Μπορείτε να επικοινωνείτε στο email

studiopressbg@gmail.com

08 Ιουλίου 2024

Γιατί ξέμειναν οι πολυσύχναστες παραλίες στο Ναύπλιο από ναυαγοσώστες

 Ναυαγοσωστικός πύργος

Χωρίς ναυαγοσωστική κάλυψη βρίσκονται οι πολυσύχναστες παραλίες του Δήμου Ναυπλιέων, Καραθώνα, Τολό, Πλάκα, Κονδύλη, παρά την αναφορά του νέου νόμου που προβλέπει ότι η πρόσληψή τους έπρεπε να έχει γίνει µέχρι 31 Μαρτίου του κάθε έτους, ενώ ορατός είναι και ο κίνδυνος απώλειας των γαλάζιων σημαιών από τις παραλίες αυτές.

Το ζήτημα απασχολεί έντονα τους επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στις παραλίες αυτές αλλά και τους λουόμενους που κάνουν λόγο για ανάγκη και λαϊκό δικαίωμα για ασφαλή πρόσβαση στις παραλίες.
Στις σημερινές φωτογραφίες που δημοσιεύουμε οι ναυαγοσωστικοί πύργοι στην παραλία της Καραθώνας στο Ναύπλιο είναι χωρίς ναυαγοσώστες εν μέσω καλοκαιριού και με πολύ κόσμο στην παραλία, ενώ παρόμοιο είναι το σκηνικό και στις υπόλοιπες παραλίες. 

Οι τέσσερις ναυαγοσωστικοί πύργοι που υπάρχουν στην παραλία, ενώ πριν λίγες ημέρες είχαν λειτουργήσει με προσωπικό και εξοπλισμό, ξαφνικά εδώ και τρεις ημέρες οι ναυαγοσώστες εξαφανίστηκαν και έμεινε ο εξοπλισμός τους χωρίς κανείς να γνωρίζει κάτι. 
Οι καταστηματάρχες της εστίασης στην παραλία καθώς και οι λουόμενοι ρωτούν τι έχει γίνει, χωρίς κανείς να ξέρει να τους απαντήσει.

Εν μέσω τουριστικής σεζόν με τα κύματα ζέστης να «εισβάλλουν» το ένα μετά το άλλο και τους πολίτες – τουρίστες να «ξεχύνονται» στις παραλίες, σε πολυσύχναστες ακτές – όπου βάσει νόμου η ύπαρξη ναυαγοσώστη είναι απαραίτητη – δεν υπάρχει επιτήρηση των λουόμενων. Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες το λιμενικό έχει ρίξει και τα πρώτα πρόστιμα... 
Δεύτεροι οι πνιγμοί στην εθνική «λίστα θανάτου»

Ένα από τα πιο συχνά αίτια θανάτου στην Ελλάδα είναι ο πνιγμός. Φαινόμενο πανελλαδικού χαρακτήρα, ανεξέλεγκτο και άκρως εξοργιστικό. Τα ποσοστά των ατόμων που χάνουν τη ζωή τους στο υδάτινο περιβάλλον ολοένα αυξάνονται, με αποτέλεσμα ο πνιγμός να έχει «σκαρφαλώσει» στη δεύτερη θέση της «λίστας θανάτου», μετά τα τροχαία.

Κάθε χρόνο, από το 2019 ως και το 2023, σύμφωνα με έρευνα, 360 άνθρωποι κατά μέσο όρο βρίσκουν τραγικό θάνατο στο υδάτινο περιβάλλον της χώρας μας. Μάλιστα, μόλις πέρσι, 260 από τους 400 θανάτους αποδίδονται σε πνιγμό, με τους περισσότερους να είναι άνδρες. Τα πρωτεία του πιο «θανατηφόρου» καλοκαιρινού μήνα, κατέχει και πάλι ο Ιούλιος, όπως έχει αποτυπωθεί και σε παλιότερες εκθέσεις, ενώ τα περισσότερα θύματα είναι άνω των 60 ετών, χωρίς, όμως, να λείπουν και περιπτώσεις νέων ατόμων.

Ερωτήματα προκαλεί το γεγονός πως ενώ η χώρα μας έχει την μεγαλύτερη ακτογραμμή της Μεσογείου, την 3η μεγαλύτερη στην Ευρώπη και την 11η του κόσμου, μήκους 13.676 χιλιομέτρων, όπου όλοι θα περίμεναν ο λαός μας να έχει άριστη επαφή με τον υδάτινό κόσμο, οι περισσότεροι πνιγμοί αφορούν Έλληνες. Μιλώντας αριθμητικά, από τους 400 θανάτους, το 2023, οι 272 αφορούσαν άτομα ελληνικής καταγωγής.

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Αναγνώστες