Μπορείτε να επικοινωνείτε στο email

studiopressbg@gmail.com

13 Ιουνίου 2023

Τιμητική εκδήλωση προς τιμήν του καθηγητή της Ιατρικής κ. Σωτηρίου Τσιόδρα από τη Μητρόπολη Αργολίδος

 Αρχιεπίσκοπος

Στις 11 Ιουνίου 2023 στο Μητροπολιτικό Παρεκκλήσιο του Αγίου Λουκά του ιατρού στο Ναύπλιο, τελέσθηκε μεθέορτος Εσπερινός παρουσία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου. 

Στον Εσπερινό χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αργολίδος κ. Νεκτάριος. Αμέσως μετά τον Εσπερινό, μετέβησαν όλοι στο μουσείο που βρίσκεται κάτωθεν του Ιερού Ναού, όπου έλαβε χώρα η καθιερωμένη πλέον εκδήλωση, αφιερωμένη στους λειτουργούς της υγείας.

Ομιλητής ήταν ο καθηγητής κ. Σωτήριος Τσιόδρας με θέμα: “Δημόσια Υγεία και Κλινική Ιατρική”. Στο τέλος της ομιλίας ο κ. καθηγητής τιμήθηκε από τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο με το χρυσό Σταυρό των τριών προστατών Αγίων της Ιεράς Μητροπόλεως Αργολίδος.
Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αργολίδος κ. Νεκτάριος μεταξύ άλλων είπε:

“Είναι μεγάλη η τιμή και ξεχωριστή η χαρά από την παρουσία του αγαπητού καθηγητή κ. Σωτηρίου Τσιόδρα, σ’ αυτή την εκδήλωση αφιερωμένη στους λειτουργούς της υγείας. Μια εκδήλωση που έχει καθιερωθεί πλέον όλ’ αυτά τα χρόνια να πραγματοποιείται με την ευκαιρία της εορτής του Αρχιεπισκόπου Λουκά. Η φετινή εκδήλωση έχει κι ένα άλλο σκοπό, για τον οποίο θα αναφερθώ στο τέλος.

Θέλω να θυμίσω τρία γεγονότα από τη ζωή του Αγίου Λουκά. Φέτος κλείνουν 100 χρόνια από τη χειροτονία του εις Επίσκοπον. Ήταν 31 Μαΐου 1923. Αλλά και παράλληλα κλείνουν 100 χρόνια από τη πρώτη σύλληψή του στις 10 Ιουνίου 1923. Είναι η μέρα, όπως έλεγε ο ίδιος, που άρχισαν οι περιπέτειες: 4 συλλήψεις, και 11 χρόνια φυλακής, γκουλάγκ εξορίας, διωγμών, βασανιστηρίων κ.λπ.

Ας έλθουμε στο πρώτο γεγονός. Το 1924 ο Άγιος βρίσκεται εξόριστος στο Γενισέϊσκ της Σιβηρίας. Εργάζεται ακατάπαυστα σ’ ένα μικρό νοσοκομείο. Η λίστα αναμονής φτάνει τους δυο μήνες. Παρόλο που χειρουργεί 16 ώρες την ημέρα, δεν προλαβαίνει. Την ίδια χρονιά του έφεραν έναν άρρωστο με βαριά νεφρική ανεπάρκεια. Δεν είχε άλλη λύση. Αποφασίζει μια ηρωϊκή επέμβαση και τόλμησε την πρώτη στον κόσμο ξενομεταμόσχευση νεφρού από ζώο σε άνθρωπο. Παρόλο που το γεγονός αυτό ήταν σταθμός στην ιστορία της ιατρικής και θα έπρεπε τουλάχιστον οι αρχές της πόλης να αξιοποιήσουν έναν τέτοιου είδους βεληνεκούς επιστήμονα, συνέβη το αντίθετο. Η τοπική αστυνομία ως επιβράβευση, τον στέλνει 2000 χιλιόμετρα βορειότερα, πάνω από το βόρειο πολικό κύκλο στην κατεψυγμένη ζώνη. Κι εδώ ο πόνος δεν στέκεται εμπόδιο στη διακονία του. Σ’ ένα φτωχόσπιτο, υποτίθεται νοσοκομείο, χειρουργεί μ’ ένα σουγιά και δένει τα τραύματα με τις τρίχες από τα μαλλιά των ασθενών!
Περιστατικό δεύτερο. Έτος 1936. Ο Άγιος κάνει πολύ σοβαρές και εντατικές μελέτες για ν’ ανακαλύψει τον μηχανισμό του πύου. Παρατήρησε τότε πως μια λαϊκής προέλευσης αλοιφή, είχε θεραπευτικές ιδιότητες, που έφταναν το 70%. Ο άγιος Λουκάς έκανε επιστημονικές ανακοινώσεις. Δυστυχώς ένας συνάδελφος του καθηγητής, κομματικό στέλεχος, φθονώντας τον άγιο, τον κατηγόρησε και τον κατασυκοφάντησε. Έγινε μία από τις αιτίες της τρίτης και πλέον οδυνηρής σύλληψης του αγίου. Οι έρευνες όπως ήταν φυσικό σταμάτησαν. Πέρασαν 50 χρόνια όταν ο καθηγητής Μακχάμωφ έγραψε: «Για τον άνθρωπο της εποχής μας ήταν σαφές πως ο Βόϊνο Γιασενέτσκι ήταν μια ανάσα από την σωτήρια ανακάλυψη της πενικιλίνης». Αν τον άφηναν σίγουρα το όνομά του θα ήταν δίπλα σ’ αυτό του Φλέμινγκ! Ο άγιος, προς επιβράβευση, οδηγήθηκε και πάλι στη φυλακή, υπέστη φοβερά βασανιστήρια και μετά από τρία χρόνια εγκλεισμού πήρε πάλι το δρόμο της εξορίας. Ο συκοφάντης του έγινε Υπουργός Υγείας!

Περιστατικό τρίτο. Κατά τη διάρκεια της τρίτης εξορίας, ξεσπάει ο πόλεμος. Οι τραυματίες φτάνουν στη Σιβηρία με διαπυημένα τραύματα και πολλοί ακρωτηριάζονται. Ο άγιος ζητά να τον στείλουν στο μέτωπο. Τον διορίζουν τελικά αρχιχειρουργό στο Κρασνογιάρσκ και στο Ταμπώφ, όπου αναλαμβάνει τα πιο βαριά περιστατικά. Εφαρμόζει νέες μεθόδους και αποφεύγει τους ακρωτηριασμούς. Έσωσε χιλιάδες τραυματίες και το όνομά του έγινε θρύλος. Όμως βρέθηκαν και πάλι οι άνθρωποι που κατηγόρησαν τον άγιο στον ίδιο το Στάλιν, ζητώντας του να τον εκτελέσει ως εχθρό του λαού. Ήταν η μόνη και μοναδική φορά που ο αδίστακτος αυτός δικτάτορας τους έβρισε χυδαία και τους έδιωξε από το γραφείο του. Μετά από τόσες ταλαιπωρίες ο άγιος Λουκάς θα τιμηθεί με τα ανώτατα κρατικά βραβεία για την προσφορά του στην πατρίδα και στην επιστήμη.

Τέτοια γεγονότα ούτε έλειψαν, ούτε λείπουν, ούτε θα λείψουν από την ιστορία. Γεγονός πάντως είναι ένα και πρέπει να το παραδεχτούμε: οι άνθρωποι με ποιότητα προκαλούν δυστυχώς το φθόνο. Και τούτο γιατί η μετριότητα δεν αντέχει την ποιότητα.
Ζήσαμε ένα μεγάλο υγειονομικό κίνδυνο τα τελευταία χρόνια. Ελάχιστοι κατάλαβαν τον τρομακτικό κίνδυνο που απειλούσε την ανθρωπότητα. Μεγάλες χώρες φάνηκαν ανέτοιμες και μέτρησαν εκατομμύρια νεκρούς. Η Ελλάδα αντιμετώπισε την πανδημία πολύ καλύτερα από τις περισσότερες χώρες του κόσμου. Και τούτο γιατί είχε μπροστά τον καθηγητή κ.Σωτήριο Τσιόδρα. Θυμάστε με πόσα εγκωμιαστικά λόγια μιλούσαν κι έγραφαν ιδιαίτερα στο εξωτερικό, αποκαλώντας τον «Στρατηγό».

Γράφει ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες διανοητές: «Μόνο καλά λόγια έχω να πω γι’ αυτόν τον άνθρωπο. Θα μου μείνει αξέχαστη η επίσκεψή του στους Ρομά, στη Λάρισα, τον Απρίλιο του 2020, όταν, μέσα στη γενική οχλοβοή, προσπαθεί να ακουστεί και τους φωνάζει με ένταση και συγκίνηση «Είμαστε όλοι αδέλφια!». Το έλεγε και το εννοούσε. Λέω ότι η συμβολή του ήταν καθοριστική, γιατί έπεισε την κοινωνία να τηρήσει τα πρωτοφανή μέτρα, χωρίς να λέει ψέματα, χωρίς ρητορικό ταλέντο, με μόνο μέσο, εκτός από την επιστημονική του επάρκεια, την ανθρώπινη ποιότητά του. Υπήρξαν βέβαια και οι καθ’ έξιν γκρινιάρηδες και οι μαύρες ψυχές που στράφηκαν εναντίον ακόμη και αυτού του ανθρώπου….».

Το γνωρίζουμε όλοι μας πολύ καλά πόση λάσπη έπεσε πάνω του, πόσες συκοφαντίες δέχτηκε, πόσο πόνο του προκάλεσαν οι μετριότητες. Πρέπει να’ χεις μεγάλο ψυχικό σθένος και πολύ πίστη για ν’ αντέξεις όλο αυτό το βάρος.
Σήμερα, στη μνήμη του μεγάλου αγίου Λουκά, του τόσο συκοφαντημένου και διωγμένου, απ’ αυτή τη μικρή γωνιά θέλω να πω και νομίζω εκφράζω όλους σας, ένα μεγάλο ευχαριστώ, στον κ. καθηγητή Σωτήριο Τσιόδρα. Κι επειδή γνωρίζω την ταπεινότητά του και πόσο λίγο τον αγγίζουν οι τιμές και οι διακρίσεις, δεν του είπα τίποτα, ούτε τον προετοίμασα. Εκ μέρους λοιπόν όλων των μελών της τοπικής μας Εκκλησίας, θα ήθελα να τιμήσουμε τον συμπατριώτη μας κ. καθηγητή με την ανώτατη διάκριση της Ιεράς Μητροπόλεως Αργολίδος, τον χρυσό Σταυρό με τους τρεις προστάτες Αγίους της, σαν ελάχιστη ευχαριστία στην όντως μεγάλη προσφορά του.

Θα παρακαλέσω τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο να επιδώσει την τιμητική αυτή διάκριση”.

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Αναγνώστες