17 Ιουλίου 2023

ΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΗ ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ ΜΑΡΙΝΑ ΑΡΓΟΥΣ

 Δεσπότης

Πανηγυρίζει μεγαλοπρεπώς στην Αργολίδα η ομώνυμη Ιερά Μονή της Αγίας Μαρίνας που βρίσκεται στην νότια Πλευρά του κάστρου Λάρισα στην πόλη του Άργους.
Την παραμονή της εορτής Κυριακή 16 Ιουλίου 2023 τελέστηκε μέγας εσπερινός μετά αρτοκλασίας και Θείου Κηρύγματος ιερουργούντος του αρχιμανδρίτη Χρυσοστόμου Μιχαλόπουλου, ενώ έψαλλε ο "Βυζαντινός Χορός Άγιος Πέτρος Επίσκοπος Άργους" υπό την διεύθυνση του Λαμπαδάριου Ιωάννη Χαβιαρλή.
Ανήμερα της εορτής τελέστηκε ο όρθρος και η θεία λειτουργία μετ’ αρτοκλασίας , χοροστατούντος , του με την ευλογία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Αργολίδος , ο Θεοφιλέστατος επίσκοπος Ζηνουπόλεως Ιάκωβος (Οικουμενικό Πατριαρχείο) ,ο οποίος κήρυξε κα τον θείο λόγο .
Κατά τις Ιερές ακολουθίες έψαλε ο λαμπαδάριος του καθεδρικού Ι.Ν. Αγίου Πέτρου Άργους Ι.Χαβιαρλής.
Στο τέλος της θείας λειτουργίας η ηγουμένη της Μονής Μοναχή Χρυσοστόμη , ευχαρίστησε τον Θεοφιλέστατο επίσκοπο Ιάκωβο για την τέλεση των Ιερών ακολουθιών ,καθώς και τον αρχιμανδρίτη Χρυσόστομο Μιχαλόπουλο που παραβρέθηκε στους εορτασμούς της Αγίας Μαρίνας.
Με περισσή ευλάβεια και πίστη, κάθε χρόνο πλήθος προσκυνητών συρρέουν στην Ιερά Μονή για να ζητήσουν τη χάρη και το έλεος της Αγίας Μαρίνας και να καταθέσουν την ελπίδα, την αγωνία και την προσδοκία τους στη θαυματουργή Αγία. Στη νότια πλευρά του κάστρου του Άργους, στολίζει το κατάλευκο μοναστήρι της Αγίας Μαρίνας. Ένα σχετικά μικρό συγκρότημα, που κυριολεκτικά κρέμεται στην άκρη του βουνού της Λάρισας. Πάνω του στέκεται αγέρωχο το ιστορικό κάστρο του Άργους.
Ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ζηνουπόλεως κ. Ιάκωβος, κατά κόσμον Δημήτριος Αντωνόπουλος, γεννήθηκε στην Αθήνα στις 6 Μαρτίου 1977. Σπούδασε Γερμανική Φιλολογία στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών και Νεοελληνική Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Βερολίνου. 
Τη Θεολογία σπούδασε στη Θεολογική Σχολή Τιμίου Σταυρού Βοστώνης. Πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στη Θεολογική Σχολή Θεσσαλονίκης. Το 2005 εκάρη μοναχός στην Ιερά Μονή Αγκαράθου Ηρακλείου Κρήτης, λαβών το όνομα Δημήτριος. Διάκονος χειροτονήθηκε το 2006 και Πρεσβύτερος το 2008 από τον Επίσκοπο Κνωσού Ευγένιο. 
Το 2010 έλαβε το οφίκιο του Αρχιμανδρίτη. Το ίδιο έτος μετέβη στον Καναδά, όπου υπηρέτησε ως εφημέριος στους Ιερούς Ναούς Αγίου Νικολάου Τορόντο, Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Μείζονος Μόντρεαλ και Αγίου Γεωργίου Μόντρεαλ. Στις 30 Ιουλίου 2020 χειροτονήθηκε στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Μόντρεαλ, τιτουλάριος Επίσκοπος Ζηνουπόλεως, Βοηθός Επίσκοπος της Αρχιεπισκοπής Καναδά, μετονομασθείς Ιάκωβος. 
Τη χειροτονία τέλεσε ο Αρχιεπίσκοπος Καναδά Σωτήριος, συμπαραστατούμενος από τους Επισκόπους Καναδά Ιωάννη (Πατριαρχείο Ρουμανίας), Κεράμων Βαρθολομαίο και Πατάρων Αθηναγόρα
Η Αγία Μαρίνα γεννήθηκε στην Αντιόχεια της Πισιδίας, στα χρόνια του αυτοκράτορα Κλαυδίου του Β', το 270 μ.Χ. Λίγες μέρες μετά τη γέννησή της, η μητέρα της πέθανε, και ο πατέρας της Αιδέσιος, που ήταν Ιερέας των ειδώλων, την ανέθεσε σε μια χριστιανή γυναίκα, από την οποία η Μαρίνα διδάχθηκε το Χριστό. Όταν έγινε 15 χρονών, αποκαλύπτει στον πατέρα της ότι είναι χριστιανή. Έκπληκτος αυτός απ' αυτό που άκουσε, με μίσος τη διέγραψε από παιδί του. Μετά από καιρό, έμαθε για τη Μαρίνα και ο έπαρχος Ολύμβριος, που διέταξε να τη συλλάβουν για ανάκριση..
Όταν την είδε μπροστά του, θαύμασε την ομορφιά της και προσπάθησε να την πείσει με κάθε τρόπο να αρνηθεί το Χριστό και να γίνει σύζυγος του. Μάταια, όμως. Η Αγία Μαρίνα σε κάθε προσπάθεια του Ολυμβρίου αντέτασσε τη φράση: «Είμαι χριστιανή». Τότε ο σκληρός έπαρχος διέταξε να την ξαπλώσουν στη γη, και την καταξέσχισε άσπλαχνα με ραβδιά τόσο, ώστε η γη έγινε κόκκινη από το αίμα που έτρεξε. Έπειτα, ενώ αιμορραγούσε, την κρέμασε για πολλή ώρα και μετά τη φυλάκισε. 
 Μέσα στην φυλακή μάλιστα συνέβη το εξής: ο διάβολος μεταμορφωμένος σε άγριο δράκοντα, προσπάθησε να κάνει την αγία να φοβηθεί. Αυτή όμως προσευχήθηκε στον Θεό και αμέσως ο δράκοντας άλλαξε μορφή και έγινε ένας μαύρος σκύλος και τότε η αγία άρπαξε ένα σφυρί και χτυπώντας τον στο κεφάλι και την ράχη τον ταπείνωσε. 
 Όταν για δεύτερη φορά την εξέτασε και διαπίστωσε ότι η πίστη της Αγίας Μαρίνας ήταν αμετακίνητη στο Χριστό, την έκαψε με αναμμένες λαμπάδες. Αλλά οι πληγές της με θαύμα έκλεισαν, και αυτό είχε σαν αποτέλεσμα πολλοί παρευρισκόμενοι να γίνουν χριστιανοί. Μπροστά σ' αύτόν τον κίνδυνο ο έπαρχος τελικά αποκεφάλισε τη Μαρίνα, που έτσι πήρε το άφθαρτο στεφάνι της αιώνιας δόξας.
Tα άγια λείψανα της φυλάγονταν στην Κωνσταντινούπολη μέχρι την πρώτη άλωση της από τους Λατίνους, το 1204 μ.Χ., ενώ σύμφωνα με άλλες πηγές βρίσκονταν μέχρι το 908 μ.Χ. στην Αντιόχεια και στην συνέχεια μεταφέρθηκαν στην Ιταλία. Σήμερα, τα άγια λείψανα της Αγίας Μαρίνας, φυλάγονται στην Αθήνα, σε ναό που φέρει το όνομα της ενώ η χείρα της έχει μεταφερθεί στη Μονή Βατοπεδίου στο Άγιο Όρος.