Η κοπή της βασιλόπιτας είναι από τα πιο αγαπημένα εορταστικά έθιμα μικρών και μεγάλων και είναι σίγουρο πως μ' αυτήν την εύκολη συνταγή κανείς δε θα μείνει απογοητευμένος.
Είμαστε πλέον στην καρδιά της εορταστικής περιόδου και αν μη τι άλλο αυτήν την περίοδο οι γλυκές λιχουδιές έχουν την τιμητική τους.
Φυσικά το σημαντικότερο ίσως γλυκό της εορταστικής περιόδου δεν είναι άλλο από την λαχταριστή βασιλόπιτα. Η κοπή της πίτας είναι το πιο διάσημο πρωτοχρονιάτικο έθιμο, για το οποίο ανυπομονούν μικροί και μεγάλοι. Αρμόζει λοιπόν να βάλουμε τέχνη και μεράκι στην παρασκευή της προκειμένου να την απολαύσουμε δεόντως.
Ψάχνοντας στο διαδίκτυο εμείς βρήκαμε μία εύκολη συνταγή για βασιλόπιτα από τον σεφ Πάνο Παπαδάκη που δε χρειάζεται καν μίξερ και εκτελείται στο πι και φι.
Υλικά
400 γρ αλεύρι Γ.Ο.Χ
300 γρ ζάχαρη
5 μέτρια αυγά
130 γρ ηλιέλαιο
120 γρ λιωμένο βούτυρο
Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
150 γρ χυμό πορτοκάλι
1 κτγ μαχλέπι
1/2 κτγ κάρδαμο (κακουλέ)
20 γρ μπέικεν πάουντερ
2 γρ μαστίχα(3-4 δάκρυα)
2 βανιλίνες
100 γρ τρούφα σοκολάτας
Για το γλάσο
300 γρ λευκή κουβερτούρα
30 γρ ηλιέλαιο
Για το στόλισμα
Τριμμένο καρύδι
Λιωμένη κουβερτούρα
Εκτέλεση
Σε ένα πολυκόφτη ρίχνουμε την μαστίχα(3-4 δάκρυα) μαζί με 4 κτσ ζάχαρη και τα θρυμματίζουμε πολύ καλά.
Τα προσθέτουμε σε ένα γυάλινο μπολ μαζί με τα αυγά, το ηλιέλαιο, το βούτυρο, το ξύσμα πορτοκάλι ,τον χυμό πορτοκάλι το κάρδαμο , το μαχλέπι, την υπόλοιπη ζάχαρη, τις βανιλίνες και ανακατεύουμε για 1 λεπτό με το σύρμα.
Προσθέτουμε το μπέικεν μέσα στο αλεύρι.
Κοσκινίζουμε το αλεύρι γ.ο.χ και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε μέχρι να γίνει λείο το μείγμα.
Προσθέτουμε την τρούφα σοκολάτας μέσα στο μείγμα ανακατεύοντας την.
Σε μια φόρμα 26 εκ. αφού έχουμε βάλει στον πάτο λαδόκολλα αλευροβουτυρώνουμε καλά τα πλαινά(προτιμήστε μια αποσπώμενη με λείο δαχτυλίδι χωρίς να έχει γραμμές και βαθουλώματα).
Ρίχνουμε το μείγμα στην φόρμα και αφού το χτυπήσουμε ελαφρώς πάνω στον πάγκο για να φύγει ο αέρας προσθέτουμε και το φλουρί.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις για 60-70 λεπτά στους 170 c.
Αφήνουμε να κρυώσει για 15 λεπτά για να μπορέσουμε να το πιάσουμε για να το αναποδογυρίσουμε.
Ξεφορμάρουμε και αναποδογυρίζουμε το κέικ πάνω σε μια σχάρα αφηνοντάς το να κρυώσει τελείως.
Λιώνουμε σε μπεν μαρί την λευκή κουβερτούρα μαζί με 30 γρ ηλιέλαιο.
Γλασάρουμε την Βασιλόπιτα και την αφήνουμε να σταθεροποιηθεί το γλάσο.
Στολίζουμε με τριμμένο καρύδι και την βάζουμε να σταθεροποιηθεί για 1/2 ώρα στο ψυγείο.
Γράφουμε ευχές με λιωμένη κουβερτούρα αφού πρώτα την αφήσουμε να σφίξει ελαφρώς.
Είμαστε πλέον στην καρδιά της εορταστικής περιόδου και αν μη τι άλλο αυτήν την περίοδο οι γλυκές λιχουδιές έχουν την τιμητική τους.
Φυσικά το σημαντικότερο ίσως γλυκό της εορταστικής περιόδου δεν είναι άλλο από την λαχταριστή βασιλόπιτα. Η κοπή της πίτας είναι το πιο διάσημο πρωτοχρονιάτικο έθιμο, για το οποίο ανυπομονούν μικροί και μεγάλοι. Αρμόζει λοιπόν να βάλουμε τέχνη και μεράκι στην παρασκευή της προκειμένου να την απολαύσουμε δεόντως.
Ψάχνοντας στο διαδίκτυο εμείς βρήκαμε μία εύκολη συνταγή για βασιλόπιτα από τον σεφ Πάνο Παπαδάκη που δε χρειάζεται καν μίξερ και εκτελείται στο πι και φι.
Υλικά
400 γρ αλεύρι Γ.Ο.Χ
300 γρ ζάχαρη
5 μέτρια αυγά
130 γρ ηλιέλαιο
120 γρ λιωμένο βούτυρο
Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
150 γρ χυμό πορτοκάλι
1 κτγ μαχλέπι
1/2 κτγ κάρδαμο (κακουλέ)
20 γρ μπέικεν πάουντερ
2 γρ μαστίχα(3-4 δάκρυα)
2 βανιλίνες
100 γρ τρούφα σοκολάτας
Για το γλάσο
300 γρ λευκή κουβερτούρα
30 γρ ηλιέλαιο
Για το στόλισμα
Τριμμένο καρύδι
Λιωμένη κουβερτούρα
Εκτέλεση
Σε ένα πολυκόφτη ρίχνουμε την μαστίχα(3-4 δάκρυα) μαζί με 4 κτσ ζάχαρη και τα θρυμματίζουμε πολύ καλά.
Τα προσθέτουμε σε ένα γυάλινο μπολ μαζί με τα αυγά, το ηλιέλαιο, το βούτυρο, το ξύσμα πορτοκάλι ,τον χυμό πορτοκάλι το κάρδαμο , το μαχλέπι, την υπόλοιπη ζάχαρη, τις βανιλίνες και ανακατεύουμε για 1 λεπτό με το σύρμα.
Προσθέτουμε το μπέικεν μέσα στο αλεύρι.
Κοσκινίζουμε το αλεύρι γ.ο.χ και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε μέχρι να γίνει λείο το μείγμα.
Προσθέτουμε την τρούφα σοκολάτας μέσα στο μείγμα ανακατεύοντας την.
Σε μια φόρμα 26 εκ. αφού έχουμε βάλει στον πάτο λαδόκολλα αλευροβουτυρώνουμε καλά τα πλαινά(προτιμήστε μια αποσπώμενη με λείο δαχτυλίδι χωρίς να έχει γραμμές και βαθουλώματα).
Ρίχνουμε το μείγμα στην φόρμα και αφού το χτυπήσουμε ελαφρώς πάνω στον πάγκο για να φύγει ο αέρας προσθέτουμε και το φλουρί.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις για 60-70 λεπτά στους 170 c.
Αφήνουμε να κρυώσει για 15 λεπτά για να μπορέσουμε να το πιάσουμε για να το αναποδογυρίσουμε.
Ξεφορμάρουμε και αναποδογυρίζουμε το κέικ πάνω σε μια σχάρα αφηνοντάς το να κρυώσει τελείως.
Λιώνουμε σε μπεν μαρί την λευκή κουβερτούρα μαζί με 30 γρ ηλιέλαιο.
Γλασάρουμε την Βασιλόπιτα και την αφήνουμε να σταθεροποιηθεί το γλάσο.
Στολίζουμε με τριμμένο καρύδι και την βάζουμε να σταθεροποιηθεί για 1/2 ώρα στο ψυγείο.
Γράφουμε ευχές με λιωμένη κουβερτούρα αφού πρώτα την αφήσουμε να σφίξει ελαφρώς.