ν. Κίου - Έπιασε τόπο η δράση προστασίας φωλιών και αυγών





Οι πρώτοι νεογέννητοι θαλασσοσφυρίχτες είδαν το φως το ήλιου στον υδροβιότοπο Ναυπλίου Νέας Κίου στην Αργολίδα καθώς η επώαση των αυγών ολοκληρώθηκε και σήμερα Παρασκευή 6 Μαΐου 2022 έγινε η εκκόλαψη.

Τι προηγούμενές ημέρες πραγματοποιήθηκε δράση προστασίας των φωλιών και των αυγών που εντοπίστηκαν στην περιοχή, από την υπευθυνη του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Νέας Κίου Ελένη Πανάγου και του μέλους του Συλλόγου Φίλοι Υγρότοπου Ναυπλίου Νέας Κίου Μπάμπη Αντωνιάδη, όπου τοποθετήθηκε σήμανση με προειδοποίηση για την προστασίας τους.



Η δράση εκ του αποτελέσματος στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία, ενω θα πρέπει να τονίσουμε πως στην περιοχή ακόμα υπάρχουν και άλλες φωλιές και αυγά τα οποία ακόμα δεν έχουν εκκολαφτεί και χρειάζεται μεγάλη προσοχή απ΄όσους επισκέπτονται την περιοχή είτε πεζή ή με αυτοκίνητα ή μηχανάκια.



Σήμερα λοιπόν τα πρώτα μικρά θαλασσοσφυριχτάκια έκαναν την εμφάνιση τους κοντά στις μαμάδες τους και οι εικόνες από το σημείο είναι πραγματικά συγκινητικές.


Ο Θαλασσοσφυριχτής είναι μικρό σε μέγεθος πουλί, περίπου 15-17 εκατοστά μήκος σώματος.Το ενήλικο αρσενικό έχει μαύρα σημάδια στο κεφάλι και στα πλαϊνά του στήθους και κανελί σβέρκο.

Όταν πετά φαίνεται εμφανώς μια ρίγα στη φτερούγα και άσπρο χρώμα στα πλαϊνά της ουράς. Έχει μικρό ράμφος και παρά τα κοντά του πόδια είναι πολύ γρήγορο.

Είναι παρυδάτιο είδος και αναζητά την τροφή του στο έδαφος και στα πολύ ρηχά νερά. Τρέφεται κυρίως με έντομα, καρκινοειδή και σκουλήκια.

Κάνει τη φωλιά του σε βαθούλωμα σε αμμώδες έδαφος κοντά σε ακτές, αλυκές ή λιμνοθάλασσες. Ως συνήθως γεννά 3 μικρά αβγά τα οποία διακρίνονται δύσκολα και μπορούν να πατηθούν κατά λάθος από κάποιον διερχόμενο.