14 Απριλίου 2025

Ο Μητροπολίτης Αργολίδας στην Ακολουθία του Νυμφίου στον Βυζαντινό Ναό της Παναγίας στο Νέο Ηραίο

 Εκκλησία

Τη Μεγάλη Δευτέρα στο πρόσωπο του Ιωσήφ του Παγκάλου απεικονίζεται το δράμα του Κυρίου και ξεκινά η εβδομάδα των Παθών.
 Στον Βυζαντινό Ιερό ναό της Παναγίας Χώνικα στο νέο Ηραίο Αργολίδας ,τελέστηκε η ακολουθία του Νυμφίου από τον μητροπολίτη Αργολίδας Νεκτάριο ,ο οποίος κήρυξε και το θείο λόγο.
Ο εφημέριος του ναού ο π. Γεώργιος Σκούμπης ,ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη Αργολίδας για την παρουσία του στο ναό και που τονώνει πνευματικά το ποίμνιο.
Στολισμένος με μωβ χρώμα ο Ναός της Παναγίας Χώνικα , σηματοδοτεί την έναρξη της Μεγάλης Εβδομάδας των Παθών. Η Μεγάλη Εβδομάδα αρχίζει από την Κυριακή των Βαΐων το βράδυ, όπου τελείται η Ακολουθία του Νυμφίου, και τελειώνει το Μεγάλο Σάββατο και είναι αφιερωμένη στα Άγια Πάθη του Ιησού Χριστού. Ονομάζεται Μεγάλη από την ανάμνηση των γεγονότων που διαδραματίζονται καθ’ εκάστη των ημερών αυτής τα οποία και θεωρούνται ιδιαίτερα σημαντικά για τη χριστιανική θρησκεία.
Η Μεγάλη Δευτέρα είναι αφιερωμένη στη μνήμη του Ιωσήφ, του γιου του Ιακώβ, που αναφέρεται στη Παλαιά Διαθήκη και στην άκαρπη συκιά, που την καταράστηκε ο Χριστός και ξεράθηκε μ' ένα του λόγο. Κατά την λειτουργική τελετουργία, τη Μεγάλη Δευτέρα το βράδυ τελείται ο όρθρος της Μεγάλης Τρίτης, δηλαδή η Ακολουθία του Νυμφίου.
Ο Ιωσήφ ήταν ο μικρότερος υιός του Ιακώβ ο οποίος όμως διώχθηκε από τα αδέλφια του λόγω της ενάρετης ζωής του και αρχικά τον έριξαν σ' ένα λάκκο και προσπάθησαν να εξαπατήσουν το πατέρα τους χρησιμοποιώντας ένα ματωμένο ρούχο ότι δήθεν τον κατασπάραξε κάποιο θηρίο.
Αφού δεν μπόρεσαν να εξαπατήσουν τον πατέρα τους, τον πούλησαν σε εμπόρους, οι οποίοι με την σειρά τους τον πούλησαν στον αρχιμάγειρα του βασιλιά της Αιγύπτου, τον Φαραώ Πετεφρή. Εκεί ο Ιωσήφ αφού δεν ενέδωσε στις ερωτικές επιθυμίες της συζύγου του Πετεφρή, συκοφαντήθηκε από την ίδια και ο Φαραώ τον φυλάκισε.
Κάποτε όμως ο Φαραώ είδε ένα παράξενο όνειρο και ζήτησε έναν ερμηνευτή. Ο Ιωσήφ ερμήνευσε ότι θα έλθουν στη χώρα επτά χρόνια ευφορίας και επτά ακαρπίας και λιμού. Ο Φαραώ ευχαριστημένος και ενθουσιασμένος από τη σοφία του, έδωσε στον Ιωσήφ αξιώματα.
Ο Ιωσήφ διαχειρίσθηκε άριστα την εξουσία και φρόντισε στα δύσκολα χρόνια του λιμού τον λαό. Στα πρόθυρα του λιμού τα αδέρφια του που τον είχαν φθονήσει φανερώθηκαν μπροστά του ζητώντας βοήθεια.
Εκείνος όχι μόνο δεν τους κρατούσε κακία, αλλά αντιθέτως τα συγχώρεσε και τα προσκάλεσε μόνιμα στην Αίγυπτο μαζί με τους γονείς του.
Ο ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΣ ΝΑΟΣ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ

Ο ναός της Κοίμησης στο Νέο Ηραίο είναι ένα από τα σημαντικότερα βυζαντινά μνημεία της Αργολίδας. Ανήκει στον τύπο του σύνθετου τετρακιόνιου εγγεγραμμένου σταυροειδούς ναού με τρούλλο. Ορισμένα τμήματα του ναού, όπως ο οκτάπλευρος τρούλλος, και οι αετωματικές απολήξεις της εγκάρσιας κεραίας του σταυρού έχουν ανακατασκευαστεί πιθανότατα κατά την περίοδο της Β’ Ενετοκρατίας. Στα ανατολικά φέρει τρεις τρίπλευρες αψίδες και στα δυτικά έχει νάρθηκα. 
Ο ναός έχει όλα τα χαρακτηριστικά των σημαντικών μεσοβυζαντινών ναών της Αργολίδας (καθολικό Αγίας Μονής Ναυπλίου, Κοίμηση Αγίας Τριάδας, Παναγία Άργους). Βαίνει σε τρίβαθμη κρηπίδα και η τοιχοποιία του είναι από πωρόλιθους κατά το πλινθοπερίκλειστο σύστημα. Στις εξωτερικές όψεις μεγάλες λιθόπλινθοι σχηματίζουν λίθινους σταυρούς, ενώ ο πλούσιος κεραμοπλαστικός διάκοσμος εμψυχώνει την τοιχοποιία δίνοντας ένα εντυπωσιακό αποτέλεσμα. Μεταξύ των αρμών τοποθετούνται ψευδοκουφικά, σταυροί, δισέψιλον και αστράγαλοι, ενώ όλες τις όψεις περιτρέχουν οδοντωτές ταινίες.
Ιδιαίτερη προσοχή έχει δοθεί στην ανατολική πλευρά του ναού, όπου στην τοιχοποιία έχουν χρησιμοποιηθεί μεγάλοι λιθόπλινθοι, έως το ύψος της ποδιάς των παραθύρων, δίνοντας την εντύπωση ορθομαρμάρωσης, η οποία επιστέφεται από λοξότμητο λίθινο κοσμήτη. Το αρχικό τρίλοβο, πώρινο παράθυρο της κεντρικής αψίδας έχει αντικατασταθεί μεταγενέστερα από μικρό σχισμοειδές άνοιγμα. Τα παράθυρα των παραβημάτων ήταν δίλοβα με πεταλόμορφα τόξα κατασκευασμένα από οπτοπλίνθους.
Στο εσωτερικό δεν σώζεται ο αρχικός γραπτός διάκοσμος. Οι αρράβδωτοι κίονες φέρουν κιονόκρανα με φυτικό διάκοσμο και χρονολογούνται στις αρχές του 12ου αιώνα, εποχή ανέγερσης του μνημείου.