31 Οκτωβρίου 2023

Η Τίμια Κάρα του Αγίου Γεωργίου για πρώτη φορά στην Αργολίδα – Υποδοχή στον Ι.Ν. Παναγίας στην Νέα Τίρυνθα Ναυπλίου

 



Την Τίμια Κάρα του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Γεωργίου του Τροπαιοφόρου εκ της Ιεράς Μονής Ξενοφώντος του Αγίου Όρους θα υποδεχθεί για πρώτη φορά η Αργολίδα , στον ενοριακό Ιερό Ναό Τμίας Ζώνης Νέας Τίρυνθας Ναυπλίου , την Πέμπτη 2 Νοεμβρίου 2023  και ώρα 16:30 μμ.

Στιγμές πνευματικής αναζωογόνησης θα έχει την ευκαιρία να ζήσει ο κλήρος και ο λαός της Αργολίδας , καθώς θα έχει την ευλογία να υποδεχτεί την έλευση του ιερού λειψάνου της Τιμίας Κάρας του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Γεωργίου του Τροπαιοφόρου, προερχομένου από την Ιερά Μονή Ξενοφώντος Αγίου Όρους.

Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση του Ιερού Ναού Τιμίας Ζώνης Νέας Τίρυνθας , ο Πανοσιολογιώτατος Καθηγούμενος Γέρων Αλέξιος και η περί αυτόν αδελφότητα αποδέχθηκαν το αίτημα της τοπικής Εκκλησίας και του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Αργολίδος Νεκταρίου  και έτσι την Πέμπτη 2  Νοεμβρίου 2023  στις 4.30 το απόγευμα οι Αγιορείτες-Ξενοφωντινοί πατέρες θα συνοδεύσουν την Τιμία Κάρα του Αγίου Γεωργίου στον Ιερό Ναό του στην Νέα Τίρυνθα

Κατά τις ημέρες της παραμονής της Τιμίας Κάρας  στο ναό  θα τελούνται καθημερινά Ιερές Ακολουθίες

Η Τίμια Κάρα του  Άγιου μεγαλομάρτυρα Γεωργίου  του τροπαιοφόρου στην Νέα Τίρυνθα Αργολίδας 

Εκ της Ι.Μ. Ξενοφώντος  Αγίου 'Όρους στις   2-5 Νοεμβρίου 2023

Η Υποδοχή της  Τίμιας Kάρα : Πέμπτη 2 Νοεμβρίου και ώρα 4:30 μ.μ.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

ΠΕΜΠΤΗ 2 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2023

ΩΡΑ 16:30 ΥΠΟΔΟΧΗ ΤΙΜΙΑΣ ΚΑΡΑΣ ΑΓ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ στο προαύλιο  τον Ι. Ναού ΩΡΑ 17:00 ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 3 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2023

ΩΡΑ 07:00 ΟΡΘΡΟΣ ΚΑΙ Ο. ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΩΡΑ 12:00 ΙΕΡΑ ΠΑΡΑΚΛΗΣΙΣ  ΩΡΑ 17:00 ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ

ΣΑΒΒΑΤΟ 4 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2023

ΩΡΑ 07:00 ΟΡΘΡΟΣ ΚΑΙ Ο. ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΩΡΑ 12:00 ΙΕΡΑ ΠΑΡΑΚΛΗΣΙΣ   ΩΡΑ 17:00 ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ

ΚΥΡΙΑΚΗ 5 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2023

ΩΡΑ 07:00 ΟΡΘΡΟΣ ΚΑΙ Θ. ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΩΡΑ 16:30 ΙΕΡΑ ΠΑΡΑΚΛΗΣΙΣ ΩΡΑ 17:00 ΑΝΑΧΩΡΗΣΙΣ ΙΕΡΟΥ ΛΕΙΨΑΝΟΥ ΓΙΑ ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ

Μονή Ξενοφώντος

Η Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή Ξενοφώντος είναι μία εκ των είκοσι μονών του Αγίου Όρους και κατατάσσεται δέκατη έκτη (16η) στην ιεραρχική τάξη των Αγιορείτικων μονών.

Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής είναι ο Αρχιμανδρίτης Αλέξιος Ξενοφωντινός.

Η Μονή ιδρύθηκε λίγο πριν το 998. Με σιγίλλιο του Πατριάρχη Γαβριήλ Δ΄ έγινε κοινοβιακή το 1784 και έκτοτε λειτουργεί μέχρι σήμερα.

Η σημερινή μορφή της μονής είναι αποτέλεσμα σειράς επισκευών και επεκτάσεων που ολοκληρώθηκαν στο τέλος περίπου του 18ου αιώνα. Η Μονή Ξενοφώντος έχει δύο Καθολικά τιμώμενα στον Άγιο Γεώργιο. Το παλαιότερο είναι από τα μικρότερα του Αγίου Όρους και ο νάρθηκας του εφάπτεται ουσιαστικά στην ανατολική πλευρά της Τράπεζας. Οι πολύ ενδιαφέρουσες τοιχογραφίες του κυρίως ναού είναι του Κρητικού ζωγράφου Αντωνίου και χρονολογούνται περί το 1544. Το νεότερο Καθολικό θεμελιώθηκε από το Φιλόθεο το 1817, και περατώθηκε σε είκοσι χρόνια. Η μονή κατέχει ως μέγα θησαύρισμα τη θαυματουργή εικόνα της Θεοτόκου της Οδηγήτριας.

Το παλαιό καθολικό της μονής.

Κατά την εποχή του Ρώσου μοναχού Βασιλείου Μπάρσκι (1744) αναφέρεται, και περιέργως μεταξύ μόνο των Ρώσων, ως φημισμένο ίαμα - θαυματουργό, νερό που ανέβλυζε στην άμμο στην αριστερή πλευρά της παραλίας της Μονής.

 

Την τελευταία τριακονταπενταετία, με την καθοδήγηση του Γέροντος και Καθηγουμένου Αρχιμανδρίτου Αλεξίου, καταβάλλεται αγώνας για πνευματική προσφορά και την αποκατάσταση του κτηριακού συγκρότηματός της και για τη συνέχιση των πατροπαράδοτων τεχνών, όπως η αγιογραφία και η ξυλογλυπτική.

Η μονή Ξενοφώντος έχει εξαρτήματά της, τη Σκήτη Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, δύο Κελλιά, του Αγίου Τρύφωνα και του Αγίου Νεκταρίου που βρίσκονται στη γεωγραφική της περιοχή, και το αντιπροσωπείο της του Αγίου Ανδρέα στις Καρυές. Σε αυτά εγκαταβιώνουν πέντε μοναχοί. Επίσης διαθέτει τέσσερα Καθίσματα. Στα εξαρτήματά της διαβιούν δεκαπέντε μοναχοί.

Είναι παραθαλάσσια, επί της δυτικής πλευράς της χερσονήσου, σε απόσταση είκοσι λεπτών από τη Μονή Δοχειαρίου και πενήντα λεπτών από τη Μονή Αγίου Παντελεήμονος.