Μπορείτε να επικοινωνείτε στο email

studiopressbg@gmail.com

13 Ιουνίου 2022

Φάροι μνήμης και πίστης για τους κατοίκους της Ν. Κίου στην Αργολίδα οι τέσσερις εικόνες της Παναγίας από την Μικρά Ασία


Θρησκευτική εκδήλωση

Η Επιτροπή Μνήμης Νέας Κίου του Δήμου Άργους Μυκηνών για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική καταστροφή και το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο τον Ιερού Ναού Θεομάνας- Οδηγητρίας Ν. Κίου, διοργάνωσαν εκδήλωση το βράδυ της Δευτέρας 13 Ιουνίου στο προαύλιο του Ναού της Θεομάνας Νέας Κίου.
Στην εκδήλωση μίλησε ο κ. Γιώργος Μανινής, τ. Δήμαρχος Νέας Κίου, με θέμα "Οι τέσσερις εικόνες της Παναγίας από την Κίο της Μικράς Ασίας, ως φάροι μνήμης και πίστης". 
Η Νέα Κίος Αργολίδος ιδρύθηκε το 1927 μ.Χ. και φιλοξένησε πρόσφυγες από την Μικρά Ασία. Παλιά πατρίδα η Κίος της Βιθυνίας, το επίνειον της Προύσσας, η έδρα της ξακουστής Μητρόπολης Νίκαιας.
Σοβαρός δεσμός, πνευματικός και ιστορικός με τις αλησμόνητες πατρίδες, είναι οι 4 παλαιές εικόνες που μεταφέρθηκαν από την Κίο της Μικράς Ασίας και φυλάσσονται ως ιερά κειμήλια – φάροι πίστης και μνήμης στον ιστορικό Ναό της Θεομάνας, πολιούχο της Νέας Κίου
Η ιερά εικόνα της Κουκουζέλησας – Τριχερούσας είναι η μεγαλύτερη σε μέγεθος από τις τέσσερις, μεγάλης παλαιότητας και ιδιαίτερα ξεχωριστή, γιατί αποτελεί ένα θαυμάσιο συνδυασμό (μοναδικό στα ελληνοχριστιανικά δεδομένα) της Παναγίας της Κουκουζέλησας της Ιεράς Μονής Μεγίστης Λαύρας  και της Τριχερούσας της Ιεράς Μονής Χιλιανδαρίου Αγίου Όρους .
Συγκεκριμένα, ενώ εκατέρωθεν της μορφής της Παναγίας απεικονίζονται ο Άγιος Ιωάννης ο Κουκουζέλησας και ο Άγιος Αθανάσιος ο Αθωνίτης , όπως στην Κουκουζέλησα της Μεγίστης Λαύρας, στην εν λόγω εικόνα υπάρχει ασημένιο τρίτο χέρι που παραπέμπει στην Τριχερούσα του Χιλιανδαρίου και στο θαύμα που επετέλεσε η Θεοτόκος στον Άγιο Ιωάννη τον Κουκουζέλη. 
Ο μοναδικός στην ψαλτική Ιωάννης Κουκουζέλης ενώ αποκοιμήθηκε αποκαμωμένος στο ψαλτήρι, εμφανίστηκε ενώπιον του η Παναγία σε όνειρο και τον παρακίνησε να ψάλλει γι’ αυτήν και Εκείνη θα τον ανταμειψει. Αμέσως μόλις εξύπνησε, είδε μέσα στο χέρι του ένα χρυσό νόμισμα το οποίο αποτελούσε την υλοποίηση της υπόσχεση της Θεοτόκου. 
Αυτή η φλόγα της πίστης προς την Παναγία φώτιζε τις ψυχές των παιδιών της, που δεν την άφησαν στα χέρια των κατακτητών, αλλά την πήραν μαζί τους για να τους δίνει θάρρος, δύναμη και παρηγοριά. 
Στη συνέχεια της εκδήλωσης η Μικτή Παραδοσιακή Χορωδία και Ορχήστρα τον Λυκείου των Ελληνίδων - Παράρτημα Άργους, απόδωσε 'Ύμνους της ημέρας και Μικρασιάτικα τραγούδια.

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Αναγνώστες