22 Σεπτεμβρίου 2022

Τριήμερο «Διεθνολογικών Συναντήσεων στο Ναύπλιο» με πάνω από 60 διακεκριμένους επιστήμονες





Στις 23-25 Σεπτεμβρίου 2022, στον ιστορικό χώρο του «Βουλευτικού» και στο Fougaro Artcenter, θα λάβει χώρα η 17η Περίοδος των «Διεθνολογικών Συναντήσεων Ναυπλίου»/“Nafplion International Law Conference” Rencontres de Droit International, η καθιερωμένη από το 2005 Ετήσια Συνάντηση της διεθνολογικής ακαδημαϊκής -και όχι μόνο- κοινότητας στ’ Ανάπλι.

Ένας θεσμός σε ένα ξεχωριστό τόπο συνάντησης, προβληματισμού και διαλόγου, που συγκεντρώνει διακεκριμένα μέλη της επιστημονικής κοινότητας από Ελλάδα και εξωτερικό, και αγκαλιάζει νέους ερευνητές, σε μια γόνιμη σύνθεση επίκαιρων θεμάτων θεωρίας και πρακτικής Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Δικαίου, αλλά και για σημαντικά δρώμενα και καταστάσεις στον ευρωπαϊκό και ευρύτερα διεθνή χώρο.

Για μία ακόμα χρονιά, με τη συνεργασία και την υποστήριξη του Δήμου Ναυπλιέων, αλλά και με την σύμπραξη της Ελληνική Εταιρεία Διεθνούς Δικαίου & Διεθνών Σχέσεων, με τα ίδια πάντα χαρακτηριστικά δημιουργικής διάθεσης, οι Διεθνολογικές Συναντήσεις Ναυπλίου, ανταποκρινόμενες και φέτος στη διεθνή συγκυρία, αλλά και την Ιστορική Μνήμη, θα συνδυάσουν Διεθνές Δίκαιο, Ιστορία και Πολιτική με τις αναγκαίες συμβολές στον απαραίτητο επιστημονικό και εθνικό αναστοχασμό.

Σε ένα σπονδυλωτό σχήμα, στην τριήμερη Εκδήλωση θα περιλαμβάνονται θεματικές ενότητες, αφιερωμένες σε ειδικά ζητήματα Διεθνούς Δικαίου:

-Η ενότητα Εγκλήματα πολέμου, ασυλίες, επανορθώσεις: προκλήσεις για την εθνική και διεθνή δικαιοσύνη θα είναι αφιερωμένη στην μνήμη του εκλιπόντος Καθηγητή και Διεθνούς Δικαστή A.A. Cançado Trindade, ενώ στο Panel για τα 40 χρόνια από την υιοθέτηση της Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας (Montego Bay, 1982): παλιές και νέες προκλήσεις θα λάβει χώρα μία ενδιαφέρουσα συζήτηση μεταξύ του Καθηγητή Sir Malcolm Evans με αξιόλογους Έλληνες συναδέλφους.

-1922: Μικρασιατική Καταστροφή. 100 χρόνια πριν, 100 χρόνια μετά… Μία κριτική επαναξιολόγηση. στις εξελίξεις στην σύρραξη στην Ουκρανία με τις οικουμενικών διαστάσεων επιπτώσεις της. ο Κόσμος/Ευρώπη μετά: Ανιχνεύοντας αβεβαιότητες…

Στην Εκδήλωση συνολικά θα συζητήσουν περισσότεροι από 60 διακεκριμένοι ειδικοί -διεθνολόγοι, ιστορικοί, πολιτικοί επιστήμονες και άλλοι- από Ελλάδα και εξωτερικό.

Επίσης, θα πραγματοποιηθεί το παραδοσιακό Forum των Νέων Ερευνητών (Μεταπτυχιακών, Διδακτορικών και Μεταδιδακτορικών), με 22 συμμετέχοντες/συμμετέχουσες από ελληνικά και ξένα Πανεπιστήμια, με εισηγήσεις-παρουσιάσεις της προόδου του ερευνητικού τους έργου ενώπιον 14μελούς Ακαδημαϊκής Επιτροπής Αξιολόγησης Πανεπιστημιακών.

Και οι φετινές «Διεθνολογικές Συναντήσεις» περιλαμβάνουν σημαντικά πολιτιστικά δρώμενα (σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αργολίδος, το Δήμο Ναυπλιέων και το ΔΟΠΠΑΤ: ο Γ. Σεφέρης στην Αρχαία Ασίνη, μουσική εκδήλωση: «Σαν τα φτερά του αγέρα…» με τον Γιώργο Κουρουπό).

Επίσης, θα απονεμηθούν τα καθιερωμένα Αριστεία «Ιωάννης Καποδίστριας για τις Επιστήμες, τα Γράμματα και τις Τέχνες», με τιμώμενα πρόσωπα την Ελένη Αρβελέρ, τον Χρήστο Ζερεφό και την Ιωάννα Παπαντωνίου, και Βραβεία «Αναστάσιος Πολυζωίδης – Γεώργιος Τερτσέτης για την Δικαιοσύνη και το Δίκαιο», με τιμώμενα πρόσωπα τον Marco De Paolis, τον Γιώργο Αρέστη και τον Κωνσταντίνο Μαυριά.