Το θαλασσοπούλι Αρτέμης ζει στο ελληνικό αρχιπέλαγος και αναπαράγεται κυρίως στα βράχια των Αντικυθήρων. Ζει στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου και μετά την αναπαραγωγή, διασπείρεται μέχρι τον Ατλαντικό.
Ο Ιούλιος είναι ο μήνας κατά τον οποίο τα πελαγικά θαλασσοπούλια βρίσκονται στην κορύφωση της αναπαραγωγικής τους δραστηριότητας. Είναι ένα πλήρως μεταναστευτικό πτηνό μεγάλων, υπερπόντιων αποστάσεων. Η Ελλάδα φιλοξενεί ίσως περισσότερα από 5000 ζευγάρια του είδους σε διάφορες αποικίες. Το θαλασσοπούλι συγγενής του Αλμπατρός, Αρτέμης, είναι ένα από τα τρία γνήσια θαλασσοπούλια της Ελλάδας. Τα πουλιά αυτά είναι αποκλειστικά θαλασσόβια. Χρησιμοποιούν τα πόδια τους μόνο για να κολυμπήσουν, καθώς βρίσκονται πίσω στο σώμα τους. Στη στεριά προχωρούν με την κοιλιά και με υποβοήθηση από τις πτέρυγές του. Επίσης, για να απογειωθούν χρειάζονται αρκετό «διάδρομο», είτε στην ξηρά είτε στη θάλασσα και πάντοτε κόντρα στον άνεμο.
Οι Αρτέμηδες βγαίνουν στη στεριά όταν πρέπει να φωλιάσουν. Προτιμούν τις στοές και τις ασφαλείς νησίδες, τις οποίες επισκέπτονται κατά τις νυχτερινές ώρες. Για την καθημερινή αναζήτηση της τροφής τους, καλύπτουν μεγάλες αποστάσεις δεκάδων ή και εκατοντάδων χιλιομέτρων, αναπαυόμενα στην επιφάνεια του νερού. Τα θαλασσοπούλια θυμίζουν πολύ τα Άλμπατρος του Ειρηνικού στο πέταγμα, με τα οποία άλλωστε συγγενεύουν. Και τα δύο πετούν χρησιμοποιώντας τον άνεμο. Γι’ αυτό και μπορούν να καλύπτουν τεράστιες αποστάσεις χωρίς να κουράζονται. Αντίθετα, όταν επικρατεί άπνοια, επιλέγουν να κάθονται στο νερό περιμένοντας να φυσήξει.