17 Απριλίου 2025

“Σήμερον κρεμάται επί ξύλου”: Μ.Πέμπτη στον Ι.Ν. Αγίας Ειρήνης στη Ν. Κίο Αργολίδας

 Εσταυρωμένος

Στον Ιερό ναό της Αγίας Ειρήνης στην προσφυγική Νέα Κίο στην Αργολίδα , σε κατανυκτική ατμόσφαιρα οι ιερείς του ναού, π. Δημοσθένης και π. Ηλίας Γάτσιος , λέγοντας το “σήμερον κρεμάται επί ξύλου”, περιφέρουν τον Εσταυρωμένο και τον τοποθετούν στο κέντρο του Ναού, το βράδυ της  Μεγάλης Πέμπτης 17 Απριλίου 2025. 
Εσταυρωμένος
Την τελετή παρακολουθούν κάθε χρόνο πάρα πολύς κόσμος από την περιοχή . Η Μεγάλη Παρασκευή μας φέρνει ενώπιον των Παθών του Κυρίου Ο Χριστός υποφέρει, σταυρώνεται και πεθαίνει, για να μας οδηγήσει… στην σωτηρία, την απαλλαγή από την φθορά και την αμαρτία που διαποτίζει την ύπαρξή μας και να μας δώσει την Ζωή.
Στους Μακαρισμούς, που ψάλλουμε μετά την έξοδο του Εσταυρωμένου, διαβάζουμε χαρακτηριστικά: "Εσταυρώθης δι εμέ, ίνα εμοί πηγάσης την άφεσιν. Εκεντήθης την πλευράν, ίνα κρουνούς ζωής αναβλύσης μοι ."


Η Νέα Κίος είναι μια σύγχρονη κωμόπολη περίπου 4000 κατοίκων στις ακτές του Αργολικού κόλπου. Bρίσκεται σε κοντινή απόσταση από τις δύο μεγάλες πόλεις του νομού, Άργος και Ναύπλιο. Ακόμη είναι κοντά στις εκβολές δύο ποταμών του Ερασινού και του Ίναχου. 

Οι κάτοικοι της Νέας Κίου ασχολούνται κυρίως με την αλιεία και τη γεωργία. Στην κωμόπολη υπάρχουν πολλές μικρές βιομηχανίες μεταποίησης γεωργικών προϊόντων. Τα τελευταία χρόνια και ο τουρισμός κερδίζει έδαφος, καθώς οι παραλίες της περιοχής προσελκύουν πολλούς καλοκαιρινούς επισκέπτες.
Η Νέα Κίος είναι μια πόλη που δημιουργήθηκε πολύ πρόσφατα, αλλά αναπτύχθηκε ταχύτατα. Μετά τη Μικρασιατική καταστροφή του 1922 έφτασαν στη περιοχή πρόσφυγες από τη Κίο της Μ. Ασίας, η οποία ήταν μια μεγάλη πόλη περίπου 20000 κατοίκων. Η ιστορία της ξεκινά από τα βάθη των αιώνων και τη μυθολογία και φτάνει μέχρι τη Μικρασιατική καταστροφή. Το 1926 με 1927 δημιούργησαν τον οικισμό που σύντομα αναπτύχθηκε στην κωμόπολη της Νέας Κίου. 
Η περιοχή όταν έφτασαν οι πρόσφυγες ήταν ένας μεγάλος βάλτος. Οι Μικρασιάτες όμως με πολλές και δύσκολες προσπάθειες, έχτισαν τα σπίτια τους, μετέφεραν τις τέχνες και τις γνώσεις τους και δημιούργησαν μια όμορφη σύγχρονη κωμόπολη. Η Νέα Κίος φημίζεται για τα Κούλουμα, όπου προσφέρονται νηστίσιμα και κρασί στους παρευρισκόμενους, ενώ τη Μεγάλη Παρασκευή γίνεται το "Κάψιμο του Βαραββά".
Η Νέα Κίος σήμερα αποτελεί μια κοινωνία που ταυτόχρονα με την ανάπτυξή της κρατάει ψηλά έθιμα και παραδόσεις. Τον Αύγουστο, στις 22 του μηνός , εορτάζει η ενοριακή εκκλησία της Θεομάνας της Νέας Κίου. Την ημέρα αυτή γίνεται και το μεγάλο πανηγύρι του χωριού, όπου αν βρεθείτε θα γνωρίσετε από κοντά τον τρόπο που οι κάτοικοι γλεντούν με παραδοσιακά τραγούδια και χορούς