Μπορείτε να επικοινωνείτε στο email

studiopressbg@gmail.com

16 Φεβρουαρίου 2024

Η επόμενη ημέρα για την Εκκλησία από το “Γάμο ομοφυλοφίλων”

 
αργολιδα




“Ο στόχος επετεύχθη” δήλωσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μετά την υπερψήφιση του νομοσχεδίου για την επέκταση του πολιτικού γάμου και στα ομοφυλόφιλα ζευγάρια. Από εδώ και στο εξής η το κυβερνητικό έργο θα συνεχιστεί, ωστόσο μένει να δούμε ποια θα είναι η σχέση και η αντιμετώπιση με όσους αντέδρασαν στο νομοσχέδιο όλο αυτό το διάστημα που βρέθηκε στις δημόσιες συζητήσεις.

Ο κ. Μητσοτάκης κινήθηκε σε πνεύμα ενότητας στην όλη την διαδικασία τονίζοντας ότι σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να κυριαρχήσει ο διχασμός. Κατά τη χθεσινή του ομιλία από το βήμα της Βουλής ο Πρωθυπουργός δεν παρέλειψε να αναφερθεί με νόημα και στην Εκκλησία απαντώντας έμμεσα στον Αρχιεπίσκοπο κ.κ. Ιερώνυμο ο οποίος είχε ζητήσει να γίνει ονομαστική ψηφοφορία. Μετά τις αποφάσεις της Ιεράς Συνόδου, τις προσωπικές δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου για δημοψήφισμα, αλλά και την τελευταία του δήλωση για ονομαστική ψηφοφορία για το νομοσχέδιο, ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος είναι πεπεισμένος ότι οι σχέσεις με την Εκκλησία δεν πρόκειται να διαταραχθούν, έδωσε την απάντηση για τη συνέχεια των σχέσεων και από την Βουλή.

“Ο νόμος τον οποίο παρουσιάζουμε και προτείνουμε στην Εθνική Αντιπροσωπεία εξισώνει τους πολίτες απέναντι στον πολιτικό γάμο. Επαναλαμβάνω: απέναντι στον πολιτικό γάμο. Διότι ο θρησκευτικός γάμος αποτελεί θρησκευτικό μυστήριο και αποκλειστική υπόθεση της Εκκλησίας, τις θέσεις της οποίας η Πολιτεία ασφαλώς και σέβεται, με βάση όμως πάντα τους διακριτούς ρόλους των δύο θεσμών. Το κράτος οφείλει να προχωρεί και στις δικές του ενέργειες με πυξίδα την ισότητα απέναντι στον νόμο. Ορκιστήκαμε στο Σύνταγμα να υπηρετούμε το γενικό καλό του ελληνικού λαού. «Τα του Καίσαρος τω Καίσαρι και τα του Θεού τω Θεώ». Ή, για να το πω λαϊκά: ή παπάς παπάς ή ζευγάς ζευγάς. Και σε άλλες περιπτώσεις, άλλωστε, με την Εκκλησία είχαμε διαφορετικές οπτικές, για την επιλογή της αποτέφρωσης πιο πρόσφατα. Ακόμα και για την καθιέρωση του ίδιου του πολιτικού γάμου παλαιότερα διαφωνήσαμε. Εξελίξεις, όμως, και τομές σημαντικές που αποδείχθηκε πως τελικά δεν διατάραξαν την κοινωνική συνοχή. Αποτελούν πλέον αποδεκτά λειτουργικά στοιχεία της καθημερινότητάς μας. Και, βέβαια, δεν διατάραξαν τελικά ούτε τις σχέσεις μας με την Εκκλησία. Το ίδιο θα συμβεί και τώρα” δήλωσε.

Η Εκκλησία της Ελλάδος, η Εκκλησία Κρήτης και το Άγιον Όρος, αλλά και το Οικουμενικό Πατριαρχείο στη δικαιοδοσία του οποίου ανήκουν οι Ιερές Μητροπόλεις των Δωδεκανήσων, ξεκαθάρισαν από τι είναι ο γάμος από εκκλησιαστικής πλευράς και ότι εκτός αυτού δεν μπορούν να δεχθούν άλλη μορφή γάμου και συμβίωσης.

Η Εκκλησία της Ελλάδος, η Εκκλησία Κρήτης αλλά και η Ιερά Κοινότητα με ηχηρές παρεμβάσεις ζήτησαν από την κυβέρνηση να μην περάσει το νομοσχέδιο. Η φωνή τους δεν εισακούστηκε. Μένει να δούμε τώρα ποια θα είναι η από εδώ και στο εξής στάση.

Ο Αρχιεπίσκοπος κ.κ. Ιερώνυμος είχε δηλώσει ότι η Εκκλησία δεν θα πάρει τις ξιφολόγχες για να διαμαρτυρηθεί, όπως και δεν τις πήρε. Με συνέπεια και ευθύνη τήρησε όσα αποφάσισε και εξέφρασε με ειρηνικό τρόπο τη συνείδηση του λαού της. Ένας νέος κύκλος συζητήσεων θα ανοίξει για την Εκκλησία, ο ποιμαντικός. Πώς δηλαδή θα αντιμετωπιστούν οι συνέπειες του νόμου αυτού επί του πεδίου. Πριν προστρέξουμε να βγάλουμε συμπεράσματα πρέπει να αναμένουμε να δούμε πρώτα τις αποφάσεις της Εκκλησίας.

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Αναγνώστες