10 Αυγούστου 2023

Ένα νέο εκκλησιαστικό μουσείο στο Ναύπλιο με σπάνια εκθέματα

 Έκθεση εκκλησιαστικών αντικειμένων

Ένα νέο εκκλησιαστικό μουσείο δημιουργήθηκε στην πόλη του Ναυπλίου ,στην ιστορική συνοικία της Πρόνοιας , στο λόφο της Ευαγγελιστρίας . 
 Πρόκειται για ένα μουσείο που ανήκει στην ενορία του Ιερού Ναού Ευαγγελιστρίας και μεταφέρθηκε σε έναν μεγαλύτερο χώρο, στον πρώτο όροφο του κτιρίου του Συσσιτίου της Αγάπης, που επιτρέπει στους επισκέπτες να λάβουν μία άνετη και ευχάριστη μουσειακή εμπειρία.
Επιπλέον παρέχεται η δυνατότητα πρόσβασης στις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, όπως τα άτομα με αναπηρία, αφού πλέον λειτουργεί στο νέο κτίριο ανελκυστήρας, ενώ προηγουμένως, δυστυχώς υπήρχαν πολλές περιπτώσεις ,που άτομα ΑΜΕΑ, δεν μπορούσαν να εξυπηρετηθούν και αποκλείονταν από την επίσκεψή τους στο Μουσείο. Έτσι η επίσκεψη γίνεται εύκολα και με ασφάλεια.
Το νέο Μουσείο Εκκλησιαστικών Εκθεμάτων (παλαιών εικόνων, εκκλησιαστικών σκευών, ιερών, βιβλία κλπ), το οποίο στεγάζεται στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο και κατάλληλο ως προς τις συνθήκες φύλαξης εκθεσιακό χώρο ποικίλων αντικειμένων εξαιρετικής εκκλησιαστικής τέχνης .
Τα εκθέματα καλύπτουν το χρονικό διάστημα από τον 16ο έως τον 20ο αι. και αποτελούν μάρτυρες της μεταβυζαντινής εκκλησιαστικής τέχνης της περιοχής. Ο κύριος όγκος των έργων χρονολογείται στο 18ο και 19ο αι. Οι φορητές εικόνες αποτελούν τον πυρήνα της συλλογής του μουσείου και ταυτόχρονα το σπουδαιότερο και μεγαλύτερο τμήμα της και εκπροσωπούν κάθε κατηγορία. Υπάρχουν εικόνες τέμπλου (δεσποτικές, θεομητορικές δωδεκαόρτου, Αγίων), προσκυνήσεως (προορισμένες για τον τοίχο ή για ιδιαίτερο προσκυνητάρι) και εικόνες διαφόρων μεγεθών για ιδιωτική λατρευτική χρήση.
Επίσης υπάρχει συλλογή λειτουργικών βιβλίων (Ευαγγέλια ,Μηναία κ.α.) τα οποία τα περισσότερα έχουν τυπωθεί στην Βενετία σε γνωστά τυπογραφεία του 18ου αιώνα. Όσον αφορά τον τομέα της αργυρογλυπτικής υπάρχει μια σειρά από επίχρυσα ιερά σκεύη, καντήλια, κτλ .

Στον τομέα της υφαντικής υπάρχουν ωραιότατα κεντητά με χρυσό, καλύμματα για δισκοπότηρα. Από πλευράς θεματολογίας οι εικόνες καλύπτουν όλη την κλίμακα της ορθόδοξης δογματικής ιεραρχίας. 

Υπάρχει σημαντική ποικιλία καθιερωμένων εικονιστικών τύπων του Χριστού, της Παναγίας, αλλά και πολλών αγίων, που ανταποκρίνονται στο εορτολόγιο και αγιολόγιο της Εκκλησίας, αλλά και στις ανάγκες για προσκύνηση και λειτουργική χρήση. Ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι αφιερωματικές επιγραφές με τα ονόματα των αφιερωτών και των χορηγών.
Πέρα από την αρχαιολογική τους αξία, καθίστανται και τεκμήρια της εκκλησιαστικής ιστορίας της Ευαγγελίστριας, διότι παλαιότερα λειτουργούσε ως Ιερά Μονή. Όλα τα εκθέματα ανήκουν στον Ιερό Ναό.
Χαρακτηριστικό έκθεμα σπάνιας ομορφιάς και τέχνης ο ξύλινος επιτάφιος που βρίσκεται στο κέντρο του μουσείου ,ένα στολίδι που θα πρέπει να το δουν όλοι από κοντά.
Ένας επιτάφιος που οι πρόγονοι μας τον περιέφεραν στα σοκάκια της Πρόνοιας σε δύσκολες εποχές . Η συλλογή περιλαμβάνει ακόμα , ένα σπάνιο ξυλόγλυπτο Σταυρό του 16 αιώνα .
Το Εκκλησιαστικό μουσείο του Ιερού Ναού Ευαγγελιστρίας Ναυπλίου, πέραν της ανεκτίμητης αξίας των εκθεμάτων του, αποτελεί ένα νέο πραγματικό στολίδι για το Ναύπλιο και την Αργολίδα
Ο εφημέριος του ναού πρωτοπρεσβύτερος π. Ελευθέριος Μίχος δηλώνει υπερήφανος για τους επιτρόπους και συνεργάτες του Ιερού Ναού, διότι με την βοήθεια του Θεού και με την προσωπική τους εργασία και την εν γένει συμβολή τους, μεταφέραμε και στήσαμε σε αυτόν τον νέο χώρο το Μουσείο. Είναι οι άνθρωποι που γεμίζουν χαρά για ότι προσφέρουν στην Εκκλησία. 
Αυτή είναι η ”πληρωμή” για όλη τη δουλειά που κάνουν, προσφέροντας από τη θέση του επιτρόπου. Όπως συμβαίνει σε κάθε μικρό ή μεγάλο έργο με ευρύτερο αντίκτυπο στην κοινωνία, προκειμένου να υλοποιηθεί το έργο αυτό του εκκλησιαστικού Μουσείου, συνέβαλαν καθοριστικά 
Καταθέτω την αγάπη και την ευγνωμοσύνη μου σε αυτούς και τους εθελοντές, για τη σημαντική προσφορά τους προς τον Ιερό Ναό μας, ευχόμενος να έχουν κάθε ευλογία παρά Κυρίου.
Σκοπός του Μουσείου είναι η περισυλλογή, διαφύλαξη, συντήρηση, έκθεση και προβολή των πάσης φύσης αντικειμένων που προβάλλουν την εκκλησιαστική τέχνη και ιστορία της Ευαγγελίστριας. Ο εφημέριος του ναού ευελπιστεί στο να αγκαλιαστεί η προσπάθεια αυτή ,ώστε να αναδειχθούν τα κειμήλια τόσο στο Αργολικό κοινό αλλά και στους επισκέπτες της πόλης . 
Σύντομα θα τοποθετηθούν ειδικές σημάνσεις σε κάθε προθήκη στα Ελληνικά Αγγλικά και Γαλλικά ,ενώ το εκκλησιαστικό συμβούλιο ευελπιστεί να τοποθετηθεί και σύγχρονος ηλεκτρονικός εξοπλισμός πληροφόρησης των επισκεπτών . Φυσικά αυτό το εγχείρημα αναζητά εθελοντές που θα μπορέσουν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους προς την καλύτερη λειτουργία του Μουσείου.