24 Μαρτίου 2023

Αργολίδα: Χιλιάδες πιστοί για να προσκυνήσουν την Θεοτόκο στην Ευαγγελίστρια Ναυπλίου

 Περιφορά εικόνας

Με Εκκλησιαστική λαμπρότητα και θρησκευτική κατάνυξη στο Ναύπλιο, τιμάται η εορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στον ομώνυμο Ιερό Ναό της Ευαγγελίστριας Ναυπλίου το απόγευμα της Παρασκευής 24 Μαρτίου 2023.
Εκκλησία
Χιλιάδες πιστών καταφθάνουν από όλη την Αργολίδα αλλά και την Πελοπόννησο, για να τιμήσουν την Παναγία εναποθέτοντας τις ελπίδες τους προς Αυτήν.
Ουρά ατέλειωτη που κράτησε μέχρι τα ξημερώματα από ευσεβείς προσκυνητές που περίμεναν υπομονετικά να προσκυνήσουν την θαυματουργή εικόνα της Ευαγγελίστριας.
Την παραμονή της εορτής, τελέσθηκε Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός στον οποίο χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Αργολίδας κ. Νεκτάριος.
Στη συνέχεια, ακολούθησε η καθιερωμένη λιτάνευση της Θαυματουργού Ιεράς εικόνας της Παναγίας συνοδευόμενη από την Φιλαρμονική Κυνοπιαστών από την Κέρκυρα ,τη φιλαρμονική του Δήμου Ναυπλιέων, τα μέλη της Ένωσης Κρητών και Φίλων Κρήτης Ν. Αργολίδας "Ο Μίνωας" και από τα μέλη της Ένωση Παλαιών Προσκόπων Άργους.
Τον πανηγυρικό εσπερινο παρακολούθησαν μεταξύ άλλων, οι βουλευτές Αργολίδας Γ. Ανδριανός, Γ. Γκιόλας και Α. Πουλάς, ο Αντιπεριφερειάρχης Αργολίδας Γ. Μαντζούνης, ο Δήμαρχος Ναυπλιέων Δ. Κωστούρος, ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Πελοποννήσου Τ. Γανώσης, περιφερειακοί και Δημοτικοί Σύμβουλοι, η Πρόεδρος του ΔΟΠΠΑΤ Μ. Ράλλη, ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑ Ναυπλίου Γ. Καχριμάνης, ο Πρόεδρος της Κοινότητας Ναυπλίου Ι. Δαμιανός, ο πρώην Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Π. Τατούλης, η αναπληρωτρια βουλευτής Αργολίδας της Ν.Δ. Ε. Παναγιωτοπούλου, οι υποψήφιοι βουλευτές Αργολίδας, Π. Ψυχογυιός και Τ. Χειβιδόπουλος (ΠΑΣΟΚ), Γ. Γαβρήλος και Τ. Παπαϊωάννου (ΣΥΡΙΖΑ), ο καθηγητής Ευρωπαϊκού Δικαίου και στέλεχος της Ν.Δ. Τ. Γεώρας, εκπρόσωποι των Σωμάτων Ασφαλείας και του Στρατού, εκπρόσωποι Πολιτιστικών Συλλόγων και φορέων κα. Στις Ιερές ακολουθίες έψαλαν, ο Αντιδήμαρχος Ναυπλιέων Κ. Ρούτουλας και ο Αντώνιος Ίσσαρης.  
Ο Δήμος Ναυπλιέων ευχαριστεί για άλλη μια φορά θερμά το Δήμο Κέρκυρας , τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Κρητικών Σωματείων κ. Μανώλη Πατεράκη και την πρόεδρο των Φίλων Κρήτης Ν. Αργολίδας "Ο Μίνωας"κ. Χαρά Καραγιαννάκη αφενός για την αποδοχή της φετινής πρόσκλησης και αφετέρου για την αγαστή και γόνιμη συνεργασία που έχουν σε διάφορα θέματα και δράσεις που αναδεικνύουν ,το θρησκευτικό, το πολιτιστικό και ιστορικό κεφάλαιο της χώρας μας
Ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου είναι μια από τις θεομητορικές εορτές της Χριστιανοσύνης, σε ανάμνηση της χαρμόσυνης αναγγελίας από τον αρχάγγελο Γαβριήλ προς την Παρθένο Μαρία ότι πρόκειται να γεννήσει τον Υιό του Θεού. Τιμάται από την Εκκλησία στις 25 Μαρτίου, και στον ελληνικό χώρο συμπίπτει με τον εορτασμό της Εθνικής Παλιγγενεσίας. Την αυτή ημέρα γιορτάζουν όσοι και όσες φέρουν τα ονόματα Ευάγγελος και Ευαγγελία.
Σύμφωνα με τον ευαγγελιστή Λουκά (α' 26-38), ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου συνέβη έξι μήνες μετά τη θαυμαστή σύλληψη του Ιωάννη του Προδρόμου από την Ελισάβετ, τη γυναίκα του Ζαχαρία, όταν ο αρχάγγελος Γαβριήλ στάλθηκε από τον Θεό προς την Παρθένο Μαριάμ (Μαρία) για να της ανακοινώσει ότι θα φέρει στον κόσμο τον Υιό του Θεού. Εκείνη την περίοδο, η Μαρία ζούσε στη Ναζαρέτ της Γαλιλαίας και ήταν μνηστευμένη με τον ξυλουργό Ιωσήφ. Ο Γαβριήλ εμφανίσθηκε ξαφνικά μπροστά στη Μαρία και της απηύθυνε τον χαιρετισμό: «Χαίρε κεχαριτωμένη, ο κύριος μετά σου». Η νεαρή γυναίκα ήταν λογικό να πανικοβληθεί, αλλά ο αρχάγγελος την καθησύχασε: «Μη φοβού Μαριάμ, εύρες γαρ χάριν παρά τω Θεώ. Και ιδού συλλήψη εν γαστρί και τέξη υιόν και καλέσεις το όνομα αυτού Ιησούν».
Μόλις συνήλθε από την ταραχή, η Μαρία γεμάτη απορία ρώτησε τον αρχάγγελο πώς θα συλλάβει, αφού δεν γνωρίζει τον άνδρα. Ο Γαβριήλ της αποκρίθηκε ότι το Άγιο Πνεύμα θα την καλύψει σαν σύννεφο και θα ενεργήσει αφανώς και μυστηριωδώς τη σύλληψη του Υιού του Θεού. Και για να γίνει πιο πιστευτός επικαλέστηκε τη θαυμαστή σύλληψη του Ιωάννου του Προδρόμου από την Ελισάβετ. Η Μαρία πείστηκε από τα λόγια του Γαβριήλ («Ιδού η δούλη Κυρίου, γένοιτο μοι κατά το ρήμα σου») και ο αρχάγγελος Γαβριήλ «απήλθε».
Η εορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου καθιερώθηκε γύρω στον 4ο αιώνα και μετά τον ορισμό της εορτής των Χριστουγέννων στις 25 Δεκεμβρίου. Ως είναι ευνόητο, μεταξύ των δύο αυτών εορτών υπάρχει στενή σχέση και έπρεπε ο εορτασμός του Ευαγγελισμού να τοποθετηθεί 9 μήνες πριν από τη Γέννηση του Χριστού, ήτοι στις 25 Μαρτίου.
Το εκκλησιαστικό γεγονός του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου αναφέρεται και στο Κοράνιο, το ιερό βιβλίο των Μουσουλμάνων (19:16-22), μία ακόμη απόδειξη της βαθιάς επιρροής του Μωάμεθ από τη χριστιανική διδασκαλία.
Ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου έχει επηρεάσει πολλούς και σημαντικούς εικαστικούς καλλιτέχνες, όπως οι Ντούτσιο, Λεονάρντο Ντα Βίντσι, Πάολο Ντε Ματέις, Καραβάτζιο, Μποτιτσέλι, Τζιότο, Ρούμπενς, Ελ Γκρέκο (Δομήνικος Θεοτοκόπουλος) και Ντονατέλο.
Λαογραφικά

Την ημέρα του Ευαγγελισμού παραμένει η νηστεία της Μεγάλης Τεσσαρακοστής,με μία εξαίρεση. Η Εκκλησία επιτρέπει την ψαροφαγία («κατάλυσις ιχθύος», σύμφωνα με την εκκλησιαστική ορολογία), όπως και την Κυριακή των Βαΐων, λόγω της σπουδαιότητας της γιορτής. «Αν δεν έχεις να φας ψάρι, να γλείψεις ψαροκόκκαλο» λένε σε πολλά μέρη της Ελλάδας, ενώ σχετικό είναι και το παιδικό τραγουδάκι: «Του Ευαγγελισμού και των Βαγιώ,/τρώνε ψάρι και κολιό...».
Το έδεσμα της ημέρας είναι ο μπακαλιάρος (βακαλάος) με ή χωρίς σκορδαλιά. Ο παστός μπακαλιάρος που καταναλώνουμε, εμφανίστηκε στο ελληνικό τραπέζι περί τον 15ο αιώνα και με την πάροδο του χρόνου καθιερώθηκε ως το πιάτο της εορτής του Ευαγγελισμού. Με εξαίρεση τα νησιά, όπου υπήρχε πάντα φρέσκο ψάρι, στην υπόλοιπη Ελλάδα ο παστός μπακαλιάρος ήταν η φθηνή και εύκολη λύση. Ιστορικά, εκείνοι που έστελναν στην Ελλάδα μεγάλες ποσότητες μπακαλιάρου ήταν οι Άγγλοι, οι οποίοι τον αντάλλασσαν με σταφίδα.
Παλαιότερα πιστευόταν ότι το βράδυ της παραμονής του Ευαγγελισμού ανοίγουν οι ουρανοί και ό,τι προλάβεις να ζητήσεις την στιγμή εκείνη θα το αποκτήσεις. Γι’ αυτό έλεγαν ότι όποιος γεννιέται την ημέρα αυτή είναι τυχερός σε όλη την ζωή. Την ίδια επίσης βραδιά τα δέντρα χαμηλώνουν και προσκυνούν την γη, το φαινόμενο όμως τό βλέπουν μόνο οι δίκαιοι.
Του Ευαγγελισμού θεωρείται μια από τις μεγαλύτερες γιορτές, γι’ αυτό επιβάλλεται αποχή από κάθε δουλειά. Λέγουν χαρακτηριστικά ότι ακόμη και τα χελιδόνια, που τότε αρχίζουν να επιστρέφουν, αυτήν την ημέρα σταματούν να χτίζουν την φωλιά τους.
Το διώξιμο των φιδιών και των άλλων ερπετών αποτελούσε μεγάλη έγνοια για τον χωρικό αυτή την περίοδο. Σε πολλά μέρη απέφευγαν το σκούπισμα για να μην παρουσιαστούν στο σπίτι φίδια, μυρμήγκια και άλλα ζωύφια. Απαγορευόταν επίσης να φέρουν στο σπίτι χλωρά χόρτα γιατί γίνονται και αυτά φίδια ή ποντίκια. Ούτε νερό επιτρεπόταν να φέρουν γιατί μπορεί να βγει φίδι στο σπίτι ή μπορεί να μπει στο σταμνί ο διάβολος με την μορφή φιδιού.
Στην Ήπειρο το βράδυ της παραμονής του Ευαγγελισμού ή ανήμερα της γιορτής τα παιδιά γύριζαν στις αυλές και στους κήπους, χτυπούσαν κουδούνια και μαγειρικά σκεύη και φώναζαν ρυθμικά: «Βγάτε φίδια και γουστέρες/γιατί έρχεται ο Βαγγελισμός/θα σας κόψει το κεφάλι/θα σας ρίξει στο ποτάμι». Για την εξουδετέρωση των φιδιών ανάβονταν επίσης μεγάλες φωτιές.