19 Νοεμβρίου 2022
Με μεγάλη προσελευση η ομιλία της Μαρίας Ευθυμίου στο Ναύπλιο
Ο Δήμος Ναυπλιέων, ο ΔΟΠΠΑΤ και το Ίδρυμα Βασίλη Παπαντωνίου, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων μνήμης για τη Μικρασιατική Καταστροφή, διοργάνωσαν τo Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2022 στο Τριανόν (Ναύπλιο) ομιλία με την ιστορικό κ. Μαρία Ευθυμίου με τίτλο «Ο Κόσμος, τα Βαλκάνια και η Ελλάδα στις παραμονές του μικρασιατικού εγχειρήματος».
Το μικρασιατικό εγχείρημα προήλθε από έναν λαό που είχε προσφάτως ανακτήσει την αυτοπεποίθησή του με τις μεγάλες του νίκες στους Βαλκανικούς Πολέμους και την νίκη στον Α' Π.Π. Παρότι σε βαθύ διχασμό, πίστεψε ότι μπορεί να πετύχει, με δεδομένη τη διεθνή ρευστή κατάσταση και τα εσωτερικά θέματα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, "την ένωση των αδελφών του με την μητέρα πατρίδα".
Την εκδήλωση παρακολούθησε πολύς κόσμος που γέμισε ασφυκτικά το θέατρο Τριανόν, ανάμεσα τους ο Δήμαρχος Ναυπλιέων Δ. Κωστούρος, η Πρόεδρος του ΔΟΠΠΑΤ Μ.Ράλλη, ο Αντιδήμαρχος Κ. Ρούτουλας, ο Αντιπρόεδρος του ΔΟΠΠΑΤ Γ. Χατζόπουλος κα.
Η Μαρία Ευθυμίου (Λάρισα, 1955) είναι Ελληνίδα ιστορικός και καθηγήτρια πανεπιστημίου, ερευνήτρια Ιστορίας και Αρχαιολογίας, συγγραφέας ιστορικών βιβλίων, επιμελήτρια και συνεργάτης συλλογικών έργων και αρθρογράφος στην Ελληνική, Γαλλική και Αγγλική γλώσσα. Βραβευμένη με το βραβείο Εξαίρετης Πανεπιστημονικής Διδασκαλίας.
Γεννήθηκε το 1955 στη Λάρισα. Είναι κόρη του φιλόλογου Δημητρίου Ευθυμίου και της δασκάλας Χριστίνας Βακάλη, και αδελφή του βουλευτή και ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ Πέτρου Ευθυμίου. Σε μικρή ηλικία εγκαταστάθηκε με την οικογένειά της στην Αθήνα.
Μετά την ολοκλήρωση των εγκύκλιων σπουδών της εισήλθε στο τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών από το οποίο αποφοίτησε το 1977 και κατόπιν πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο της Σορβόνης. Το 1984 ολοκλήρωσε τη διδακτορική της διατριβή. Έχει διδαχθεί επτά ξένες γλώσσες: αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά, ιταλικά, ισπανικά, τουρκικά και αλβανικά.
Από το 1977 μέχρι το 1979 διετέλεσε ερευνήτρια στο Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα και από το 1981 διδάσκει στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Επίσης έχει διδάξει στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και στο Τμήμα Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ακόμη έχει συγγράψει βιβλία ιστορικού περιεχομένου, έχει συμμετάσχει στη συγγραφή συλλογικών έργων και έχει παρουσιάσει δεκάδες άρθρα και συμβολές σε επιστημονικά συνέδρια και περιοδικά Ιστορίας.
Από το 2006 πραγματοποιεί διαλέξεις ελληνικής και παγκόσμιας Ιστορίας ανά την Ελλάδα. Το 2013 τιμήθηκε με το βραβείο Εξαίρετης Πανεπιστημιακής Διδασκαλίας.