29 Αυγούστου 2024

Η ορεινή Καρυά στην Αργολίδα εορτάζει τον Τίμιο Προδρόμο

 Μητροπολίτης Νεκτάριος

Με κάθε λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια κάθε χρόνο οι κάτοικοι του ορεινού χωριού της Καρυάς στο Δήμο Άργους Μυκηνών στην Αργολίδα ,τιμούν την εορτή της Αποτομής της Τιμίας Κεφαλής του προφήτη προδρόμου.

Στην Καρυά συγκεντρώνονται κάθε χρόνο πλήθος κόσμου από όλη την Αργολίδα αλλά και τις γύρω περιοχές.

Τον πανηγυρικό εσπερινό τέλεσε ο μητροπολίτης Αργολίδος Νεκτάριος , ο οποίος κήρυξε και τον θείο λόγο.

Στο Ιερό αναλόγιο έψαλλαν ,ο πρωτοψάλτης του Μητροπολιτικού ιερού ναού Αγίου Γεωργίου Ναυπλίου και πρόεδρος του συνδέσμου Ιεροψαλτών Αργολίδας Δημήτριος Καρκαλάτος και ο Αντιπρόεδρος του συνδέσμου Παναγιώτης Καραχάλιος .
Η Καρυά η Κολοκοτρωνίτσι, έγινε γνωστή από την τηλεοπτική σειρά του Αντένα και κάθε χρόνο χιλιάδες κόσμου από όλη την Αργολίδα αλλά και τις γύρω περιοχές επισκέπτονται την περιοχή.

Η Καρυά είναι ορεινό χωριό του νομού Αργολίδας. Βρίσκεται σε υψόμετρο 700 μ. και είναι χτισμένη στις ανατολικές πλαγιές του Αρτεμισίου όρους. Ο μόνιμος πληθυσμός της είναι 125 άνθρωποι σύμφωνα με την απογραφή του 2021. Αποτελεί την ιστορική έδρα της κοινότητας Καρυάς, τμήμα της δημοτικής ενότητας Λυρκείας του δήμου Άργους - Μυκηνών.

Σύμφωνα με την προφορική παράδοση οι κάτοικοι της Καρυάς προέρχονται απο την Ακαρνανία απο την οποία πρέπει να μετανάστεψαν κατά τον 17ο αιώνα, πρίν ή μετά την εξέργηση των οπλαρχηγών της Στερεάς Ελλάδας το 1684. Αρχικά εγκαταστάθηκαν δυτικά του αυχένα Γούπατα στο Αρτεμίσια, αλλά έπειτα μετακινήθηκαν πιο χαμηλά στο βουνό όπου έφτιαξαν το χωριό Μαλεβός, έπειτα μετακινήθηκαν στην θέση Αέρας, όπου ωστόσο ο άνεμος ήταν πολύ ισχυρός με αποτέλεσμα να καταλήξουν στην σημερινή θέση του χωριού. Στην Ενετική απογραφή του 1700 αναφέρεται η Καρυά με 24 οικογένειες και ο Μαλεβός με 11
Κατά το χρόνια της Τουρκοκρατίας δεν υπάρχει καταγγεγραμένη μαρτυρία ύπαρξης σχολείου στην περιοχή όπως γινόταν σε άλλα ορεινά χωριά στην Ελλάδα. Μετά την απελευθέρωση και συγκεκριμένα το 1831 η Καρυά απέκτησε το πρώτο της εκπαιδευτικό ίδρυμα με την μορφή αλληλοδιδακτικού σχολείου. Το σχολείο αυτό ωστόσο δεν λειτούργησε για πολύ καιρό και έκλεισε τον Μάιο του 1832. Πληροφορίες σχετικά με την ύπαρξη σχολείου επανεμφανίζονται απο το 1866 όπου προκύπτει πως λειτουργούσε σχολείο στον προαύλιο χώρο της εκκλησίας του χωριού ενώ αργότερα στεγάστηκε στην οικία των κληρονώμων του Γεωργίου Σπανού. Το 1900 δημοπρατήθηκε το σημερινό νεοκλασσικό κτίσμα του σχολείου σε σχέδιου του Δημήτρη Καλλία ως μονοτάξιο και μερικά χρόνια αργότερα ολοκληρώθηκε. Περί του 1928 έγινε προσθήκη στο κτίριο για την στέγαση περισσότερων μαθητών.

Τον Ιανουάριο του 1944 το σχολείο κλείνει λόγω της Γερμανική κατοχής και επαναλειτουργεί τον Οκτώβριο. Το σχολείο της Καρυάς συνεχίζει να λειτουργεί μέχρι το 2003 όποτε και κλείνει οριστικά.