21 Σεπτεμβρίου 2022
Υπερπτήσεις από πανέμορφα φλαμίνγκο πάνω από το Ναύπλιο
Δώδεκα πανέμορφα φλαμίνγκο επισκέφτηκαν τον Υδροβιότοπο μεταξύ Ναυπλίου και Νέας Κίου στην Αργολίδα την Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2022.
Τα φοινικόπτερα όπως αλλιώς ονομάζονται ,την περίοδο αυτή βρίσκονται στην Φθινοπωρινή μετανάστευση και μετακινούνται συνεχώς πηγαίνοντας προς πιο θερμά μέρη στην Αφρική και την Αραβική χερσόνησο για να ξεχειμωνιάσουν .
Το φοινικόπτερο (Phoenicopterus roseus) ανήκει στη Τάξη Phoenicopteriformes και στην Οικογένεια Phoenicopteridae. Είναι ένα πουλί που βρίσκεται στη νότια Ευρώπη, στην Ασία και την Αφρική. Ζυγίζουν 3 – 4,1 κιλά το αρσενικό και 2,1 – 3,3 το θηλυκό. Στο ύψος φτάνει τα 155 εκατοστά και το άνοιγμα των φτερών του φτάνει από τα 140 – 165 εκατοστά.
Ζουν σε εκβολές ποταμών, παράκτιες περιοχές, αλμυρές λίμνες, λιμνοθάλασσες και αλυκές. Ζουν σε αποικίες. Ο μέσος όρος ζωής τους φτάνει τα 25 χρόνια. Είναι γενικά μονογαμικό είδος και δημιουργείται ένα σταθερό ζευγάρι για πολλά χρόνια. Μετά τις μαγικές ερωτικές τελετουργίες τους και τους χορούς τους στο νερό, ζευγαρώνουν. Μετά το ζευγάρωμα, χτίζουν μια χαρακτηριστική φωλιά από λάσπη.
Η θηλυκιά γεννάει ένα μεγάλο αυγό που έχει χρώμα λευκό. Στη φωλιά κάθονται και κλωσούν και οι δύο γονείς για 28 έως 32 ημέρες. Μετά την εκκόλαψή τους το χρώμα τους είναι γκρι, με το πέρασμα του χρόνου, μετά από 3 – 4 χρόνια, παίρνουν το τυπικό τους ροζ χρώμα. Οι γονείς θα βρίσκονται μαζί τους για 80 περίπου ημέρες και θα τους δίνουν τη μεγάλη τους προσοχή μέχρι την ώρα που θα πετάξουν.
Τα φοινικόπτερα τρέφονται με μαλάκια, υδρόβια έντομα, φύκη και με μικρά ροζ καρκινοειδή του είδους Artemia salina. Τα φοινικόπτερα από αυτά, λαμβάνουν τα καροτενοειδή. Αυτές είναι χρωστικές ουσίες που δίνουν στο φτέρωμά τους, το χαρακτηριστικό ροζ χρώμα τους.
Το είδος φωλιάζει στην Ευρώπη. Το βρίσκουμε στην Πορτογαλία, στην Ισπανία, στη Γαλλία, στην Ιταλία, στην Αλβανία, στην Ελλάδα και τη Κύπρο. Στην Ελλάδα το είδος έκανε αρκετές προσπάθειες για φώλιασμα, τα τελευταία χρόνια, αλλά δυστυχώς δεν τα κατάφερνε. Φέτος (2020), φώλιασε με επιτυχία στη Λιμνοθάλασσα του Αγίου Μάμα στη Χαλκιδική. Είμαι σίγουρος όμως, ότι φωλιάζει και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας. Αυτό για να αποδειχθεί, χρειάζεται να μελετηθεί περισσότερο το συγκεκριμένο είδος.
Στην αρχαιότητα οι Έλληνες το αποκαλούσαν «Φοινικόπτερος», από το βαθύ κόκκινο χρώμα που οι αρχαίοι Έλληνες το αποκαλούσαν «φοινό». Οι αρχαίοι λατίνοι το αποκαλούσαν «Phoenicopterus». Σήμερα όμως, πολλοί συνηθίζουν να τα αποκαλούν Φλαμίνγκο. Το συγκεκριμένο όνομα προέρχεται από την ισπανική λέξη «Flamengo», που σημαίνει αυτός που έχει το χρώμα της φλόγας.
Σε όλο τον πλανήτη υπάρχουν 6 είδη φοινικόπτερων:
Phoenicopterus roseus
Phoenicopterus minor
Phoenicopterus chilensis
Phoenicopterus jamesi
Phoenicoparrus andinus
Phoenicopterus ruber