Μπορείτε να επικοινωνείτε στο email

studiopressbg@gmail.com

25 Νοεμβρίου 2023

"Πέρα από τη δικαιοσύνη" του Μητρ. Αργολίδος Νεκταρίου

ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ

«Ὁ Θεὸς ἀγάπη ἐστί», θα μας πει ο ευαγγελιστής Ιωάννης. Ο Θεός είναι αγάπη, δεν έχει απλώς αγάπη. Ο Θεός πράγματι είναι αγάπη και το απέδειξε με τη θυσία του. Δεν είναι… ροζ αισθηματάκια. Και ο Θεός-Αγάπη, η άπειρη θεϊκή συγχωρητικότητα, γίνεται για τον άνθρωπο εντολή: «ἐντολὴν καινὴν δίδωμι ὑμῖν, ἵνα ἀγαπᾶτε ἀλλήλους». Μια αγάπη που δεν περιορίζεται στους συγγενείς και φίλους, αλλά ακόμη και στους εχθρούς. 

Γι’ αυτό και η αγάπη πάει μαζί με τη συγχώρηση, δεν μπορούν να χωριστούν. Υπάρχει συγχώρηση, επειδή υπάρχει αγάπη. Αν δεν υπάρχει αγάπη, η συγχώρηση δεν έχει νόημα.
Αυτό είναι το κομβικό σημείο που διακρίνει τη χριστιανική αγάπη απ’ όλες τις άλλες «αγάπες»: Η αγάπη προς τους εχθρούς. 

Αν θέλει κάποιος να μιλήσει για την αγάπη χωρίς να εννοεί την αγάπη προς τους εχθρούς, τότε δεν μιλάει για τη χριστιανική αγάπη. Μιλάει για κάτι άλλο. Και μια τέτοια αγάπη που δεν συμπεριλαμβάνει την αγάπη προς τους εχθρούς, είναι πολύ εύκολη.

Το ξανατονίζουμε: Η αγάπη για τους εχθρούς είναι εντολή του Θεού. «Αυτό σημαίνει αυτομάτως ότι η χριστιανική αγάπη δεν είναι συναίσθημα, γιατί τα συναισθήματα δεν διατάζονται» (Στ.Ζουμπουλακης). Και ο δρόμος της αγάπης είναι έμπονος, μαρτυρικός.

Από το βιβλίο "Πέρα από τη δικαιοσύνη" του του Μητρ. Αργολίδος Νεκταρίου
ISBN 978-618-5374204

Εκδόσεις Επιστροφή
Εικόνα: π. Σταμάτης Σκλήρης
Βιβλιοπωλείο Ναυπλίου
τηλ. (+30) 2752026362
Λεωφόρος Αμαλίας 7, 211 00 Ναύπλιο
email info@epistrofibooks.com


Δημοφιλείς αναρτήσεις

Αναγνώστες