25 Ιουλίου 2022

Εσπερινός στο Παλαιό Ναύπλιο για την Αγία Παρασκευή


π. ΔιονύσιοςΤαμπάκης
Με κάθε λαμπρότητα τιμάται η μνήμη της Αγίας Παρασκευής στο ιστορικό κέντρο της παλιάς πόλης του Ναυπλίου.
Την παραμονή της εορτής της Αγίας Παρασκευής ,Δευτέρα 25 Ιουλίου τελέσθηκε ο πανηγυρικός εσπερινός της Αγίας στον Ιερό Ναό Γενέσιον της Θεοτόκου Ναυπλίου.
Προς προσκύνηση είχε τεθεί μέρος από το Ιερό Λείψανο της Αγίας Παρασκευής (προστάτιδος των οφθαλμών).Τον πανηγυρικό εσπερινό τέλεσε ο Εφημέριος του Ιερού Ναού π. Διονύσιος Ταμπάκης.
Η Αγία Παρασκευή

Η Αγία Παρασκευή έχει τιμηθεί από την εκκλησία για την πολύτιμη προσφορά της στο Χριστιανισμό. 

Η Αγία Παρασκευή γεννήθηκε στη Ρώμη από εύπορους χριστιανούς γονείς (τον Αγαθόνικο και την Πολιτεία) κατά τον 2ο αιώνα μ.Χ. Από πολύ μικρή ηλικία οι γονείς της φρόντισαν να της δώσουν χριστιανική ανατροφή.
Σε νεαρή ηλικία οι γονείς της πέθαναν και έτσι η ίδια κληρονόμησε μια αρκετά μεγάλη περιουσία για την εποχή εκείνη. Χωρίς δισταγμό εκποίησε το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας της (ή και ολόκληρη) και τα χρήματα τα διέθεσε για τις ανάγκες των φτωχών και απόρων.
Βοήθησε σημαντικά στη διάδοση του χριστιανισμού, γεγονός που θορύβησε τον Ρωμαίο αυτοκράτορα Αντωνίνο ο οποίος την κάλεσε σε απολογία. Εκεί της ζητήθηκε να αλλάξει την πίστη της και να αποκηρύξει τον Χριστιανισμό.
Η Αγία Παρασκευή αρνήθηκε με αποτέλεσμα να βασανιστεί βάναυσα. Αρχικά τοποθετήσαν μια περικεφαλαία στην φωτιά και αφότου πύρωσε την ανάγκασαν να τη φορέσει. Έπειτα την έβαλαν στη φυλακή σε κελί απομόνωσης όπου κάθισε για κάποιο διάστημα. Ορισμένες αναφορές γράφουν ότι εκεί την επιστέφτηκε άγγελος του Θεού και την απελευθέρωσε.
Παρόλο το βασανισμό της, η Αγία Παρασκευή συνέχισε το έργο της χωρίς να διστάσει. Το αποτέλεσμα ήταν ο αυτοκράτορας να εξοργιστεί και να διατάξει εκ νέου το βασανισμό της και τέλος της θανάτωσή της.
Έτσι την τοποθέτησαν σε ένα καζάνι με λάδι που έκαιγε. Εκείνη όμως ως εκ θαύματος παρέμενε ζωντανή και απόλυτα προστατευμένη από το καυτό λάδι. Ο αυτοκράτορας θεωρώντας ότι αυτό ήταν κάποιο κόλπο, θέλησε να πλησιάσει για να διαπιστώσει και μόνος του ότι το λάδι ήταν όντως καυτό.
Μόλις κοίταξε μέσα, το καυτό λάδι που κόχλαζε καθώς και ατμοί του πετάχτηκαν στα μάτια του με αποτέλεσμα να τον τυφλώσουν. Η Αγία Παρασκευή με άμεση συμπόνια και τη βοήθεια του Θεού τον θεράπευσε. Έτσι ο Αντωνίνος την άφησε ελεύθερη. Από τότε η Αγία Παρασκευή θεωρείται η προστάτιδα των ματιών.
Μετά την απελευθέρωσή της συνέχισε έντονα το έργο της για τη διάδοση του Χριστιανισμού για πολλά χρόνια. Ο νέος αυτοκράτορας Μάρκος Αυρήλιος ξεκίνησε έναν νέο ανθρωποκυνηγητό εναντίων όλων των Χριστιανών. Έτσι διέταξε τους διοικητές του Ασκληπιό και Ταράσιο να συλλάβουν την Αγία Παρασκευή και να την δολοφονήσουν.
Ο Ασκληπιός έσπρωξε την Αγία Παρασκευή σε ένα λάκκο με δηλητηριώδη φίδια. Όμως τα φίδια αντί να τη δαγκώσουν πέθαναν. Έτσι ο Ταράσιος την αποκεφάλισε. Αυτό ήταν το τέλος της ζωής της Αγίας Παρασκευής. Το έργο της όμως ενέπνευσε πολλούς Χριστιανούς της εποχής καθώς η πίστη της θεωρήθηκε ακλόνητη.
Προσωνύμια της Αγίας Παρασκευής

Η Αγία Παρασκευή είναι γνωστή και με τα εξής προσωνύμια:

● Οσία Παρασκευή
● Παρασκευή η Μεγαλομάρτυρας
● Παρασκευή η Αθληφόρος
● Η Οσιομάρτυρας Παρασκευή