Μπορείτε να επικοινωνείτε στο email

studiopressbg@gmail.com

18 Σεπτεμβρίου 2022

''Υπεύθυνοι για όλα": Ομιλία του Μητροπολίτη Αργολίδας στον Ι.Ν. Τιμίου Προδρόμου στο Άργος




Ο Μητροπολίτης Αργολίδας Νεκτάριος πραγματοποίησε ομιλία στον Ιστορικό Ιερό Ναό του Τιμίου Προδρόμου στο Άργος την Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου με θέμα «Υπεύθυνοι για όλα».

Η ομιλία του Μητροπολίτη Αργολίδας πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια των εορταστικών εκδηλώσεων του Ιερού ναού με την έλευση τμήματος της Τιμίας Κάρας της Αγίας Παρασκευής στο ναό.

Προηγήθηκε εσπερινός και ιερά παράκληση στην Αγία Παρασκευή και κατόπιν η ομιλία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Αργολίδας Νεκταρίου.

Το τεμάχιο της τίμιας Κάρας της Αγίας Παρασκευής μεταφέρθηκε προς ολιγοήμερο προσκύνημα στον Ιερό Ναό του Τιμίου Προδρόμου στο Άργος από την Ιερά Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου Μακρυμάλλης Ευβοίας όπου φυλάσσεται

Η Ιερή Μονή Μακρυμάλλης Παναγίας Θεοτόκου, βρίσκεται 7 χιλιόμετρα βόρεια από τα Ψαχνά Ευβοίας, κοντά στον οικισμό της Μακρυμάλλης σε υψόμετρο 290 μέτρων και απέχει περίπου 20 χιλιόμετρα από την Χαλκίδα.

Σύμφωνα με την παράδοση, λέγεται ότι στο μοναστήρι φιλοξενήθηκε και μεγάλωσε ο Θανάσης Ανδρούτσος, γιος του αδελφού του Οδυσσέα Ανδρούτσου, Γιάννη Καμμένου – Ανδρούτσου, του οποίου η γυναίκα πέθανε στη γέννα και το βρέφος το παρέδωσε ο πατέρας του στο μοναστήρι για να το μεγαλώσει.

Πολύτιμος πνευματικός θησαυρός είναι η Τιμία Κάρα του Αγίου Παρθενίου Επισκόπου Λαμψάκου αλλά και τα Τίμια λείψανα των Αγίων: Τρύφωνα, Χαραλάμπους, Ιγνατίου Νικήτα, Αυξεντίου, Τιμίου Προδρόμου, Παντελεήμονος, Αναργύρων, Βασιλείου πρεσβυτέρου Αγκύρας, Ιγνατίου και Ρηγίνου της Σκοπέλου και της Οσιομάρτυρας Παρασκευής.

ΤΙΜΙΟΣ ΠΡΟΔΡΟΜΟΣ ΑΡΓΟΥΣ

Ο Ναός Αγίου Ιωάννου ή Τιμίου Προδρόμου, αποτελεί ένα σημαντικό ιστορικό μνημείο της Αργολίδας. Είναι τρίκλιτος σταυροειδής ναός εγγεγραμμένος με τρούλο και κτίστηκε μετά το 1822 και περατώθηκε το 1829.

Ο αρχικός ναός ήταν ημιυπόγειος και ο εισερχόμενος κατέβαινε 6-7 σκαλιά. Τους έκτιζαν έτσι, για να μην μπαίνουν έφιπποι οι Τούρκοι και τους βεβηλώνουν. Στον παλιό ναό έγινε η δοξολογία και ορκίστηκαν οι πληρεξούσιοι της Α΄ εθνοσυνέλευσης το Δεκέμβριο 1821, στην αυλή του ναού άρχισαν τις εργασίες τους, που διακόπηκαν και συνεχίστηκαν στη Νέα Επίδαυρο.

Όταν έφτασε ο Ιωάννης Καποδίστριας στην επαναστατημένη Ελλάδα, ο νέος ναός δεν είχε ολοκληρωθεί ακόμα και ο κυβερνήτης ενίσχυσε το έργο οικονομικά. Στη δυτική πλευρά του ναού υπάρχει εντοιχισμένη πλάκα, με την οποία οι Αργείοι θέλησαν τότε να τιμήσουν τον δωρητή.

Εσωτερικά ο ναός είναι ιδιαίτερα πλούσιος και εντυπωσιακός. Εκτός από την αγιογράφησή του, αξιόλογο είναι το επίχρυσο εικονοστάσι, έργο του Μιχαήλ Ζωγράφου και του γιου του Παναγιώτη Ζωγράφου (1888), καθώς επίσης και το δεσποτικό και τα δυο προσκυνητάρια, έργα του Περ. Κ. Ζωγράφου (1912).

Ο ναός είναι ασφαλισμένος με σιδεριές, που τοποθετήθηκαν το 1912, επειδή είχε καταστεί ετοιμόρροπος από τον ισχυρό σεισμό του 1896. Το καμπαναριό έγινε το 1853 με δαπάνη του Δήμου, επί δημαρχείας Κωνσταντίνου Βώκου. Ο ναός ήταν καθεδρικός μέχρι το 1865 και κατόπιν έγινε ο ναός του Αγίου Πέτρου.

Στον περίβολο του ναού έχουν ενταφιαστεί εξέχοντες Έλληνες και φιλέλληνες. Εκεί ευρίσκεται και ο οικογενειακός τάφος του οπλαρχηγού Δημήτρη Τσώκρη. Στη ΒΔ άκρη της αυλής ενταφιάστηκαν οι περισσότεροι από τους νεκρούς της Γαλλικής επίθεσης το 1833. Ο ναός συγκαταλέγεται στα παραδοσιακά διατηρητέα μνημεία του Άργους.

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Αναγνώστες