Μπορείτε να επικοινωνείτε στο email

studiopressbg@gmail.com

29 Μαρτίου 2024

Ναύπλιο: Συγκέντρωση ιεροψαλτών και μνημόσυνο για τους κεκοιμημένους ιεροψάλτες

 Δημήτρης Καρκαλάτος

Ο Σύνδεσμος Ιεροψαλτών Αργολίδας πραγματοποίησε Ιερό μνημόσυνο για τους αποβιώσαντες Ιεροψάλτες και την ετήσια κοπή της Βασιλόπιτας στο Ναύπλιο την Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024.
Προηγήθηκε η ακολουθία του Μεγάλου αποδείπνου στον ιερό ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Ναύπλιο στη συνέχεια ακολούθησε το Ιερό μνημόσυνο από τον Μητροπολίτη Αργολίδας Νεκτάριο επί τη συμπλήρωσης ενός έτους από την εκδημία του αειμνήστου Διδασκάλου-Μουσουργού Διαμαντή Μαυραγάνη και του Ιδρυτή και πρώτου προέδρου του Συνδέσμου Ιεροψαλτών Αργολίδας κ. Αλεξάνδρου Μπιτζή, καθώς και όλων των αποβιωσάντων Ιεροψαλτών της Αργολίδας .
Ακολούθησε στο Πνευματικό Κέντρο του Ενοριακού Ιερού Ναού Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Ναυπλίου ειδική ομιλία από τον Μητροπολίτη Αργολίδας με θέμα " Ο ΙΕΡΟΨΑΛΤΗΣ ΚΑΙ Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΘΕΙΑ ΛΑΤΡΕΙΑ ".
Ευχές απεύθυνε εκ μέρους του διοικητικού συμβουλίου Ιεροψαλτών Αργολίδας , ο πρόεδρος κ. Δημήτρης Καρκαλάτος .
ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ ΜΑΥΡΑΓΑΝΗΣ

Επιστήμων μουσικός, Άρχων μουσικοδιδάσκαλος του Οικουμενικού Θρόνου, καθηγητής Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων, Μουσουργός, Συγγραφέας, Καθηγητής, Διευθυντής Ωδείων, Σχολών Εκκλησιαστικής Βυζαντινής Μουσικής, Πρωτοψάλτης και Χοράρχης, ελάμπρυνε τα αναλόγια κεντρικών Ναών της Πρωτεύουσας.
Ο πολυγραφότατος Πρωτοψάλτης – Καθηγητής Διαμαντής Μαυραγάνης, του Σωτηρίου, γεννήθηκε στα Τρίκαλα Κορινθίας το έτος 1932 και από μικρός δελεάστηκε από τον μαγικό κόσμο της μουσικής και της δόθηκε ολοκληρωτικά. 
Έχοντας δασκάλους του κορυφαία ονόματα, τους Αντίοχο Ευαγγελάτο, Μάριο Βάρβογλη, Φιλοκτίτη Οικονομίδη, Ιωάννη Παπαϊωάννου, Μιλτιάδη Κουτούγκα, Θεόδωρο Χατζηθεοδώρου, Ουρανία Αρτέμη – Ιωαννίδου, Κλαυδία Ματσούκη και Πέτρο Τσιτσόπουλο, είχε όλα τα εφόδια να διαγράψει μια λαμπρή πορεία, το οποίο και έγινε για εξήντα και πλέον συναπτά έτη στο μουσικό στερέωμα, γενόμενος μύστης τόσο της Ευρωπαϊκής όσο και της Βυζαντινής μουσικής. 
Αμέτρητοι είναι οι τιμητικοί τίτλοι και οι διακρίσεις του, οι παρεμβάσεις και οι συμμετοχές του σε Συνέδρια και Επιτροπές, μεταξύ άλλων: Καθηγητής Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων 1966 – 1988, Καθηγητής Ελληνικού Ωδείου Αθηνών 1954 – 2004, Καθηγητής Στρατιωτικής Σχολής Αδελφών Νοσοκόμων (1978 – 1979, Καθηγητής Σχολής «ΧΙΛ» (1958), Καθηγητής Ελληνικής Παιδείας (1963), Καθηγητής στο Λεόντιο Λύκειο (1968), Διευθυντής Εκκλησιαστικού Φροντιστηρίου Βυζαντινής Μουσικής Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών (1973), Διευθυντής Σχολής Βυζαντινής Μουσικής Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς (1989), Διευθυντής Σχολής Βυζαντινής Μουσικής Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης (1999) και λοιπών Σχολών Εκκλησιαστικής Βυζαντινής μουσικής και Ωδείων ανά το πανελλήνιο. Ειδικός μουσικός Σύμβουλος της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Αργολίδος από της ιδρύσεως της το έτος 2017 μέχρι και την κοίμηση του το έτος 2023. Η συγγραφική του δραστηριότητα πλούσια. 
Αναφέρονται τα εξής: Σύντομος Ιστορία Εκκλησιαστικής Μουσικής και Υμνολογίας (1967), Μουσική Ανθοδέσμη (Θεωρία – Σολφέζ – Τραγούδια) (1968), Στοιχειώδης Ιστορία και Μορφολογία της Μουσικής (1969), Επίτομος Μορφολογία της Μουσικής (1970). Σύντομη Ιστορία της Υμνολογίας (1996), Στοιχεία Τυπικού (1996). Στοιχεία Λειτουργικής (1997). Η Πορεία της Μελωδίας (χορωδία) (1984), Στοιχεία Μετρικής (1999), Σύντομη Ιστορία Εκκλησιαστικής Βυζαντινής Μουσικής (1999). Βυζαντινή Μουσική Παιδεία (2004), Αρμονία, Αντίστιξη, Χορωδιακά Δημοτικά Τραγούδια, Διάφορα Τραγούδια Χορωδιακά με συνοδεία (Πιάνου – Εκκλ. Οργάνου ή Αρμονίου), Εκκλησιαστική Μουσική για τρίφωνη – τετράφωνη και μικτή χορωδία. Τιμητικές Διακρίσεις: Πιτάκιον Χειροθετηθέντος Αναγνώστου από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Πρεβέζης κ. Ανδρέα Μαντούδη (1946), Οφφίκιο Άρχοντος Μουσικοδιδασκάλου Οικουμενικού Θρόνου Πατριάρχου Κων/πόλεως κ.κ. Βαρθολομαίου και Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ. Τιμοθέου (2000), Χρυσούς Σταυρός Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς (2007), Μέγας Σταυρός Ιεράς Μητροπόλεως Αργολίδος (2021), Δίπλωμα Τιμής Συνδέσμου Ελλήνων Μουσουργών (2005), Δίπλωμα Τιμής Πανελλήνιου Συνδέσμου Ιεροψαλτών (2001), κ.α.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΗΜ.ΜΠΙΤΖΗΣ

Διδάσκαλος Βυζαντινής Μουσικής Αριστούχος ου Εθνικού Ωδείου Αθηνών Ιδρυτής του Συνδέσμου Ιεροψαλτών Αργολίδας «ΙΑΚΩΒΟΣ ΝΑΥΠΛΙΩΤΗΣ» (1979) Ιδρυτής και χοράρχης της πρώτης μεγάλης Βυζαντινής Εκκλησιαστικής Χορωδίας Αργολίδας
Ο Αλέξανδρος Μπιτζής γεννήθηκε στο χωριό Κουρτάκι Άργους στις Γονείς του οι Δημήτριος Αλεξ.Μπιτζής από το χωρίο Κουτσοπόδι Άργους και Μαρία Αθαν.Σωτηροπούλου, από το χωρίο Κουρτάκι Άργους, αγρότες.
Τελείωσε το δημοτικό σχολείο Κουρτακίου Άργους και το οκτατάξιο Γυμνάσιο Άργους, ενώ παράλληλα βοηθούσε και στις αγροτικές εργασίες της οικογενείας του. Από μικρός μαθητής, παρακολουθούσε τις Ιερές ακολουθίες στον ι.ν.αγ.αθανασιου Κουρτακίου, καθοδηγούμενος από τον ιερέα π.δημήτριο Σαραβάκο.
Στο Άργος παρακολούθησε μαθήματα Βυζαντινής Μουσικής στον δάσκαλο Ξενοφώντα Μούλο. Υπηρέτησε την στρατιωτική του θητεία στην Κόρινθο (2050 ΕΑ).
Ήταν έγγαμος από το έτος 1967, σύζυγός του η Πασχαλία Ντιμπιάζιο, με την οποία απέκτησε τρία τέκνα, την Μαρία, τον Δημήτριο και την Φρατζέσκα, παντρεμένα με παιδιά κάθε ένα από αυτά.
Όταν απολύθηκε από τις τάξεις του στρατού, προσλήφθηκε και διορίστηκε ως δεξιός ιεροψάλτης στον ι.ν. Παναγίας της Κατακεκρυμμένης Άργους. Στα πρώτα του βήματα ως ιεροψάλτης είχε την αμέριστη βοήθεια και συμπαράσταση του καλλικέλαδου και ευγενέστατου δάσκαλου και ιερέα του ως άνω ιερού ναού π.θεόδωρου Κατσαρού. 
Μετά διετία περίπου, το έτος 1957 μετέβη στην Αθήνα και ενεγράφη στο Εθνικό Ωδείο προκειμένου να τελειοποιήσει τις γνώσεις του στη βυζαντινή μουσική. Στο Ωδείο φοίτησε επί μία τετραετία, με καθηγητή τον Ευάγγελο Τζελά, άρχοντα λαμπαδάριο του Καθεδρικού Ι. Ναού της Ι.Μητροπόλεως Αθηνών και απεφοίτησε το έτος 1961 λαμβάνοντας πτυχίο με άριστα παμψηφεί. Διευθυντής του ωδείου τότε ήταν ο Μανώλης Καλομοίρης.
Κατά το χρονικό διάστημα που φοιτούσε στο ωδείο, παράλληλα συμμετείχε και σε διάφορες χορωδίες όπως: 1) στη χορωδία του Πανεπιστημίου Αθηνών με χοράρχη τον Χαραλαμπίδη, 2) στη χορωδία του Νίκου Τσιλίφη (Μαντολινάτα και τραγούδια της παλιάς Αθήνας), 3) την μεγάλη χορωδία Αθηνών (ορατόρια κ.λ.π.) με διευθυντή τον Μενέλαο Παλάντιο, Ακαδημαϊκό, 4) τη βυζαντινή χορωδία Π.Ε.Χ.Α. με χοράρχη τον Ευάγγελο Τζελά, άρχοντα λαμπαδαρίου του καθεδρικού Ι.Ναού Μητροπόλεως Αθηνών 5) στη χορωδία της Ομοσπονδίας Ιεροψαλτών Ελλάδας ( ΟΜΣΙΕ) με χοράρχη τον Αντώνιο Μπελούση και 6) στη βυζαντινή χορωδία του καθεδρικού Ι.Ναού Μητροπόλεως Αθηνών με διευθυντή τον άρχοντα πρωτοψάλτη Σπυρίδωνα Περιστέρη.
Κατά το τελευταίο δε έτος των μουσικών του σπουδών το 1961 για μεγάλο χρονικό διάστημα του είχε ανατεθεί η διεύθυνση του αριστερού χορού του Καθεδρικού ναού της Ι.Μ. Αθηνών. Με τη χορωδία της Μητροπόλεως Αθηνών συμμετείχε: 1) εις την εορτή για τα 1100 χρόνια του εκχριστιανισμού των Σλαβικών χωρών που πραγματοποίησε ο Πάπας στο Βατικανό της Ρώμης και σε εορταστικές εκδηλώσεις στο Παλέρμο της Σικελίας.
Όταν απεφοίτησε από το Εθνικό Ωδείο Αθηνών επέστρεψε στο Άργος, και διορίσθηκε αρχικά ως ιεροψάλτης του αριστερού αναλογίου του ιΙ,Ν Αγίου Πέτρου, και στη συνέχεια ανέλαβε την θέση του δεξιού αναλογίου. Κατά την τεσσαρακονταετή ιεροψαλτική του διακονία συνεργάσθη με τους λαμπαδαρίους: Ξενοφώντα Μούλο, Νικόλαο Κοτίτσα, Ανδρέα Μούκιο, Κων/νο Καρκαγκέλη, Κων/νο Τσιπιανίτη, Δημήτριο Μπονταΐτη και Παναγιώτη Κιντή, μετέπειτα ιερέα. Πριν τον διορισμό του ως πρωτοψάλτου του Ι.Ν.Αγ. Πέτρου διετέλεσαν πρωτοψάλτες στον ως άνω ιερό ναό οι: Παναγιώτης Παπανικολάου από την Αττάλεια της Μ.Ασίας και ο Αθανάσιος Μπεκιάρης ή Γιάσσαφος από την Ήρα Άργους.
Μετά την αποχώρηση του Αλ.Μπιτζή από το ιερό αναλόγιο τον διαδέχθηκε ο ισάξιος μαθητής του Άγγελος Βιβλιός από την Άρια Ναυπλίου.
Από της θέσεως πλέον αυτής ο Αλέξανδρος Μπιτζής, αξιοποιώντας τις γνώσεις του στη βυζαντινή μουσική αλλά και τα φωνητικά του προσόντα, έφερε νέα εποχή στα ιεροψαλτικά πράγματα της τοπικής εκκλησίας που είχε σαν αποτέλεσμα να εξελιχθεί και να διαδοθεί η βυζαντινή μουσική στην ευρύτερη περιοχή της Ι.Μ. Αργολίδας, αλλά και σε πολλούς νέους της τότε εποχής.
Αυτό επετεύχθη με τη διδασκαλία της βυζαντινής μουσικής στις σχολές βυζαντινής μουσικής που ίδρυσε στις πόλεις Άργους και Ναυπλίου. Διακαής πόθος του ήταν να μεταλαμπαδεύσει και να διαδώσει σε όσο περισσότερους νέους γινόταν τα όσα διδάχτηκε στο Εθνικό Ωδείο Αθηνών και όσα κατά την τετραετή διατριβή του στα αναλόγια των Αθηνών εδιδάχθη. Κατανάλωσε την τεσσαρακονταετή προσπάθειά του διά την διατήρηση της βυζαντινής μας μουσικής, την εξέλιξη και διάδοση αυτής. Οι σχολές του Αλέξανδρου Μπιτζή ανέδειξαν πολλούς νέους ιεροψάλτες που κοσμούν σήμερα αναλόγια πολλών ιερών ναών, άλλοι δε εξ αυτών είναι καθηγητές σχολείων και κληρικοί στην Αργολίδα, την Αθήνα και στο εξωτερικό.
Για όσα παραπάνω προσέφερε επί σειράν ετών δεν αμείφθηκε ποτέ και από κανέναν. Απεναντίας, προσέφερε τα πάντα, αφιλοκερδώς. Αυτό όμως που χαρακτήρισε τον Αλέξανδρο Μπιτζή ως έναν ξεχωριστό δάσκαλο, είναι ότι, εκτός από την βυζαντινή μουσική, δίδασκε στους μαθητές του και κανόνες καλής συμπεριφοράς, σεβασμό στους ανωτέρους τους και αγάπη διά τους αδυνάτους.
Το έτος 1979 ίδρυσε το Σύνδεσμο Ιεροψαλτών Αργολίδας με την επωνυμία «ΙΑΚΩΒΟΣ ΝΑΥΠΛΙΩΤΗΣ» και με έδρα το Άργος, στη συνέχεια ίδρυσε και την πρώτη μεγάλη εκκλησιαστική βυζαντινή χορωδία διευθύνοντας αυτή ο ίδιος, με απόλυτη επιτυχία, σε πλείστες όσες εκδηλώσεις, όπως πανηγυρικούς εσπερινούς, λειτουργίες και σε συναυλίες στον ι.ν.αγ.πέτρου Άργους, στην αίθουσα του Συλλόγου Αργείων «Ο ΔΑΝΑΟΣ» κατά τις εορταστικές του εκδηλώσεις κάθε χρόνο στις 3 Μαΐου, στην αίθουσα βιβλιοθήκης Ναυπλίου «Ο ΠΑΛΑΜΗΔΗΣ», στο Πνευματικό Κέντρο Ναυπλίου κ.α.
Έχει μελοποιήσει ιερές ακολουθίες αγίων και τον παρακλητικό κανόνα εις τον Άγιο Πέτρο Άργους. Από τη θέση του πρωτοψάλτου Άργους, αλλά και του προέδρου του Συνδέσμου Ιεροψαλτών Αργολίδας, δεν ήταν λίγες οι περιπτώσεις όπου ήλθε σε σύγκρουση με προϊσταμένους και εκκλησιαστικούς συμβούλους ιερών ναών, υπερασπιζόμενος πάντοτε με σθένος τα υπό του νόμου του Κράτους οριζόμενα δίκαια αιτήματα των ιεροψαλτών. Έχει ψάλει κατά καιρούς, στον Πατριαρχικό ναό της Κωνσταντινουπόλεως, στον Πατριαρχικό ναό Αλεξανδρείας, και στον ιερό ναό της Αναστάσεως του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων όπου είχε προσκληθεί υπό του επισκόπου Καισαρείας Βασιλείου Μπλάτσιου.
Επίσης, έχει ψάλλει εις τον Ι.Ναό του Τιμιού Σταυρού, παρεκκλήσιο της Θεολογικής Σχολής του BROOKLINE, στον καθεδρικό ι.ναό του Αγίου Δημητρίου στη Βοστώνη των Η.Π.Α. και στον ενοριακό ι.ναό του LYNN, (προάστιο της Βοστώνης), όπου μετά από κάθε ακολουθία επαινείτο από τους ιερείς και τους ομογενείς της Αμερικής. Παρακολούθησε επίσης, το πανευρωπαϊκό σεμινάριο για τη Βυζαντινή Μουσική που πραγματοποιήθηκε το έτος 1967 στην Γκρόττα Φεράττα της Ιταλίας, κατά το οποίο συμμετείχαν ευρωπαίοι μουσικολόγοι και επιστήμονες και από την Ελλάδα έλαβαν μέρος οι: Σίμων Καρράς, Δ. Γεωργιάδης, Σάββας Σάββας, Ευάγγελος Τζελάς κ.α.
Έχει τιμηθεί με το χρυσούν μετάλλιο της εκατονταετηρίδας του Συλλόγου Αργείων «Ο ΔΑΝΑΟΣ» και με τιμητικό δίπλωμα για τις υπηρεσίες του που προσέφερε στην πόλη του Άργους, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή του νομού Αργολίδας, το έτος 1998 σε ειδική τιμητική εκδήλωση του Συλλόγου, όπου κηρύχτηκε και επίτιμο μέλος του.
Το έτος 1993 σε εορταστική εκδήλωση στον Ι.Ναό Αγ. Πέτρου Άργους, τιμήθηκε από τον Σύνδεσμο Ιεροψαλτών Αργολίδας «ΙΑΚΩΒΟΣ ΝΑΥΠΛΙΩΤΗΣ» με ειδική τιμητική πλακέτα διά χειρός του Μητροπολίτου Αργολίδος κ.κ.ιακωβου για τις άοκνες προσπάθειες, τις πολύτιμες υπηρεσίες και την ανιδιοτελή προσφορά του στην διατήρηση, διάδοση και διάσωση της βυζαντινής μουσικής μας κληρονομιάς.
Περί το έτος 1992 παρέδωσε την διεύθυνση και διδασκαλία της χορωδίας στον μουσικοδιδάσκαλο κ. Γεώργιο Καραγιάννη. Το έτος 2000 παραιτήθηκε από τη θέση του πρωτοψάλτη του ι.ν. Αγ.Πέτρου Άργους, για λόγους υγείας. Δεν έπαυσε όμως να παραδίδει, ακόμη και σήμερα, μαθήματα βυζαντινής μουσικής και να ψάλλει σε διαφόρους ναούς όπου καλείται και αφού φυσικά το επιτρέπει η υγεία του.

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Αναγνώστες