Μπορείτε να επικοινωνείτε στο email

studiopressbg@gmail.com

18 Ιουλίου 2024

ΝΑΥΠΛΙΟ- Ο ΚΑΥΣΩΝΑΣ ΕΦΕΡΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΛΙΑΚΗ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΚΙΟΥ ΕΝΑ ΚΟΠΑΔΙ ΦΛΑΜΙΝΓΚΟ

 Φοινικόπτερα

Ένα κοπάδι φλαμίνγκο κατεύθασε την Πέμπτη 18 Ιουλίου 2024, στον Υδροβιότοπο Ναυπλίου Νέας Κίου , εν μέσω του κύμα καύσωνα που επικρατεί σε όλη τη χώρα.
Τα οκτώ φοινικόπτερα έκαναν στάση για ξεκούραση στο φιλικό υδροβιότοπο της περιοχής και να συνεχίσουν το μεγάλο ταξίδι της μετανάστευσης των πτηνών που έχει ξεκινήσει.
Τα φλαμίνγκο είναι από τα πιο εντυπωσιακά πουλιά 

Πουλιά απαράμιλλης ομορφιάς, ζουν για περισσότερα από 30 χρόνια, φτάνουν σε ύψος περίπου 1,60 μ. και βάρος τα 3,5 κιλά. Το πιο εντυπωσιακό πάνω τους, όμως, είναι το χρώμα, που κυρίως είναι ροζ από την καροτίνη που καταναλώνουν μέσω της τροφής τους. Όσο πιο πολύ τρώει ένα πτηνό, τόσο πιο λαμπερό θα είναι το χρώμα του.

Στη φύση πάντως υπάρχουν έξι διαφορετικά είδη φλαμίνγκο, τα οποία ζουν σε μεγάλα κοπάδια που πολλές φορές αριθμούν εκατοντάδες μέλη.
Και μπορεί τα φλαμίνγκο να αποτελούν ένα μεταναστευτικό είδος που αναπαράγεται στην Ν. Ευρώπη κυρίως Γαλλία, Iταλία, Τουρκία, και Ισπανία και στη Βόρεια Αφρική, παρ' όλα αυτά τα τελευταία 30 χρόνια ο πληθυσμός τους στην Μεσόγειο έχει σταθερή άνοδο.

Στη χώρα μας είναι είναι πλέον τακτικός αποδημητικός επισκέπτης και εμφανίζονται σε αρκετούς παράκτιους υγροτόπους αποτελώντας πάντα μια ευχάριστη έκπληξη για τους κατοίκους των περιοχών που επισκέπτονται.
Μάλιστα, η ετήσια πλέον και σταθερή επίσκεψη των ροζ φλαμίνγκο σε διάφορες περιοχές της χώρας μας, έχει αλλάξει και το μοντέλο τουρισμού, καθώς αναπτύσσεται ένα είδος εναλλακτικού τουρισμού που βασίζεται κυρίως στην παρατήρηση των πουλιών (birdwatching) με τα φλαμίνγκο να έχουν την τιμητική τους.
Προϋποθέτει όμως και την κατάλληλη συμπεριφορά. Η κ. Παπαδράγκα σημειώνει πως ναι μεν θαυμάζουμε το εξαιρετικό θέαμα, το καλύτερο όμως είναι από απόσταση, με κυάλια ή τηλεσκόπιο ενώ για κανένα λόγο δεν πρέπει να επιχειρηθεί από κάποιους να πλησιάσουν τις περιοχές κατά τρόπο που να ενοχλήσουν τα φλαμίνγκο.
Σε ποιες περιοχές της χώρας όμως μπορείτε να συναντήσετε τα πανέμορφα αυτά πουλιά; Γενικότερα τα φλαμίνγκο προτιμούν αλμυρές λίμνες, αλυκές και παρόχθιους υγροτόπους κάποιες φορές και γλυκά νερά.

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Αναγνώστες