20 Μαΐου 2023

Τους Αγίους Κωνσταντίνο και Ελένη γιορτάζει το Ναύπλιο - Περιφορά εικόνας και Ιερών Λειψάνων

 Περιφορά εικόνας και Ιερών Λειψάνων

Με κάθε επισημότητα η πόλη του Ναυπλίου τιμά τους Αγίους Κωνσταντίνο και Ελένη στην μεγαλύτερη συνοικία της πόλης, το Νέο Βυζάντιο ή Συνοικισμό.
Την παραμονή της εορτής το Σάββατο 20 Μαΐου 2023, τελέστηκε πανηγυρικός εσπερινός, παρουσία του Αντιπεριφερειάρχη Αργολίδας Γ. Μαντζούνη, του Δημάρχου Ναυπλιέων Δ. Κωστούρου, του Θεματικού Αντιπεριφερειάρχη Περιβάλλοντος Τ. Γανώση, της Πρόεδρου του ΔΟΠΠΑΤ Μ. Ράλλη, Δημοτικών Συμβούλων,  καθώς και των Πολιτικών, Δικαστικών, Στρατιωτικών και Αστυνομικών αρχών.
Στον Ιερό Ναό στα πλαίσια των εορτασμών “Κωνσταντίνεια 2023 ” που διοργανώνει το εκκλησιαστικό συμβούλιο φιλοξενείται για ολιγοήμερο προσκύνημα η Τιμία Κάρα του Αγίου ενδόξου Νεομάρτυρος Κωνσταντίνου του Υδραίου από την Μητρόπολη της Ύδρας 
Μετά το πέρας του εσπερινού που τέλεσε ο Ιεροκήρυκας της Ι.Μ. Αργολίδας Αρχιμανδρίτης Χρυσόστομος Παπουλέσης, ακολούθησε η λιτάνευση της Ιεράς Εικόνας των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης καθώς και της Τιμίας κάρας του νεομάρτυρα Κωνσταντίνου του Υδραίου, παιανιζούσης της Δημοτικής φιλαρμονικής του Δήμου Ναυπλιέων.
Ο εφημέριος του ναού των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, πρωτοπρεσβύτερος π. Γεώργιος Φρίμης, στο τέλος της περιφοράς, ευχαρίστησε από καρδιάς όλους τους πιστούς που τίμησαν με την αγάπη τους, τους Αγίους Κωνσταντίνο και Ελένη.
Άγιοι Κωνσταντίνος και Ελένη οι Ισαπόστολοι

Στις 21 Μαΐου η Ορθόδοξη Εκκλησία τιμά τη μνήμη του Ρωμαίου αυτοκράτορα Κωνσταντίνου Α’ του Μεγάλου και της μητέρας του Ελένης. Τους ονομάζει Ισαποστόλους για τις μεγάλες υπηρεσίες που πρόσφεραν στον Χριστιανισμό. Την ημέρα αυτή γιορτάζουν όσοι φέρουν το όνομα Κωνσταντίνος, Κωνσταντίνα, Ελένη και Έλενος.
Ο Κωνσταντίνος (272-337) βασίλεψε από το 306 έως τον θάνατό του. Με το διάταγμά του περί ανεξιθρησκείας (313) έπαψε τους διωγμούς κατά των χριστιανών, βοηθώντας έτσι την ακώλυτη άσκηση της λατρείας και την εξάπλωση της νέας θρησκείας. Το 325 συνεκάλεσε την Α’ Οικουμενική Σύνοδο στη Νίκαια της Μικράς Ασίας και την προσφώνησε αυτοπροσώπως. Η σύνοδος αυτή είναι βασική στην πορεία του Χριστιανισμού, αφού καταδίκασε την αίρεση του Αρειανισμού και διαμόρφωσε το δόγμα του («Σύμβολο της Πίστεως»). Λίγο πριν από τον θάνατό του βαπτίστηκε χριστιανός.
Η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία δεν έχει εντάξει στο Αγιολόγιό της τον Μέγα Κωνσταντίνο, επειδή η ιστορική έρευνα του χρεώνει τη διαταγή για τη δολοφονία του γιου του Κρίσπου (από την πρώτη του γυναίκα Μινερβίνη) και της δεύτερης γυναίκας του Φαύστας (Κρίσπος και Φαύστα πρέπει να είχαν ερωτική σχέση, σύμφωνα με νεώτερα ιστορικά δεδομένα). Αντίθετα, τιμούν τη μνήμη του, εκτός από την Ορθόδοξη Εκκλησία, η Αγγλικανική Εκκλησία και διάφορες Λουθηρανικές ομολογίες.
Η βασιλομήτωρ Ελένη (246/250 - 327/330) βρήκε τον Τίμιο Σταυρό στους Αγίους Τόπους και χρηματοδότησε την ανέγερση χριστιανικών ναών σε πολλά μέρη της αυτοκρατορίας. Η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία τιμά τη μνήμη της στις 18 Αυγούστου.
Άγιος Κωνσταντίνος ο Υδραίος Νεομάρτυρας 

Ο Άγιος Κωνσταντίνος γεννήθηκε στην Ύδρα και ο πατέρας του ονομαζόταν Μιχαήλ, η δε μητέρα του Μαρίνα.
Δεκαοκτώ χρονών έφυγε από την Ύδρα και πήγε στη Ρόδο, κοντά στον Τούρκο ηγεμόνα Χασάν Καπετάν. Εκεί ο Κωνσταντίνος παρασύρθηκε και έξισλαμίστηκε, με το όνομα Χασάν και για τρία χρόνια απολάμβανε μεγάλες τιμές. 
Αργότερα όμως, συναισθάνθηκε το ολίσθημα του και άρχισε να μετανοεί. Έκανε ελεημοσύνες και έκλαψε πικρά. Τελικά, για να εξιλεωθεί αποφάσισε να μαρτυρήσει. Βρήκε λοιπόν κάποιο πνευματικό, εξομολογήθηκε και ζήτησε την ευχή του να μαρτυρήσει. 
Ο πνευματικός του όμως τον απέτρεψε, διότι φοβήθηκε το νεαρό της ηλικίας του. Ο Κωνσταντίνος έκανε υπακοή, εγκατέλειψε τη Ρόδο και πήγε στην πόλη Κρίμι, κατόπιν στην Κωνσταντινούπολη και από 'κει στο Άγιον Όρος.
Στην Μονή Ιβήρων, προετοιμάστηκε για το μαρτύριο και αφού πήρε την ευχή των πατέρων ήλθε στη Ρόδο. Εκεί, παρουσιάστηκε στον ηγεμόνα και με θάρρος ομολόγησε τον Χριστό. Τα βασανιστήρια που ακολούθησαν ήταν φρικτά. Τελικά τον απαγχόνισαν στις 14 Νοεμβρίου 1800 μ.Χ.