07 Ιουνίου 2023

Με Ιερά αγρυπνία ολοκληρώθηκαν οι εορτασμοί του Αγίου Πνεύματος στο Λυγουριό Αργολίδας

 


Με μεγάλη κατάνυξη και πλήθος πιστών τιμήθηκε η εορτή του Αγίου Πνεύματος στο Λυγουριό στον Ενοριακό Ιερό Ναό της Αγίας Τριάδας του Δήμου Επιδαύρου.
Την παραμονή της εορτής, Κυριακή 4  Ιουνίου τελέστηκε Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός μετ' αρτοκλασίας και Θείου κηρύγματος ,ιερουργούντος του πρωτοπρεσβύτερου π. Γεωργίου Λεονάρδου ,αρχιερατικού επιτρόπου της περιφέρειας Λυγουριού . Ο εορτασμός ξεκίνησε  με την υποδοχή της  θαυματουργής εικόνας «ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΠΟΡΤΑΙΤΙΣΣΗΣ» πρώτου αντιγράφου της Ιεράς Μονής των Ιβήρων Αγίου Όρους, στην είσοδο του ναού. Την εικόνα μετέφεραν από την Νέα Κίο Αργολίδας ,οι εφημέριοι του ναού Θεομάνας - Οδηγήτριας ,πρωτοπρεσβύτερος π. Δημοσθένης Γάτσιος και π. Ηλίας Γάτσιος . Για το ιστορικό της Ιερής Εικόνας  και την διάσωση της από την Μικρά Ασία που βρίσκονταν ,μίλησε ο πρώην δήμαρχος Νέας Κίου Γ. Μανινής. Ακολούθησε λιταννέια της Ιερής Εικόνας της Παναγίας καθώς και της Αγίας  Τριάδος στην κωμόπολη του Λυγουριού παιανιζούσης της Φιλαρμονική της Ερμιονίδος καθώς και του Χορευτικού  συλλόγου  Αργολίδας του Δήμου Επιδαύρου που συνόδευσε με παραδοσιακές φορεσιές την λιτάνευση των εικόνων.

 














Την κυριώνυμη  ημέρα της Εορτής τελέστηκε ή ακολουθία τού Όρθρου και  κατόπιν Αρχιερατική Θεία Λειτουργία χοροστατούντος και Λειτουργούντος τον Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Αργολίδος Νεκταρίου. Την Δευτέρα 5 Ιουνίου το απόγευμα τελέστηκε μεθεόρτιος  εσπερινός και Ιερά παράκληση στην Παναγία .

Την Τρίτη το βράδυ τελέστηκε Ιερά Αγρυπνία κατά την Αγιορείτικη τάξη στον εορτάζοντα Ιερό ναό. Κατά την Ιερά αγρυπνία έψαλλαν σπουδαστές του τμήματος Λυγουριού Επιδαύρου της σχολής Βυζαντινής μουσικής της Μητροπόλεως Αργολίδας υπό τη διεύθυνση του πρωτοψάλτου του Μητροπολιτικού Ιερού ναού Αγίου Γεωργίου και καθηγητού της σχολής , Δημητρίου Καρκαλάτου .

Ο νέος εφημέριος του ναού π. Ευάγγελος Πολυχρονόπουλος ,που για πρώτη φορά οργάνωσε με το εκκλησιαστικό συμβούλιο του ναού την θρησκευτική πανήγυρη, ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη Αργολίδος Νεκτάριο για τη παρουσία του στους εορτασμούς ,καθώς και τον Δήμαρχο Τάσο Χρόνη για την στήριξη του και βοήθεια του, ευχαρίστησε τους Ιερείς και τους  Ιεροψάλτες που συμμετείχαν στην Ιερά πανήγυρη, ιδιαιτέρως ευχαρίστησε τον πρώην εφημέριο του ναού τον π. Σπύρο Σταυρόπουλο που τόσα χρόνια ποίμαινε  με υπομονή αγάπη  και αγόγγυστα την εκκλησία.

Ο νέος εφημέριος π. Ευάγγελος Πολυχρονόπουλος ήταν εφημέριος  στον Άγιο Αθανάσιο στο χωριό Μαλαντρένι του Δήμου Άργους Μυκηνών στην Αργολίδα,  είναι γέννημα θρέμμα του Άργους και υπηρετεί στην Μητρόπολη Αργολίδας.

Παναγία Πορταΐτισσα Νέας Κίου Αργολίδος

     Η εικόνα της Παναγίας της Πορταΐτισσας είναι ένας από τους τέσσερις ζωντανούς φάρους θύμησης, τα ιερά κειμήλια μνήμης και ιστορίας που φυλάσσονται στον ενοριακό Ναό της Θεομάνας, στη Νέα Κίο, στην Αργολίδα.

Μεγάλης παλαιότητος εικόνα, αντίγραφο της Πορταΐτισσας της Μονής Ιβήρων του Αγίου Όρους, που διασώθηκε από το Μετόχι της Μονής Ιβήρων, που ευρίσκετο στην Κίο της Μικράς Ασίας.

Η εικόνα αυτή φέρει παμπάλαιο πουκάμισο από ασήμι μοναδικής ποιότητος, αφού έχει διασωθεί μέχρι σήμερα. Στο κάτω μέρος φέρει επιγραφή που αναφέρει ότι επαναχρυσοστολίστηκε εν έτει 1818, επί ηγουμένου Λουκά.

Αν ληφθεί υπ’ όψιν ότι το πρώτο χρυσοστόλισμα για να φθαρεί απαιτούνται 400-500 χρόνια, φαίνεται ότι η εικόνα αυτή αποτελεί ένα από τα αρχαιότερα και πιθανόν το πρώτο αντίγραφο της Πορταΐτισσας σ’ όλο τον κόσμο, αφού διαπιστωμένα το αρχαιότερο αντίγραφο είναι του 1400 και βρίσκεται στη Ρωσία.

Διαβάζοντας την ιστορία της Πορταΐτισσας, μαθαίνουμε ότι την εικόνα αυτή την πέταξε στη θάλασσα μια ευσεβής γυναίκα από τη Νίκαια της Μικράς Ασίας για να σωθεί από τη λαίλαπα της εικονομαχίας και να καταλήξει θαυματουργικά στο Άγιο Όρος. Μα η Νίκαια ήταν Μεσόγαια πόλη. Η θάλασσα της Νίκαιας και το επίνειό της ήταν η Κίος της Βιθυνίας. Είναι πράγματι συγκλονιστική η διαπίστωση ότι από τη θάλασσα της Κίου ξεκίνησε και η Πορταΐτισσα, την οποία γιορτάζουμε την Τρίτη του Πάσχα.