Μπορείτε να επικοινωνείτε στο email

studiopressbg@gmail.com

31 Αυγούστου 2023

Νέα Τίρυνθα Ναυπλίου: Αγιασμός για την έναρξη του νέου εκκλησιαστικού έτους

 Εσπερινός

Με την ευκαιρία της εορτής της Αρχής της Ινδίκτου, δηλαδή της αρχής του νέου εκκλησιαστικού έτους την 1 Σεπτεμβρίου 2023 , στον Ιερό ναό της Τιμίας Ζώνης της Παναγίας στην Νέα Τίρυνθα Ναυπλίου, τελέσθηκε την Πέμπτη 31 Αυγούστου 2023 εσπερινός , παράκληση στην Παναγία κι αγιασμός , από τον εφημέριο του ναού π. Ιωάννη Γκιώνη.
Ουσιαστικά το εκκλησιαστικό έτος τελειώνει με την κοίμηση της Θεοτόκου , την μετάσταση της και την κατάθεση της Τιμίας Ζώνης της. Ενώ το νέο εκκλησιαστικό έτος ,ξεκινά και πάλι με το Γεννέσιο της Θεοτόκου στις 8 του Σεπτεμβρίου.
Κατά την εκκλησιαστική παράδοση, την αρχή της ίνδικτιώνος εισήγαγε ό Αύγουστος Καίσαρ (1 -14), ότε διέταξε την γενικήν των κατοίκων του Ρωμαϊκού κράτους απογραφή και την είσπραξη των φόρων, κατά την πρώτη του Σεπτεμβρίου μηνός.

Από του Μεγάλου Κωνσταντίνου (313) έγένετο επισήμως χρήσης της Ινδικτιώνος ως χρονολογίας, έκτοτε δε η εκκλησία Κωνσταντινουπόλεως μέχρι του νυν εορτάζει την α’ Σεπτεμβρίου ως αρχή του εκκλησιαστικού έτους. «Ινδικτον ημιν ευλόγει νέου χρόνου, ώ και παλαιέ και δι’ ανθρώπους νέε».
Η Ινδικτιώνα είναι ένας γενικότερος τρόπος μέτρησης του χρόνου ανά 15ετίες με αφετηρία τη γέννηση του Χριστού ή για την ακρίβεια από το 3 π.Χ.

 1 Σεπτεμβρίου , η αρχή του εκκλησιαστικού έτους, αποτελεί την αρχή της Ινδίκτου. Τότε τελείται η ακολουθία της Ινδίκτου σε συνδυασμό με τη θεία λειτουργία για την ευλογία του εκκλησιαστικού έτους.
Αρχικά υπήρχε η Αυτοκρατορική Ίνδικτος ή Καισαρική Ινδικτιώνα που μάλλον εισήχθη από τον Μέγα Κωνσταντίνο. Εκαλείτο επιπλέον Κωνσταντινική ή της Κωνσταντινουπόλεως ή Ελληνική. Παράλληλα υπήρχε και η Παπική Ινδικτιώνα.

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Αναγνώστες