Μπορείτε να επικοινωνείτε στο email

studiopressbg@gmail.com

17 Φεβρουαρίου 2023

ΝΑΥΠΛΙΟ - ΦΥΤΟ ΚΡΟΚΟΣ

 


Ανθισμένα φυτά από κρόκο σε τοποθεσία στο Ναύπλιο, Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2023. Ο Κρόκος ο χρυσανθής (Crocus chrysanthus), αποτελεί είδος της Βαλκανικής, που συναντάται σ’ όλη την ηπειρωτική Ελλάδα, καθώς και στα νησιά του Βορείου Αιγαίου, σε υψόμετρο από 400 μέχρι περίπου 1800 μέτρα.  Διακρίνεται από τα υπόλοιπα είδη του γένους Crocus από τη εαρινή άνθηση  παρουσία φύλλων κατά την ανθοφορία, κίτρινους ανθήρες με μελανωπούς βασικούς λοβούς . Ο κρόκος γνωστός και με τις ονομασίες ζαφορά και σαφράνι είναι φυτό από το οποίο παράγεται ένα από τα πιο ακριβά μπαχαρικά που υπάρχουν στον κόσμο. Αναφορές χρήσης του φυτού αυτού βρίσκονται στην Μικρά Ασία καθώς και στην Αρχαία Αίγυπτο όπου χρησιμοποιούνταν ως αρωματικό από την βασίλισσα Κλεοπάτρα και από άλλους Φαραώ . Η χρήση τού κρόκου απαντάται στην Μινωική αλλά και στην Κλασική Ελλάδα όπου χρησιμοποιείτο ως αρωματικό καθώς και ως χρωστική ουσία. Οι Άραβες χρησιμοποιούσαν τον κρόκο ως αναισθητικό και είναι αυτοί που το εισήγαγαν στην Ισπανία τον δέκατο αιώνα.

Ανθισμένα φυτά από κρόκο σε τοποθεσία στο Ναύπλιο, Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2023. Ο Κρόκος ο χρυσανθής (Crocus chrysanthus), αποτελεί είδος της Βαλκανικής, που συναντάται σ’ όλη την ηπειρωτική Ελλάδα, καθώς και στα νησιά του Βορείου Αιγαίου, σε υψόμετρο από 400 μέχρι περίπου 1800 μέτρα.  Διακρίνεται από τα υπόλοιπα είδη του γένους Crocus από τη εαρινή άνθηση  παρουσία φύλλων κατά την ανθοφορία, κίτρινους ανθήρες με μελανωπούς βασικούς λοβούς . Ο κρόκος γνωστός και με τις ονομασίες ζαφορά και σαφράνι είναι φυτό από το οποίο παράγεται ένα από τα πιο ακριβά μπαχαρικά που υπάρχουν στον κόσμο. Αναφορές χρήσης του φυτού αυτού βρίσκονται στην Μικρά Ασία καθώς και στην Αρχαία Αίγυπτο όπου χρησιμοποιούνταν ως αρωματικό από την βασίλισσα Κλεοπάτρα και από άλλους Φαραώ . Η χρήση τού κρόκου απαντάται στην Μινωική αλλά και στην Κλασική Ελλάδα όπου χρησιμοποιείτο ως αρωματικό καθώς και ως χρωστική ουσία. Οι Άραβες χρησιμοποιούσαν τον κρόκο ως αναισθητικό και είναι αυτοί που το εισήγαγαν στην Ισπανία τον δέκατο αιώνα.

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Αναγνώστες